Přeskočit na obsah

Mikulášský týden ve školní jídelně v praxi

Autor: Helena Novotná
Mikulášský týden ve školní jídelně v praxi

Ano, je to tady, v obchodech nám začala třpytivá výzdoba, nejedna reklama už sáhla po vánočních hitech, které dávají jasně najevo, že přichází čas adventu. Jak může jídelna zpestřit svým strávníkům tento čas a jak všechnu práci zvládají v týmu jedné konkrétní školní jídelny v Olomouckém kraji, Vám ukážeme právě v tomto článku.  

Mikulášský jídelníček

Už jste určitě přemýšleli, jak jídelníček ozvláštnit, aby trochu korespondoval s přicházejícími svátky či událostmi. To nejjednodušší, co může každá jídelna udělat je, nazvat standardně nabízené pokrmy trochu kouzelně a tajuplně a celkově naladit jídelníček do svátečního kabátu. Věřím, že tuto formu využívá většina provozů a dětští strávníci ji s oblibou přijímají.  

My jsme oslovili školní jídelnu při ZŠ a MŠ Hranice, Struhlovsko a paní vedoucí Helena Novotná se s námi podělila o svůj jídelníček, který bude jídelna nabízet v mikulášském týdnu. Všimněte si především kreativních názvů polévek, a i některých hlavních pokrmů: 

Všichni táhneme za jeden provaz

Tato školní jídelna nabízí svým strávníkům tři druhy pokrmů, je tedy potřeba správně rozvrhnout všechny úkoly a hlavně maximálně šetřit čas. To, že spoustu práce zvládne sehraný kolektiv, to je nadmíru jasné, také paní vedoucí se svými kolegyněmi pravidelně organizují různá setkání, umí se spolu zasmát a zpříjemňují si dny různými drobnostmi.  

Zároveň je ale potřeba umět správně využívat také možnosti své varny a nezapomínat na to, že nám technologie umí hodně ulehčit život. Přestože jídelna struhlovské školy funguje již 41 let, technologie se naštěstí průběžně modernizují. Paní vedoucí a její tým disponují třemi konvektomaty, třemi varnými kotly, multifunkční vanou a krouhačem zeleniny pro středně velké provozy (tedy do 600 porcí)

Všechno toto vybavení je tak akorát, když potřebujete navařit 650 porcí a v týmu máte 3 kuchařky a 4 pomocné síly.

„Naštěstí můžeme u nás v jídelně využívat vaření přes noc, především v multifunkční vaně. Jedná se o pokrmy z různých druhů mas (jak v celku, tak nakrájené na nudličky nebo kostky). Nezřídka používáme metodu sous-vide, především pro zachování cenných nutričních látek v pokrmech.

Kuchyň školní jídelny je také vybavena potravinovou vakuovačkou, kdy se kuchařky přesně drží postupů uvedených v systému HACCP. Předem očištěnou zeleninu, či připravené maso k technologické úpravě popíší a podle konkrétních postupů chladí, či nachystají přímo do výroby. Díky varným kotlům, pak připravíme jednoduše polévku, omáčku nebo přílohy. Jsou dny , kdy zůstává jeden z kotlů nepoužit, ale také nastávají chvíle, kdy se vaří k ranní svačince pudink, po něm omáčka a následuje např. ovocný punč.“ říká paní Novotná.

Den v kuchyni školní jídelny; jak je skvělé mít sehraný tým a moderní přístroje

Poprosili jsme paní vedoucí, aby nám zkusila přiblížit, jak její tým pracuje v jeden konkrétní den a namátko jsme vybrali třeba úterý z mikulášského týdne.

Každý pracovní den v kuchyni začíná před pátou hodinou, kdy dvě z kuchařek přeberou čerstvé pečivo a mléko a pustí se do přípravy svačin, ve stejnou chvíli už zapínáme jeden z varných kotlů, ve kterém chystáme 100 litrů čaje a ve stejnou dobu se v dalším kotli začíná chystat i zeleninový základ pro přípravu polévky.

Jedna z kuchařek pak odvažuje a chystá kvásek na houskové knedlíky. O půl šesté se sejde zbytek kolektivu a každý se vrhne na část svojí práce. Jedna z kuchařek dohotoví guláš (maso se vařilo přes noc), věnuje se přípravě játrové omáčky a díky varným kotlům to vše pěkně odsýpá. Kolem sedmé hodiny je kynuté těsto jako peřina a kdo má ruce, ten válí knedlíky. Karlovarských knedlíků je kolem padesáti porcí.

Kdo by k nám v tuto chvíli nahlédl oknem, zřejmě by viděl jen chaos, ale tak jako v každém jiném provoze, každý náš člen přesně ví, co má dělat. Děvčata průběžně odbíhají k myčce či k úklidu, připravují zeleninový salát, finalizují a dochucují polévku, chystají kapání, ladí pomazánky. Samozřejmě také musíme myslet na vydávání svačinek. Vše musí být nachystáno do 10:00, kdy je zajištěn vývoz do 5 výdejen.

Nedílnou součástí těchto dopoledních příprav je také měření, záznam a evidence teplot, chlazených i teplých pokrmů a nezbytné vypsání průvodek do každé výdejny. 

V 10:30 se otevírají dveře jídelny pro děti z prvních a druhých tříd. Kuchařky je vítají s úsměvem a v rámci mikulášského týdne i s nasazenými čertovskými rohy.

Přichází výdej a věřte tomu nebo ne, pro nás je to nejkrásnější část dne a to nejen v době adventu.

Po skončení výdeje se vracíme zase zpět do kuchyně a nastává nezbytná sanitace a úklid. Kromě úklidu na pracovištích, se utírají stoly a zvedají židle v jídelně, vymyjí a vyčistí se nápojové automaty a vířiče, dochází k vývozu zbytků, k třídění odpadu a po tomto kompletním úklidu se o půl třetí se loučíme a děkujeme si za hezkou pracovní směnu. 

Úvodní obrázek z archivu: Freepik.com

Partnerem dnešního článku je společnost: FIREX multifunkce

Autor: Helena Novotná

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se