Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Fast food (doslovně přeloženo jako rychlé jídlo) je druh veřejného stravování, který je založen na rychlém výběru, prodeji i konzumaci stravy. Pojem fast food je znám dlouho. Již kolem roku 1950 byl definován jako „pokrm, který je rychle připraven a naservírován, většinou s malým důrazem kladeným na kvalitu“. Příkladem fast food může být u nás hojně prodávaný párek v rohlíku. V posledních letech jsou stále více oblíbené a rozšířené restaurace mezinárodních fast foodových řetězců, pro které je typická jejich rychlá kuchyně s předem připravenými pokrmy, které si zákazník může odnést zabalené s sebou. To vše s žádnou, nebo jen minimální obsluhou.

Nevýhodou fast foodových pokrmů je jejich nízká výživová kvalita – velké porce, vysoký energetický obsah, příliš mnoho tuků, sacharidů, vysoký glykemický index, málo vlákniny a další.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Glykemický index, Sacharidy, Cholesterol, Lipidy, Energie, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemická nálož udává celkové množství sacharidů v dané potravině. Hodnota glykemické nálože spolu s glykemickým indexem slouží ke konkrétnějšímu posouzení jednotlivých zdrojů sacharidů z hlediska zvyšování hladiny krevního cukru (glykemie) po jídle. Jako příklad lze uvést zhodnocení glykemického indexu a glykemické nálože mrkve. Glykemický index mrkve je poměrně vysoký, avšak celkové množství sacharidů v mrkvi (glykemická nálož) je nízké. Z toho vyplývá, že zvýšení hladiny krevního cukru po konzumaci mrkve bude nízké a není třeba se mrkvi vyhýbat.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glykemický index

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemický index (GI) slouží pro orientaci v jednotlivých zdrojích sacharidů. Hodnota GI udává, jak rychle se po konzumaci dané potraviny zvýší hladina krevního cukru (glykemie). Každá potravina má svou vlastní hodnotu GI. Ta vychází ze srovnání s účinky čisté glukózy, která má GI rovných 100. Čím vyšší má potravina hodnotu glykemického indexu, tím více a rychleji je po její konzumaci zvýšena hladina cukru v krvi a následně velmi rychle tato hladina klesá. Zjednodušeně lze říci, že vysoký glykemický index mají potraviny, které obsahují snadno stravitelné sacharidy (mono- a disacharidy), zatímco polysacharidy se tráví delší dobu a uvolňují jednotlivé cukerné jednotky pomaleji. Kolísání hladin krevního cukru je pro tělo nežádoucí, proto by se měly ve stravě objevovat převážně potraviny s nízkým glykemickým indexem (ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Disacharidy, Glukóza, Polysacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Semolina je rozdrcené jádro zrna pšenice tvrdé (Triticum durum). Tato zrna obsahují vyšší množství přírodního barviva karotenoidů, což ovlivňuje i výsledný produkt – semolinová mouka má být nažloutlá. Semolina je vhodná především na výrobu těstovin, kuskusu či bulguru. Díky vyššímu obsahu lepku se semolinové těstoviny nerozváří, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Semolinové produkty jsou zcela nevhodné při bezlepkové dietě.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Karotenoidy, Těstoviny, Kuskus, Bulgur, Glykemický index, Bezlepková dieta, Celiakie, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013