Pokud Vaše jídelna provádí doplňkovou činnost (DČ), měli byste znát názor ČŠI, který uplatňuje při svých kontrolách a v praxi tak může často dojít k závěru na podezření z porušení rozpočtové kázně. Jde o to, že mzdová dotace od státu nesmí být použita na výrobu pro DČ. Jestliže tedy dostanete dotaci 2 mil. Kč a uvaříte v hlavní činnosti 100000 jídel, pak jde o dotaci 20 Kč na jednu porci. Jestliže ve stejném výrobním procesu vyrábíte dalších 50000 jídel v rámci DČ, měli byste z této činnosti vyplatit do mezd další 1 mil. Kč, tedy opět stejných 20 Kč na jednu porci. Pokud to neuděláte a na odměnách z DČ vyplatíte např. jen 500000 Kč (to je naprosto běžný stav na mnoha jídelnách), pak jste dle ČŠI porušili rozpočtovou kázeň tím, že jste na mzdu v DČ použili část prostředků ze státní dotace.
Dle ČŠI není možné, aby jeden oběd v hlavní činnosti měl mzdový náklad 20 Kč a stejný oběd v DČ měl mzdový náklad pouze 10 Kč, pokud jsou obě jídla vyráběna ve stejných podmínkách.
Podrobnější popis tohoto jevu najdete na stránkách Rádcejídelny.cz a také na stránkách asociace ASPOS, kde jsou podrobněji popsány výsledky jednání ASPOS s ČŠI k této problematice.
Zde chci připomenout obecnou manažerskou zásadu úspěšných lidí: Z každé nevýhody je dobré se pokusit udělat výhodu. Vždycky to není možné, ale v tomto případě to jde docela snadno. Spočítejte si, jakou částku vyplácíte do mezd v hlavní činnosti a jakou v DČ na jednu porci. A pokud Vám vyjde, že v doplňkové činnosti si vyplácíte méně, hned to napravte a rozdíl si vyplaťte v prosincové výplatě.
A pokud na to nemáte peníze anebo s tím účetní nesouhlasí? Pak se vyzbrojte informacemi z tohoto a z odkazovaných článků a jděte za ředitelem, eventuelně za zřizovatelem a žádejte jeho souhlas. Poukazujte přitom na stanovisko ČŠI, které je uvedeno na stránkách ASPOS.
Na uvedeném stavu má velmi často svůj podíl právě zřizovatel. Zřizovatelé často záměrně omezují odměny z DČ a o tuto úsporu snižují svoji vlastní dotaci na režijní náklady jídelny. Jindy zřizovatel sám určuje zcela symbolickou odměnu ředitelce ŠJ za doplňkovou činnost a i tímto krokem způsobuje, že za DČ nejsou vyplaceny úměrné mzdy jako za činnost hlavní. Někdy zřizovatel požaduje, aby cena jídla pro důchodce byla nižší, než odpovídá reálné kalkulaci, atd. Jestliže za tento stav nese zřizovatel zodpovědnost, měl by nyní poskytnout prostředky na nápravu.
Samozřejmě se může stát, že neuspějete a vyšší mzdy pro pracovníky ŠJ Vám nebudou schváleny. V takovém případě si nechte zamítavé stanovisko potvrdit písemně a dobře ho uschovejte. Budete tak velmi dobře připraveni na případnou kontrolu z ČŠI. Problém jste znali, prokazatelně jste ho chtěli řešit a zřizovatel Vám to zakázal (neumožnil). Za případný kontrolní nález pak nebudete moci být v pracovněprávním vztahu jakkoliv postiženi.
Všem pracovníkům školních jídelen přeji veselé Vánoce, vyšší mzdy za jejich velmi záslužnou práci a do roku 2013 pouze kontroly bez významných kontrolních nálezů.
Jaké je vaše stanovisko k tomuto návrhu? Hlasujte prosím v naší anketě.
Ing. Vladimír Bureš, Veřejná informační služba Plzeň
Diskuze
Autor: 595909
Zvyšte si mzdy
V dnešní době, kdy nadřízení se chovají arogantně a bezohledně jít se žádostí o zvýšení platu je složité. Ono by totiž nezůstalo na jejich výhody – ošatné, stravné, dárky apod. Strany formou moci prosazují své osobní zájmy a není ani politicky žádoucí aby Ti co jsou živi z platu si vyskakovali.
Autor: Vladimír Bureš
To máte úplnou pravdu. S tou žádostí si nesmíte „vyskakovat“, nějak silně na zřizovatele tlačit, bojovat za zvýšení mezd. Zkuste na něj jít velmi pokorně, Vaším hlavním zájmem musí být, aby zřizovatel neměl v budoucnu s jídelnou problémy – a porušení rozpočtové kázně je pro zřizovatele velký problém. Když se zaměříte na to odstranění problému, pak to jednání bude příjemné a vstřícné. A pokud Vám mzdy nezvýší, tak alespoň budete ochráněni před osobním postihem v případě možné budoucí kontroly.
Autor: danunka
zvyšte si mzdy
Dobrý den, tak já mám asi zlatou starostku, protože takovýto problém vůbec nemám, v jídelně máme právní subjekt, takže si o odměnách pro pracovnice rozhoduji sama, mám určené mzdové náklady za 1 oběd a to si na konci roku vyplácíme, letos jsme měly odměnu v listopadu i v prosinci a né málo pro mě jako ředitelku potřebuji podpis starostky, který zaručeně dostanu. Každý rok udělám kalkulaci oběda a počítám tuto cenu. Děvčata přeji pevné nervy a nedejte se, bojujte, bojujete za své.