Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Acesulfam K, celým názvem acesulfam draselný, je neenergetické náhradní sladidlo (E 950). Oproti sacharóze je 180-200x sladší, což je stejné jako u aspartamu, poloviční než u sacharinu a čtvrtinové než u sukralózy. Acesulfam K má mírně nahořklou chuť, proto je používán spolu s dalšími sladidly. Při vysokých teplotách a dlouhém skladování je stabilní, což umožňuje jeho využití do pekařských výrobků a výrobků s dlouhou trvanlivostí. Typicky se acesulfam K vyskytuje v sycených nápojích. Současné vědecké poznatky nepotvrdily žádné nežádoucí účinky nadměrného užívání acesulfamu K, tudíž byla konzumace tohoto sladidla prohlášena za bezpečnou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Zakysaný mléčný výrobek, k jehož výrobě se používá acidofilní kultura Lactobacillus acidophilus v kombinaci se smetanovou kulturou, která je považována za základní bakteriální kulturu mléčného kysání. Každá kultura se musí nechat kysat zvlášť, neboť acidofilní kultura má ráda teploty vyšší, zatímco smetanová nižší. Dle vyhlášky č.77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, musí být v 1 gramu hotového výrobku obsažen minimálně 1 milion bakterií Lactobacillus acidophilus.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kysaný mléčný výrobek, Jogurt, Kefír, Podmáslí

Aktualizováno: 16. září 2013

Aditiva jsou látky přidávané do výrobků ke zlepšení nebo jiné úpravě jejich vlastností. Mezi aditiva patří například potravinářská barviva, antioxidanty, stabilizátory, sladidla a jiné. Naopak mezi ně nepatří sůl, ocet, koření a další, protože jsou samy potravinami. Použití aditiv je regulováno nařízením Evropské unie. Před jejich schvalováním jsou posuzována z hlediska zdravotní bezpečnosti.  Každé schválené aditivum má přiděleno E-číslo a v případě potřeby má stanovený limit pro použití nebo je jeho aplikace povolena jen do určitých potravin. Pokud jsou „éčka“ používána podle schvalovacích protokolů, jsou zcela nezávadná a jejich konzumace je bezpečná. Úplný seznam povolených potravinářských aditiv je součástí vyhlášky k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sůl, Antioxidanty, Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Sukralóza, Sacharin

Aktualizováno: 16. září 2013

Akrylamid je vysoce reaktivní látka, která nachází široké uplatnění v průmyslu. Může vznikat také v potravinách zejména rostlinného původu jako výsledek tzv. Maillardovy reakce. Tvorba a koncentrace akrylamidu v potravinách je závislá na typu potraviny, teplotě a době, po kterou byla potravina zahřívána.

Obecně platí, že potraviny s vyšším obsahem škrobu (např. chléb, pečivo, brambory), které byly zpracovány při vyšších teplotách (nad 120 °C – pečení, smažení, grilování, pražení, toastování) po delší dobu, mají zvýšenou hladinu akrylamidu. Akrylamid je považován za látku toxickou pro nervy a v současné době se zkoumají také jeho karcinogenní účinky na organismus. Ke snížení jeho tvorby se doporučuje omezit silné opékání potravin při vysokých teplotách a zabránit přílišnému zhnědnutí při opékání brambor, toastování, pražení snídaňových cereálií, pečení chleba, sušenek a ostatních druhů pečiva.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Maillardova reakce, Smažení, Grilování, Pražení

Aktualizováno: 16. září 2013

Alkohol je chemická sloučenina zvaná ethanol. Je součástí alkoholických nápojů, jako je víno, pivo a lihoviny. Alkohol obsahuje velké množství energie, v jednom gramu je asi 29 kJ (7 kcal). Jeho působení na lidský organismus je u každého jedince odlišné, záleží na faktorech jako pohlaví, věk, tělesná hmotnost a zdravotní stav. Alkohol nejdříve způsobuje euforii a uvolnění, ale s rostoucím množstvím se objevuje deprese, ztráta koordinace, útlum rozumových schopností a agresivita.

V malém množství alkohol přispívá ke sníženému riziku vzniku srdečně-cévních onemocnění. Ovšem opakovaný a vyšší příjem alkoholu může způsobovat chronické onemocnění jater, nervového systému a zvyšuje riziko rozvoje některých nádorových onemocnění. Bezpečná denní dávka alkoholu pro zdravého dospělého člověka je podle Světové zdravotnické organizace přibližně 20 gramů (16 gramů pro ženu, 24 gramů pro muže), což odpovídá asi půl litru piva, 200 ml vína nebo 50 ml destilátu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Nápoje, Čaj, Káva, Energetické nápoje, Energie

Aktualizováno: 16. září 2013

Amarant, zvaný laskavec, je jednou z nejstarších plodin používaných kmeny Inků a Aztéků. Amarant patří do skupiny pseudocereálií (nepravých obilovin) a je přirozeně bezlepkový. Listy amarantu mohou být použity do salátů nebo upraveny podobně jako špenát. Vysoká nutriční hodnota semen amarantu je významná z hlediska složení bílkovin (blíží se plnohodnotným živočišným bílkovinám), čemuž by měli svou pozornost věnovat především vegetariáni. Semena jsou výborným zdrojem vitaminů (vitaminy skupiny B, E) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík, železo). Významnou látkou v amarantu je i skvalen, který brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu a chrání organismus před působením volných radikálů (antioxidační aktivita).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Pseudocereálie, Celiakie, Bezlepková dieta, Plnohodnotné bílkoviny, Vegetariánství, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Minerální látky, Vápník, Hořčík, Draslík, Železo, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Aspartam (E 951) je asi nejrozšířenější náhradní sladidlo. Sladivost aspartamu je přibližně 200x vyšší než u čistého cukru, proto se používá velmi malé množství a jeho energetická hodnota je téměř zanedbatelná. Při vyšších teplotách (nad 40 °C) je aspartam nestabilní a ztrácí svou sladkou chuť. Nelze ho tedy při pečení přimíchat do těsta, ale sype se na moučníky až po upečení. Sladkou chuť aspartam ztrácí i dlouhým skladováním. Aspartam není vhodný pro nemocné fenylketonurií, jelikož obsahuje aminokyselinu fenylalanin.

V současné době se aspartam využívá při výrobě light nápojů, do potravin s náhradními sladidly, do stolních sladidel, nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, dezertů, pudinků, zmrzlin, čokolád a dalších cukrovinek, do cereálních výrobků, žvýkaček, ovocných konzerv, marinád, dresinků, zubních past či farmaceutických výrobků. Přesto některé zdroje uvádí škodlivé účinky aspartamu při jeho dlouhodobém použití. Celkové zhodnocení aspartamu a vyjádření Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) by mělo vyjít ke konci roku 2013.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Energetická hodnota, Fenylketonurie, Cereálie, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013