Přeskočit na obsah

Pracovníci ŠJ a stanovení jejich platů

Při stanovení platů personálu školních jídelen se kromě výše úvazků musí přihlížet k mnoha dalším okolnostem. Živé diskuse na toto téma a vaše dotazy svědčí o tom, že postupy při určování platů nejsou vždy jasné. Přečtete si k tomu obsáhlý návod.

Autor: Alena Strosserová
Autor: Alena Strosserová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: leventa

    Zařazení a platy
    Platový stupeň a délka praxe
    Prosím autorku článku o legislativní odkaz na toto ustanovení.
    Při určení platového stupně rozhoduje délka praxe v oboru. U pracovníků obchodního provozu – pomocných sil, které se ve školních jídelnách zařazují podle vykonávané práce do 3-4. platové třídy, se nemusí dodržovat platový stupeň podle praxe, ale může se pracovník rovnou zařadit do 12. platového stupně.

    • Autor: Strosserová

      Zařazování pracovníků do 12. platového stupně najdete v zákoníku práce č. 262/2006 Sb., § 123, písmeno e) podmínky pro zvláštní způsob zařazení do platové třídy a určení platového tarifu pro zaměstnance, kteří vykonávají práce, jejichž úspěšné provádění závisí především na míře talentu nebo na fyzické zdatnosti, pro zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb a pro zaměstnance vykonávající jednoduché obslužné nebo rutinní práce; výše platového tarifu určeného zvláštním způsobem pro zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb musí být určena nejméně ve výši odpovídající platovému tarifu, který zaměstnanci jinak přísluší podle platové třídy a platového stupně, do kterých je zařazen podle odstavců 1 až 5,
      V článku jsem uváděla 1.-4. pl.třídu, protože nepředpokládám, že byste pomocné síly zařazovali do 5. pl.tř.

      • Autor: verka

        Pracuji jako kuchařka 35 let a mám platovou třídu 5, stupeň 6. Ředitelka tvrdí, že má právo nepřiznat stupeň podle odpracovaných let.

  • Autor: Monik

    Vedoucí školní jídelny n e b o  provozní
    Před několika lety mi ředitel školy sebral původní platovou třídu a nahradil novou, nižší. Smlouvu mám nyní na PROVOZNÍ. Jsem vedoucí ŠJ pod školou. Podle národní soustavy povolání, a také podle reality, je mezi provozní a vedoucí rozdíl. Souhlasíte? Jak to máte u vás v provozech?

    • Autor: Strosserová

      Zařazování se opět řídí zákoníkem práce, § 123
      (2) Zaměstnavatel zařadí zaměstnance do platové třídy podle druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě a v jeho mezích na něm požadovaných nejnáročnějších prací.

      (3) Zaměstnavatel zařadí vedoucího zaměstnance do platové třídy podle nejnáročnějších prací, jejichž výkon řídí nebo které sám vykonává.
      Podle katalogu prací, skutečně vedoucí patří pod funkci provozář, a tam můžete být zařazena do platové třídy od 7. do 9. třídy podle charakteru vykonávané práce. Pokud vedoucí vykonává další činnosti, kombinuje se platové zařazení ještě s funkcí účetní, a tam je rozsah až do 11. platové třídy. Musíte se podívat do katalogu prací a podle náplně práce se dá určit správná platová třída.

  • Autor: janav.

    zařazení vedoucí
    Takže Vás ředitel zařadí kam chce.

    • Autor: Silvie M.

      Samozřejmě, v práv.subjektu si vás ředitelka zařadí dle svého bez zohlednění vykonané praxe!!!Bohužel,ani právník s MMB tímto faktem nic nevyřeší,to už jsme zkoušely dávno….

  • Autor: fifule

    zařazení
    Mám dvě kuchařky v 5. platové třídě, ale zařazeny jsou do 7. skupiny(tj. do 15 let) i přes to, že obě pracují přes 30 let. Ředitel tvrdí, že na to má právo u 5. platové třídy. To je podle nových tabulek rozdíl cca 2500,- Kč. Osobní ohodnocení nemáme žádné.

  • Autor: janav.

    nadřízení
    Smutné na tom je, že ředitel(ka) se chovají k jídelnám macešsky. Už přes 20 let. Pořád se starají jen o učitelé. Ale proč jejich nadřízení strkají hlavu do písků? Ti chtějí mít klid. Jediné řešení odtrhnout jídelny o škol. Tak jak to bylo kdysi.