Přeskočit na obsah

Zařazování potravin do spotřebního koše

Stále dostáváme dotazy, jak zařadit určité potraviny do spotřebního koše a s jakým koeficientem. Jde zejména o některé nové výrobky, potraviny i polotovary. Ve spolupráci s odborníky jsme proto připravili nový metodický materiál, který by vám v tom měl pomoci.

Autor: Anna Packová

Pozn. redakce:
Čas od času se v diskusi nebo redakční poště objeví dotaz, jak určitou potravinu správně zařadit do spotřebního koše. Nedivíme se vašim dotazům: „sporných“ potravin stále přibývá, objevují se nové druhy surovin, různé polotovary, směsi a pochybnosti narůstají. Jednu dobu bylo v redakci portálu Jídelny.cz dotazů už docela hodně, proto jsme je předali odborníkům a s jejich pomocí jsme pro vás k zařazování potravin do spotřebního koše připravili novou metodickou pomůcku, která rozšiřuje některá starší doporučení.
Budeme rádi, když do diskuse k tomuto článku přidáte další dotazy a náměty k zařazení potravin do spotřebního koše. Časem se k této problematice opět můžeme vrátit.

Vážené kolegyně,

pan ing. Pavel Ludvík, vedoucí redakce portálu Jídelny.cz, se na mě obrátil s prosbou o radu, kam zařazovat ve spotřebním koši některé suroviny. Po konzultaci s paní Doc. Ing. Janou Dostálovou, Csc. z VŠCHT Praha Vám předkládáme tento metodický materiál.

Potravina

Zařazení do SK

Koeficient

hrášek – sterilovaný (bez nálevu), mražený

zelenina

1,4

hrách

luštěnina

1,0

cizrnová mouka, sojová mouka

luštěnina

1,0

sojové boby

luštěnina

1,0

jáhly, pohanka, kuskus

obilniny – nehodnotí se v SK

tresčí játra

ryby

1,0

citrony

ovoce

0,6

citrónka

nehodnotí se v SK

nápojové koncentráty (džusy)

ovoce – podle % na obalu

nápojové koncentráty obsahující čistě ovocnou dřeň
(Pozn. redakce: např. výrobky Tropico, spol. s r.o.)

ovoce

1,0

instantní nápoje

nehodnotí se

müsli tyčinky

nehodnotí se – podíl sušeného ovoce je nepatrný

rozinky

ovoce

4

povidla, stejně jako džemy

cukry

0,6

sterilovaná červená řepa (bez nálevu)

zelenina

1,4

uzeniny – tady upozorňuji – používat co nejméně a pouze vhodné druhy (např. klobásy nelze považovat za vhodnou potravinu ve ŠJ !!)

maso

1,0

lečo – používat pokud možno čerstvou zeleninu nebo mraženou zeleninu, případně sterilovanou (u sterilované podotýkám, že používáme pouze zeleninu nikoliv hotový výrobek už i s uzeninou!!)

zelenina

čerstvá

sterilovaná, mražená

1,0

1,4

ořechy a kokos

ovoce

1,0

granko

nehodnotí se

kečup

zelenina

2,0

pomazánkové máslo

tuky

0,3

meloun (není to jen samá voda, obsahuje rovněž živiny, i když v menším %)

zelenina

0,7

hrozny (není to jen samá voda, obsahují rovněž živiny, i když v menším %)

ovoce

0,9

Pokud výrobce nápojového koncentrátu garantuje, že se jedná o čistě ovocnou dřeň bez jakýchkoliv přídavků, lze koncentrát započítat plně, případně podle deklarace na obalu. (Poznámka redakce: Jde např. o koncentráty firmy Tropico, spol. s r.o.)

Anna Packová, odborný referent pro školní stravování, Magistrát města Brna

Autor: Anna Packová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: evaa

    plnění SK
    Nesouhlasím s tím, aby se podíl sušeného ovoce
    v müsli tyčinkách nezapočítával do spotřebního
    koše, protože když se to přepočte v poměru 1:10/obsah sušeného ovoce v tyčince/
    k syrovému ovoci, tak to určitě plnění spotřebního
    koše ovlivní.

  • Autor: Pavel Ludvík, Jídelny.cz

    Nezbývá, než odborníkům věřit
    Věnovali jsme přípravě tohoto materiálu mimořádnou pozornost. Paní Packová patří k těm, kteří se v dané problematice velmi vyznají. Sama si ještě přizvala na pomoc doc. Dostálovou, která patří ke kapacitám v dané oblasti. Nezbývá, než abychom jim věřili.

  • Autor: Andrea

    steril. a mražené potraviny
    Dobrý den, mám dotaz na sterilované a mražené potraviny. Mám program od firmy VIS – sklad. Ve skladových kartách byly přednastaveny koeficienty a k mraženým a sterilovaným bylo uvedeno 1,42. Nevím jestli to byl překlep. Všimla jsem si toho až teď. Taky mě překvapil při opravách těchto koeficientů, že k mraženým kroketám byl přirazen koeficient 2. Děkuju za odpověď.

  • Autor: Andrea

    rozinky, smetanové krémy
    Porovnávala jsem metodiku pro výpočet spotřebního koše, 3. část a tam se uvádí, že rozinky mají koeficient 1. Chci se zeptat, které doporuční je správné?
    Dále by mě zajímalo, jaký koeficient doporučujete k smetanám, které mají víc jako 12% a méně než 33% (šlehačka). Smetana od 12% výše se zařazuje už do tuků? Děkuju za odpověď.

  • Autor: Andrea

    klobásy
    Ještě poslední dotaz…Paní Packová uvádí: „klobásu nelze považovat za vhodnou potravinu ve ŠJ !!“ Chtěla by se tedy zeptat, proč se uvádí klobása v recepturách od paní Packové a kol. „Ať nám chutná ve škole“ (Luhačovický špaček, Vepřový guláš s klobásou a sýrem… a dalších a taky v recepturách „Ať nám ve škole chutná“? Lze nějako rozlišit, které klobásy jsou vhodné a které nelze považovat za vhodnou potravinu ve ŠJ? Děkuji.

    • Autor: Packová

      Re: klobásy
      Vážená paní Andreo,
      máte pravdu, že v našich recepturách se klobásy vyskytují, to však nemění nic na mém názoru, že ve školních jídelnách nejsou tou nejvhodnější potravinou. Uznávám, že jsou některé receptury, které se bez této suroviny neobejdou, ale ve své většině jsou jen chuťovým doplňkem. Navíc existuje více druhů těchto výrobků, takže můžeme zvolit ten nejvhodnější. Měla jsem spíše na mysli, nepoužívat klobásu jako hlavní součást jídla př. k hrachové kaši. Určitě víte, že naším heslem by mělo být uzeniny používat co nejméně.

      A. Packová

    • Autor: jidelna.zacler

      ano, smetana nad 12 % je tuk, kysaná smetana je tuk – trapné, ale je to pravda