Přeskočit na obsah

Zajímavosti na stránkách jídelen

Koronaviru již bylo dosti, změňme téma. Ceny obědů, telefonní číslo nebo vnitřní řád jsou dnes samozřejmou součástí internetových stránek každé jídelny. Některé ale kromě toho nabízejí i zcela jedinečné a jinde nevídané informace, tipy, rady a postupy. Které to jsou? Chcete se jimi inspirovat?

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Ceny jídel a telefonní číslo do kanceláře má na svých webových stránkách kdejaká jídelna. Rovněž zveřejnění vnitřního řádu se tam stává samozřejmostí. Ale seznam kuchařek, které připravují obědy, již tak častý není, stejně jako fotografie nabízených jídel, hmotnosti podávaných porcí nebo vysvětlení, jak je to s nárokem na oběd po dobu nemoci.

A pak jsou na internetových stránkách jídelen k vidění skutečné zvláštnosti, perly – informace, které se vyskytují výjimečně, které zaujmou svou neobvyklostí, zvláštním stylem, umístěním, neotřele spojující různá fakta nebo reagující na neobvyklé situace, k nimž došlo. Chcete vidět příklady?

Pár slov od vedoucí

Na stránkách ŠJ ve východočeském Kunvaldu je umístěn zajímavý dokument Pár slov od vedoucí ŠJ. Hned v jeho úvodu se píše: „Tyto řádky jsou určeny všem rodičům, kteří přihlásili své dítě ke stravování ve školní jídelně. Mají přispět k tomu, aby rodiče lépe pochopili práci jídelen a rozvinuli oboustranně prospěšnou komunikaci.“ Paní vedoucí v dokumentu vyzývá rodiče, aby podávali dětem pestrou stravu, aby doma měli možnost ochutnat všechny základní potraviny. Doporučuje také, aby doma společně stolovali. Prosí rodiče, aby se nespokojili s informací, že dítěti nechutnal oběd, ale aby zjistili, co mu nechutnalo, a dali jí vědět.

Dokument také upozorňuje na vnitřní řád a na nutnost včasné úhrady stravného. Při některých větách jde až mráz po zádech: „A věřte, že to není veselý pohled, pokud odchází malé plačící dítě bez oběda a doplácí na nedbalost dospělých.“ V závěru jsou rodiče žádáni, aby dodržovali všechna ustanovení a se stížnostmi se obraceli na vedoucí jídelny. Jen včasným řešením problémů se dá předejít nedostatků.

Žádné úřední formulace, nýbrž laskavý ale nekompromisní tón zkušené vedoucí. Zde najdete více

Víte, co jíte?

Některé jídelny využívají své stránky k tomu, aby blíže strávníky informovaly o pokrmech, které nabízejí, a o potravinách, z nichž připravují školní obědy. Patří k nim i jídelna v Písku na Budějovické ulici, která má na svém webu článek Víte, co jíte. Stručně v něm popisuje nutriční význam tofu, několik druhů obilovin a luštěnin. Víte vy, co jíte? 

Jídelna ZŠ na Truhlářské ulici v Karlových Varech upozorňuje na pokrmy, které v poslední době nově zařadila do jídelníčku. Patří mezi ně např. kuřecí steak s těstovinovým salátem, nadupaný salát, přírodní kuřecí plátek s americkým bramborem a medovou mrkvičkou, kuřecí pařáty s dýňovými bramborami, rybí karbanátky a paprikové trio, vepřový steak s těstovinami Pepka námořníka, kuřecí nudličky na zázvoru, rýže a salát Coleslaw, špenátové bramborové knedlíky plněné vejci, špenát, kuře Garam Masala se šafránovým kuskusem a salátem Hindů. Zajímavé čtení, že? Tento výčet není zdaleka úplný, většina jídel je doprovázena i fotografiemi. Podívejte se, stojí to za to

Recepty jako pomoc maminkám

Fotografie pokrmů se občas na stránkách jídelen dají nalézt, nejen ve zmíněných Karlových Varech. Ovšem najít recepty jídel dá práce mnohem více. Zveřejnění receptů není vůbec obvyklé, někde je stránka sice slibuje, ale recept nefunguje, někde najdete jen rozpis potravin a ne technologický postup, na mnoha místech zájemci o recept ztěžuje práci neustálé stahování pedeefek. Mezi velmi pěkně zpracované stránky s recepturami patří ty, které provozuje jídelna ve Valašských Kloboukách. Má jich tam hned několik desítek

Seznámení s méně obvyklými potravinami

Na konci ledna 2020 bylo možno na začátku jídelníčku ŠJ Chvaletická v Praze najít fotku batátů a u ní tento krátký popis „Všimli jste si v supermarketech těch podivných velkých načervenalých brambor? Tak vězte, že to jsou takzvané sladké brambory neboli batáty. Pokud už jste se s nimi někdy setkali, tak asi víte, že mají zářivě oranžovou barvu, což způsobují v nich obsažené karotenoidy. Asi už ale nevíte, že právě batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Jsou dokonce prevencí i proti rakovině.“

Text o batátech byl zakončen výzvou : „Ochutnat je můžete hned v pondělí 27. ledna – pokud si objednáte jídlo č. 2.“
Je to příklad jak do učebnic marketingu. Z jídelníčku této jídelny zmínka o batátech sice nyní již zmizela, ale protože tamní paní vedoucí tuto techniku používá pravidelněji, jistě se na jejich stránkách podobná upoutávka objeví zase.

Zdůrazňují původ potravin

Stránky školní jídelny na Gajdošově ulici v Brně informují strávníky o původu potravin, které jídelna nakupuje: „Naši strávníci dostávají ovoce a jablečné domácí mošty ze sadů Střílky, čerstvé ryby z Makra, čerstvé králičí maso z farmy Litovany (odrůda Hyla), Bio mléko z Kunína, nápoje Tropico z plantáží Indonésie a Brazílie ze 100% ovoce a další nápoje bez konzervantů a barviv.“
Dále uvádí, že jogurty a tvarohy si jídelna většinou připravuje sama s různými příchutěmi a cereáliemi. Omáčky a polévky zahušťují minimálně a kromě obyčejné bílé mouky používají cizrnovou, kukuřičnou mouku, jáhlovou a pohankovou moukou, také hrašku a rýžové vločky.
Paní vedoucí ví, že znalost původu potravin je dnes prostě IN, a snaží se strávníkům vyhovět.
Podívejte se, jak to dělá

Ve školní jídelně alternativně?

Školní jídelna Marie Horákové v Hradci Králové realizuje každý rok nějaký projekt, který strávníky zaměřuje na nějaký rys školního stravování. V minulosti to byly např. biopotraviny nebo receptury našich předků, letos se zaměřují na alternativní stravovací směry. Na stránkách jídelny proto nyní najdete výklad o různých alternativních stravovacích metodách a k tomu informaci, že v tomto školním roce si každý strávník může v jídelníčku 1x za měsíc vybrat pokrm, odpovídající některému alternativnímu směru.
Zde najdete více

Je velikost masa dostatečná?

Přehlídku neobvyklostí na stránkách školních jídelen skončíme návštěvou v zahraničí. V jídelně Pri kríži v Bratislavě  si rodiče stěžovali, jak malé porce masa jejich děti dostávají. Vedoucí jídelny jim řekla: „Norma masa je 7 deka. Ukrojte si doma takový kousek, uvařte ho a podívejte se, jak velká porce masa vznikne.“ Tuto informaci zveřejnila i na webových stránkách jídelny a tvrdí, že mnozí rodiče byli velice překvapeni, jak velká (či malá?) ta porce vařeného masa byla.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se