Poslední podobný článek jsme zveřejnili v lednu 2007 a týkal se přehledu změn na konci roku 2006. Nyní se podívejme, co se událo v legislativě v prvních měsících roku 2007. Po rozsáhlém přídělu novelizací v prosinci 2006 se změny, významnější pro hromadné stravování, objevovaly ve Sbírce podstatně méně často.
Krátce po novém roce byly přepracovány „veterinární“ vyhlášky 200-203/2003, které popisují požadavky na různé typy čerstvého masa, mleté maso, masné polotovary a výrobky, mléko a výrobky z něho, vejce a vaječné výrobky. Bylo tak provedeno opět jako reakce na evropské právo, aby naše národní požadavky byly uvedeny do souladu s právem evropským.
Vyhláška 200/2003 o veterinárních požadavcích na vaječné výrobky byla dokonce zcela zrušena. Tato vyhláška byla přijata poměrně nedávno (rok 2003) a byla zrušena s ohledem na to, že upravovala něco, co bylo již upraveno v právu ES. Podobných případů bylo v poslední době více (např. vyhláška 137). Je vidět, že účinnost evropského práva českou legislativu postupně „pročišťuje“, ale také je to další příklad, že naši zákonodárci byli v nedávné minulosti zbytečně aktivní a často se snažili právně regulovat něco, co v Evropské unii není běžné.
Dále byly na jaře 2007 novelizovány dva právní předpisy, o které se zajímají účetní: zákon o účetnictví 564/2006 a zákon o daních z příjmu 586/92 (ten dokonce dvakrát).
1. března 2007 vstoupila v platnost novela vyhlášky 299/2003 o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. V tomto předpisu byla např. doplněna ustanovení týkající se přenosu nákaz z ptactva na člověka (ptačí chřipka).
Další důležitá změna byla provedena ve vyhlášce 112/2005 o způsobu označování potravin a tabákových výrobků. Tato oblast je v posledních letech v hledáčku odborníků i spotřebitelů. Mezi potraviny, které mají být na obalu označeny jako možné alergeny, patří nyní i měkkýši, vlčí bob a výrobky z nich. Platnost této změny je od 9.5.2007.
Od poloviny května je účinná novela zákona 20/1966 o péči o zdraví lidu. Jídelen se přímo nedotýká: posiluje práva občana ve vztahu k zdravotnickým nařízením.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: japol
Dotaz
Dobrý den,
chci Vám především moc poděkovat za to, že nám sdělujete novinky v zák. předpisech, které se nás přímo týkají.
Stránky „jídelny.cz“ sledují pravidelně a napadlo mě se Vás zeptat.
V těchto horkých dnech dosahuje teplota v kuchyni okolo 30 stupňů a já jsem četlla, že zaměstnanci pracující v extrémních podmínkách mají nárok na ochranný nápoj. V zákoníku práce to nebylo více specifikováno a tak se obracím na Vás, zda o tom víte něco více.
Za zodpovězení mého dotazu předem děkuji a přeji hodně osobních i pracovních úspěchů. J.Poláková – ved.ŠJ při ZŠ Doksy