Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl úzce spjatý s výživou. V makrobiotice se potraviny odlišují rozdílným obsahem dvou protichůdných a vzájemně doplňujících sil jin a jang. Právě poměr sil určuje hodnotu každé potraviny. Ideální poměr se nachází v obilném zrnu, proto základem makrobiotické stravy jsou obiloviny. Ve velké míře se do makrobiotického jídelníčku zařazuje zelenina a luštěniny. Během týdne se konzumuje také rybí maso, čerstvé nebo sušené ovoce mírného pásma, olejnatá semena, ořechy a ke slazení se používají obilné slady. Makrobiotika doporučuje vyhýbat se masu, mléku a mléčným výrobkům, rafinovanému cukru, medu, tropickému ovoci, bílé mouce a výrobkům z ní, potravinám uměle přibarvovaným, konzervovaným, chemicky ošetřeným či zmraženým. Rizikem makrobiotiky je nedostatečný příjem energie, železa, zinku, vitaminu B12, kvalitních bílkovin a nadbytečný příjem vlákniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Veganství, Vitariánství, Energie, Železo, Zinek, Vitamin B12, Bílkoviny, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Malnutrice je označení pro chorobný stav způsobený špatnou výživou. Malnutricí nemusí trpět pouze člověk, který nepřijímá dostatečné množství živin, ale jako malnutrice se označuje také nadbytečná výživa (nadváha a obezita). V druhém případě sice člověk přijímá energie dostatek, ale pokud je jeho strava nekvalitní (tj. bohatá na tuky a cukry, ale chudá na vitaminy a minerální látky), mohou se objevit problémy z nedostatku konkrétních vitaminů a minerálních látek.

Malnutrice ve smyslu podvýživy vzniká v důsledku nedostatečného příjmu jedné nebo více živin. Vyskytuje se zejména v rozvojových zemích, nejvíce ohroženou skupinou jsou děti. Ve vyspělých zemích podvýživou trpí hlavně hospitalizovaní pacienti, staré osoby a lidé držící extrémní diety. Podle živin, které jsou pro tělo nedostatkové, se malnutrice dělí na dva extrémní typy – marasmus a kwashiorkor.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Marasmus, Kwashiorkor, Živiny, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Marasmus je stav podvýživy, který vzniká v důsledku dlouhodobého nedostatečného příjmu všech základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů). Příčinou marasmu je zejména chudoba, onemocnění trávicího traktu nebo odmítání potravy např. při mentální anorexii. Pokud organismu nedodáme potřebné množství energie v podobě potravy, začne si ji tělo vytvářet z vlastních zdrojů. Postupně tak dochází k vyčerpání vlastních zásob glykogenu a tuků a nakonec k odbourání bílkovin z aktivní svalové hmoty. Marantický typ malnutrice je zřetelný již na první pohled. Člověk je vyhublý až na kost, má povislou kůži, propadlé tváře a nemá téměř žádné svaly. U dětí dochází k poruchám a opoždění růstu. Ve vyspělých zemích se marasmus vyskytuje zejména u hospitalizovaných pacientů. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Malnutrice, Kwashiorkor, Živiny, Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Metabolismus je soubor všech chemických procesů, zajišťujících chod celého lidského organismu. Existují dva směry metabolických drah – anabolické a katabolické. Anabolické děje jsou výstavbové, při kterých se tvoří nové látky a budují se nové struktury buněk a tkání. Jako příklad lze uvést zvyšování tělesné hmotnosti v důsledku budování tukové nebo svalové tkáně, růst vlasů či nehtů apod. Oproti tomu při katabolických dějích se rozkládají již existující struktury. Příkladem může být nežádoucí odbourávání svalové tkáně při nesprávné redukční dietě. Metabolické děje probíhají s pomocí enzymů a jsou regulovány hormony a nervovým. Výchozí látkou pro metabolické reakce jsou živiny z potravy. Kromě získávání energie a tvorby potřebných látek se metabolismus podílí na udržování stálé tělesné teploty.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Bazální metabolismus

Aktualizováno: 16. září 2013

Monosacharidy neboli jednoduché cukry patří do skupiny sacharidů a obsahují jednu cukernou jednotku. Hlavními zástupci monosacharidů jsou glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a galaktóza. Glukóza je nejrozšířenější cukr v přírodě. Pro organismus představuje rychlý zdroj energie. Společně s fruktózou tvoří disacharid sacharózu, používanou jako běžné sladidlo (řepný cukr). Monosacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se převážně v medu, ovoci, džusech či ve vínu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Sacharóza, Med

Aktualizováno: 16. září 2013