Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Bezlepková dieta je dnes jediná účinná léčba celiakie (nesnášenlivosti lepku). Jedná se o plnohodnotnou stravu s dostatečným obsahem všech živin, včetně vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Zcela vyloučena je pšenice (vč. špaldy), žito, ječmen a veškeré výrobky z nich (pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, rostlinné maso seitan apod.), některá doporučení zakazují i oves. Je třeba číst etikety potravin a dát si pozor na ne zcela zřejmé zdroje lepku (kečup, hotové omáčky, puding, kypřicí prášky, jogurty apod.) a popřemýšlet nad recepturou pokrmů (př. složení použité uzeniny, vysypání plechu moukou apod.). Základem diety jsou přirozeně bezlepkové potraviny (brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, houby, maso, mléko a mléčné výrobky, sýry, tvaroh, smetana) doplněné speciálními bezlepkovými potravinami (BLP pečivo, těstoviny, mouka apod.). Přísné dodržování bezlepkové diety zabraňuje vzniku dalších komplikací celiakie.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013

Bigorexie je typ poruch příjmu potravy, která je spojená s narušeným vnímáním vlastního těla. Vyskytuje se především u mužů, ale také u žen kulturistek. Postižení jedinci si připadají nedostatečně vyvinutí a drobní. Proto, aby získali svalovou hmotu, tráví mnoho času v posilovnách a konzumují nadměrné množství bílkovin a doplňků stravy. Takový způsob života může mít negativní důsledky na lidské zdraví. Příliš časté a vydatné posilování bez potřebné regenerace vede k poškození pohybového aparátu, nadměrné množství svaloviny je zátěží pro kosti a klouby, extrémní příjem bílkovin narušuje funkci ledvin a jater.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Orthorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Botulismus je vzácné, avšak velmi závažné onemocnění vyvolané konzumací potraviny obsahující tzv. botulotoxin (nejúčinnější bakteriální jed, někdy též zvaný klobásový jed), který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Největší riziko představují konzervované, podomácku vyrobené potraviny. Nejčastěji se jedná o masové, zeleninové a ovocné konzervy.

Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci závisí na množství požitého toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů. Nejprve se objevují příznaky v podobě malátnosti, bolesti břicha a zvracení. Následují typické příznaky související s postižením nervového systému, jako potíže s polykáním, sucho v ústech, dvojité vidění, poruchy dýchání. Účinnou léčbou je podání specifického antiséra. Neléčené onemocnění může končit smrtí. Prevence spočívá v důsledném dodržování technologických a hygienických zásad přípravy pokrmů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Původcem tohoto onemocnění je bakterie Salmonella Typhi. Člověk se nakazí potravinou nebo nápojem, které byly kontaminovány prostřednictvím infikované osoby. Ta vylučuje bakterii ve výkalech. Onemocnění je nejvíce rozšířené v krajinách s teplým klimatem, kde bývá nízký hygienický standard. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 7-14 dní. Mezi typické projevy břišního tyfu patří vysoká horečka (39-40 °C), malátnost, břišní křeče a bolesti hlavy. Léčba spočívá v podávání antibiotik. Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména striktní dodržování osobní hygieny. Turisté cestující do rizikových krajin by měli pít pouze balenou nebo převařenou vodu a neměli by používat ani kostky ledu z místní vody do nápojů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013