Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Alergie na bílkovinu kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií u kojenců a batolat, ale může se vyskytnout i v dospělosti. Jedná se o nežádoucí reakci organismu na přítomnost mléčných bílkovin (syrovátkové bílkoviny a kasein). Reakce se projeví zažívacími obtížemi (nadýmání, průjem, nevolnost apod.), případně je postižena kůže či dýchací ústrojí. Jedinou možnou léčbou je ze stravy zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky. Při bezmléčné dietě se nesmí zapomenout na dostatečný přívod vápníku z náhradních zdrojů.

Upozornění: neplést si alergii na bílkovinu kravského mléka s laktózovou intolerancí!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Potravinová alergie, Laktózová intolerance, Vápník, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Amarant, zvaný laskavec, je jednou z nejstarších plodin používaných kmeny Inků a Aztéků. Amarant patří do skupiny pseudocereálií (nepravých obilovin) a je přirozeně bezlepkový. Listy amarantu mohou být použity do salátů nebo upraveny podobně jako špenát. Vysoká nutriční hodnota semen amarantu je významná z hlediska složení bílkovin (blíží se plnohodnotným živočišným bílkovinám), čemuž by měli svou pozornost věnovat především vegetariáni. Semena jsou výborným zdrojem vitaminů (vitaminy skupiny B, E) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo). Významnou látkou v amarantu je i skvalen, který brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu a chrání organismus před působením volných radikálů (antioxidační aktivita).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Pseudocereálie, Celiakie, Bezlepková dieta, Plnohodnotné bílkoviny, Vegetariánství, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Minerální látky, Vápník, Hořčík, Draslík, Železo, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013