Jeden z nejstarších a nejrozšířenějších alternativních způsobů stravování, jehož základním rysem je omezení až úplné vyloučení potravin živočišného původu. Podle míry konzumace živočišných produktů rozlišujeme semivegetariánství (ze stravy se vylučují pouze tmavé druhy masa; drůbeží maso, ryby a ostatní živočišné produkty je dovoleno konzumovat), pulo-vegetariánství (z živočišných potravin se konzumuje pouze drůbeží maso), pesko-vegetariánství (povolena je konzumace ryb, korýšů a měkkýšů), laktovegetariánství (vylučují se veškeré druhy masa, ale spotřeba mléka je dovolena), ovovegetariánství (připouští se konzumace vajec), lakto-ovovegetariánství (povolena je konzumace mléka i vajec).
Společným znakem většiny vegetariánů je celkový přístup k životu. Jsou obvykle střídmí ve stravě, nekouří, vyhýbají se alkoholu a pravidelně se pohybují. Kladnou stránkou vegetariánství je vysoká konzumace ovoce a zeleniny a nízký příjem živočišných tuků. Naopak pokud není strava vyvážená a dostatečně pestrá, hrozí riziko nedostatku některé živiny.
Oblast: Výživa
Příbuzné: Veganství, Vitariánství, Makrobiotika, Živiny
Aktualizováno: 16. září 2013