Přeskočit na obsah

Dotovaná, či nedotovaná cena při nemoci dítěte?

Vaříme jen pro naši školu, kalkulaci proto nepotřebujeme – řekla na školení vedoucí jedné jídelny. Omyl. Pro vypracování kalkulace a seznámení rodičů s celkovou výší nákladů na stravu existuje několik důvodů. Seznamte se s nimi.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Kolik u vás ve škole stojí oběd? 35 Kč. Tak to je častá otázka a běžná odpověď, jen výsledná částka se liší podle místa nebo věku strávníka. Málokdo se ovšem zamyslí nad tím, že jde o cenu dotovanou. Uvedený oběd stojí minimálně 70 Kč, možná i víc, a kdyby byl vařen v doplňkové činnosti, tak jeho cena bude ještě vyšší o zisk. Přesto mnoho jídelen o této plné ceně oběda strávníky neinformuje a možná ji ani nikde neuvádí. Vadí to?

Určitě ano. V dnešní době jsme svědky toho, jak se zvyšuje arogance lidí, kdekdo se domáhá svých údajných práv, ale zapomíná na povinnosti. Současně se zvyšují ceny a mnoho lidí má problémy zaplatit vše potřebné. Jídelny se tak čím dál víc setkávají s tím, že rodiče protestují, když mají zaplatit plnou cenu oběda, který neodhlásili nemocnému dítěti. Požadují, aby jim vedoucí ukázala, který předpis to povoluje. Vedoucí jídelen se naopak v diskusích ptají, jak mají stanovit plnou cenu oběda, jestli pro školní stravování musí mít kalkulaci podobně jako pro doplňkovou činnost, nebo zda neodhlášené obědy mají účtovat v plné či snížené ceně.

Cena oběda v době nemoci

Názory na to, jakou cenu požadovat za neodhlášené obědy v době nemoci dítěte, se různí a všichni mají svůj díl pravdy. Většinová praxe je taková, že se účtuje plná cena a vychází se přitom ze školského zákona, který v § 122 uvádí, že „hmotné zabezpečení zahrnuje i školní stravování po dobu pobytu ve škole nebo školském zařízení“. Bližší podrobnosti pak uvádí vyhláška 107/2005. Tento názor se zdá být i logický. Kdyby to tak nebylo, tak by například zaměstnanci firem mohli chtít, aby jim zaměstnavatel přispíval na obědy, když leží nemocní doma.

Znají rodiče celé náklady na stravu?

Popisovaným sporům s rodiči a nejasnostem nahrávají i školní jídelny. Ve vnitřních řádech většinou uvádějí pouze cenu dotovanou. Někdy ani tu ne. Mlčí o tom, že se jedná o sníženou, neobsahující všechny náklady, nebo tuto informaci mají v jiné části vnitřního řádu. To, že existuje cena plná a v jaké výši, obvykle nezveřejňují vůbec.
To vše může strávníky a jejich rodiče přivádět k úvaze, že existuje jediná cena oběda – dotovaná a úhradu jakékoli vyšší ceny odmítají.

Redakce portálu Jídelny.cz letmo zkontrolovala vnitřní řády 10 různých školních jídelen. 3 jídelny v nich dotovanou cenu oběda vůbec neuvedly nebo odkázaly čtenáře na přílohu, na ceník atd. Pouze 2 jídelny seznámily strávníky s plnou cenou, ale obě ji uvedly jako součást kalkulace, v níž současně vyčíslily výši jednotlivých režií. V takových propočtech se neznalý strávník ztratí.

Co s tím udělat?

Řešení celé záležitosti spočívá v následujících krocích.

1. Kalkulaci ceny stravy musí mít každá jídelna
Každá jídelna, i ta, která nemá doplňkovou činnost, musí mít zpracovánu kalkulaci ceny stravy, do které promítne všechny náklady. Výslednou plnou cenu bude mít stanovenu pro všechny stravovací kategorie. Může ji použít nejen pro děti, ale může za ni odstravovat i např. zaměstnance kontrolních orgánů.

2. Ceny stravy musí být uvedeny ve vnitřním řádu
Ceny stravy je třeba uvést přímo ve vnitřním řádu, nejlépe hned na jeho začátku, aby se k nim rodiče nemuseli prokousávat. Je vhodné neodkazovat na žádné přílohy, na jiné dokumenty, na ceník atd.

3. Seznamte s plnou i dotovanou cenou
Do vnitřního řádu uveďte vedle sebe dotovanou i nedotovanou cenu s poznámkou, kdy má strávník nárok na dotovanou cenu a jak se bude postupovat, když oběd po dobu nemoci neodhlásí. Tím předejdete nedorozuměním.

4. Uvádějte jen výslednou cenu, ne kalkulaci
Nekomplikujte rodičům hlavu uváděním celé kalkulace stravy, výší jednotlivých režií. Uvádějte jen výslednou cenu.

Praktický příklad

Ve vnitřním řádu můžete strávníky a rodiče seznámit s cenami např. tímto způsobem:

Věk*Plná cenaDotovaná cena**
7-10 let54,-27,-
11-14 let60,-30,-
15 a více let70,-35,-

* Do věkových skupin se děti zařazují podle věku, kterého dosáhnou ve školním roce.
** Stravu za dotovanou cenu lze poskytnout pouze po dobu pobytu ve škole/školském zařízení a v 1. den neplánované nepřítomnosti ve škole.

Pokud takto rodiče seznámíte s cenou stravy, bude to jistě názornější a s vymáháním doplatků to budete mít snazší.

Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: ivka6

    dotované nedotované obědy
    Při plné ceně oběda, i když je to dítě, žák, student budeme účtovat v doplňkové činnosti. Jen první den nemoci dotovaný oběd v hlavní činnosti. Tak to bude i o prázdninách a akcích, které pořádá škola a nesouvisí přímo s výukou nebo se vzdělávacím programem (soutěže, kurzy)atp.? V doplňkové za plnou?

    • Autor: Pavel Ludvík

      K úvodnímu dotazu Ivky6: §119 školského zákona vám dává možnost i o prázdninách děti stravovat za dotovanou cenu. Pro akce, soutěže, kurzy bych účtoval plnou v doplňkové činnosti. Kdyby to byly děti, tak by je asi bylo možno dostat do hlavní činnosti, ale bylo by to o poznání složitější – dostat je do matriky, zdůvodnit pobyt ve škole atd.

  • Autor: rohlik

    nedotovaná cena
    Tento článek je určitě hezky napsán, ale já např. mám problém se stanovením ostatních nákladů na oběd. Nikdy nikdo mi nedal návod, jak spočítám plnou cenu oběda, pokud jsme součást školy a nemáme vlastní hodiny na odečet elektrického proudu, nemáme vlastní plynoměr atd. Děkuji za reakce

    • Autor: ivka6

      Já si myslím, že když není odděleno, tak kvalifikovaný odhad, u nás v kuchyni se míň topí než ve třídách, máme zase větší spotřebu vody než škola (pokud není součástí školy bazén), podíl nákladů na elektriku máme vyšší (lednice, stroje) než škola, náklady na úklid máme nižší, uklízíme v kuchyni sami, prostory menší metrově než škola, nižší náklady na poštovné, vyšší na telefon – objednávky atp., bereme položku po položce a s ekonomkou dáváme procentní podíl. Sečteme, vydělíme počtem uvařených porcí za sledované období a vyjde nám náklad, který zaokrouhlíme.

      • Autor: Radkaa

        Počítáme jako ivka6. Podle ČŠI kvalifikovaný odhad stačí.

      • Autor: rohlik

        Píšete prosím o kvalifikovaném odhadu, který děláte s paní účetní. Máte asi štěstí, protože já pani účetní nevidím celý rok, máme pouze externí pracovnici, která nám jednou měsíčně spracuje naše uzávěrky, jak byste tedy postupovali? Jednou jsem někde našla procentní tabulku, že někdo spracoval cena potravin+ např. 10% na vodu atd..Je možné někde sehnat? Přijde mi to stejně absurdní jako kvalifikovaný odhad, ale pokud se tady bavíme o tom, že ČŠI to stačí a já budu nějak krytá, tak proč ne. Nejsem elektrikář, topenář a opravdu nevím, jak se dopočítat. Děkuji za jakoukoliv reakci

      • Autor: Jitka Úradníková

        napište mi na e-mail, pošlu Vám vzorovou tabulku i s návodem, jak si kalkulaci vypočítáte.

        • Autor: rohlik

          Dobrý den, nějak jsem zaspala Vaši zprávu, pokud existuje nějaká tabulka, jak udělat kvalifikovaný odhad, prosím o zaslání. Děkuji

          • Autor: Sára

            Můžu také poprosit o tabulku výpočtu kalkulace oběda?
            Moc děkuji.

          • Autor: Lenicka2311

            Dobrý den, prosím mohla bych Vás taky poprosit o vzorovou tabulku i s návodem, jak si kalkulaci vypočítáte. Děkuji

        • Autor: Karolína Pavlů

          Dobrý den, i já bych poprosila o zaslání vzorové tabulky i s návodem ke spočítání kalkulace. Děkuji.

  • Autor: pondělí

    oběd do krabičky
    Rodiče požadují odnos oběda v krabičce. Dítě přijde do jídelny, nechá si nandat svou porci na talíř, u stolu přesune do krabičky, nádobí dá do okénka a jídlo odnese domů. Jaký na to máte názor? díky

    • Autor: MarieM.

      Dobrý den. Oběd je dotovaný, podmínky stravování stanovuje jídelna potažmo škola. Také jsem to řešila. Máme přísná hygienická pravidla. Rodiče mohou uhradit plnou cenu a oběd odnést domů pouze v tomto případě.

  • Autor: ziis

    Dotovaná, či nedotovaná cena při nemoci dítěte ?
    Mzdové náklady se do kalkulace ceny nepočítají? Pouze provozní náklady zřizovatele ?

    • Autor: Pavel Ludvík

      Kalkulace vám má podat věrný obraz o nákladech na přípravu stravy. Tedy musí obsahovat všechny náklady, i mzdové.

      • Autor: jablo

        Dobrý den, v článku uvádíte, že plnou cenu máme uvést nejlépe přímo ve vnitřním řádu. Tuto plnou cenu však každý rok počítám nově (každý rok jsou jiné režijní i mzdové náklady, i počty dětí). Takže bych musela vnitřní řád každý rok měnit (včetně všech náležitostí s tím spojených) – není tedy opravdu lepší dát ceník do přílohy? Děkuji za názor, Jana

  • Autor: ziss

    Dotovaná, či nedotovaná cena při nemoci dítěte ?
    Děkuji za odpověď.

    • Autor: Marek Inderka

      Dobrý den, jak píšete, určitě je rozumné, cenu obědů uvádět v příloze k provoznímu řádu. Mění-li se cena, což může být i třeba víckrát v průběhu roku, není třeba přepisovat celý provozní řád, ale jen se vydá dodatek s patřičným číslem pořadí, kde se v úvodu napíše, že tento dodatek nahrazuje platnost předchozího.