Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Alkohol je chemická sloučenina zvaná ethanol. Je součástí alkoholických nápojů, jako je víno, pivo a lihoviny. Alkohol obsahuje velké množství energie, v jednom gramu je asi 29 kJ (7 kcal). Jeho působení na lidský organismus je u každého jedince odlišné, záleží na faktorech jako pohlaví, věk, tělesná hmotnost a zdravotní stav. Alkohol nejdříve způsobuje euforii a uvolnění, ale s rostoucím množstvím se objevuje deprese, ztráta koordinace, útlum rozumových schopností a agresivita.

V malém množství alkohol přispívá ke sníženému riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění. Ovšem opakovaný a vyšší příjem alkoholu může způsobovat chronické onemocnění jater, nervového systému a zvyšuje riziko rozvoje některých nádorových onemocnění. Bezpečná denní dávka alkoholu pro zdravého dospělého člověka je podle Světové zdravotnické organizace přibližně 20 gramů (16 gramů pro ženu, 24 gramů pro muže), což odpovídá asi půl litru piva, 200 ml vína nebo 50 ml destilátu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Nápoje, Čaj, Káva, Energetické nápoje, Energie

Aktualizováno: 16. září 2013

Aspartam (E 951) je asi nejrozšířenější náhradní sladidlo. Sladivost aspartamu je přibližně 200x vyšší než u čistého cukru, proto se používá velmi malé množství a jeho energetická hodnota je téměř zanedbatelná. Při vyšších teplotách (nad 40 °C) je aspartam nestabilní a ztrácí svou sladkou chuť. Nelze ho tedy při pečení přimíchat do těsta, ale sype se na moučníky až po upečení. Sladkou chuť aspartam ztrácí i dlouhým skladováním. Aspartam není vhodný pro nemocné fenylketonurií, jelikož obsahuje aminokyselinu fenylalanin.

V současné době se aspartam využívá při výrobě light nápojů, do potravin s náhradními sladidly, do stolních sladidel, nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, dezertů, pudinků, zmrzlin, čokolád a dalších cukrovinek, do cereálních výrobků, žvýkaček, ovocných konzerv, marinád, dresinků, zubních past či farmaceutických výrobků. Přesto některé zdroje uvádí škodlivé účinky aspartamu při jeho dlouhodobém použití. Celkové zhodnocení aspartamu a vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by mělo vyjít ke konci roku 2013.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Energetická hodnota, Fenylketonurie, Cereálie, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013