Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu androidní a gynoidní. Androidní obezita se označuje také jako typ jablko, protože jejím typickým rysem je výrazné ukládání tuku právě v oblasti břicha. Ze zdravotního hlediska je tento typ obezity nebezpečnější, neboť je zde větší riziko rozvoje diabetu a onemocnění srdce a cév. Vyšší výskyt androidního typu obezity pozorujeme zejména u mužů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Obezita, Gynoidní typ obezity, BMI, Nadváha, Metabolický syndrom

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní definice udává energii jako schopnost hmoty (látky) vykonat nějakou práci. Dle zákona zachování energie se může energie měnit z jednoho druhu na jiný, avšak v uzavřeném systému její celkové množství zůstává stálé (nelze ji zničit, ani nově vytvořit). Tento fyzikální princip lze snadno převést do oblasti výživy a lidského zdraví. Pro zachování rovnováhy a stávající tělesné hmotnosti je zapotřebí udržovat vyrovnanou energetickou hladinu. Zjednodušeně řečeno, kolik energie je přijato, tolik jí je třeba také vydat. Pokud je energetický příjem vyšší než výdej, nadbytečná energie se ukládá do zásob (vzniká nadváha a obezita). Naopak při převyšujícím energetickém výdeji dochází k čerpání stávajících zásob a tělesná hmotnost klesá.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Metabolismus, Bazální metabolismus, Malnutrice, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu androidní a gynoidní. Gynoidní obezita je označována také jako typ hruška, protože jejím typickým rysem je ukládání tuku zejména v oblasti hýždí a stehen. Pozorujeme ji především u žen. Gynoidní typ obezity bývá vnímán hlavně jako estetický nedostatek, nicméně z hlediska zdravotního nepředstavuje tak velké riziko rozvoje diabetu a srdečně-cévních onemocnění jako obezita androidního typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Obezita, Androidní typ obezity, BMI, Nadváha

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypertenze označuje vysoký krevní tlak a patří mezi nejčastější nemoci srdečně-cévního systému. Za vysoký tlak se považují hodnoty >140/90, u osob s diabetem (cukrovkou) jsou normy přísnější, tj. 130/80. U většiny nemocných není příčina vysokého krevního tlaku jednoznačně známa. V tomto případě hovoříme o tzv. primární neboli esenciální hypertenzi. Jisté je ale spolupůsobení genetických předpokladů, věku, pohlaví a faktorů zevního prostředí (nadměrný přísun soli, zvýšený příjem tuků, nadváha a obezita, nadměrná konzumace alkoholu, ale také stres a nedostatečná fyzická aktivita). U malé skupiny osob je zvýšený krevní tlak důsledek jiného onemocnění, jedná se o tzv. sekundární hypertenzi.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Metabolický syndrom, Nadváha, Obezita, Sůl, Sodík

Aktualizováno: 16. září 2013

Malnutrice je označení pro chorobný stav způsobený špatnou výživou. Malnutricí nemusí trpět pouze člověk, který nepřijímá dostatečné množství živin, ale jako malnutrice se označuje také nadbytečná výživa (nadváha a obezita). V druhém případě sice člověk přijímá energie dostatek, ale pokud je jeho strava nekvalitní (tj. bohatá na tuky a cukry, ale chudá na vitaminy a minerální látky), mohou se objevit problémy z nedostatku konkrétních vitaminů a minerálních látek.

Malnutrice ve smyslu podvýživy vzniká v důsledku nedostatečného příjmu jedné nebo více živin. Vyskytuje se zejména v rozvojových zemích, nejvíce ohroženou skupinou jsou děti. Ve vyspělých zemích podvýživou trpí hlavně hospitalizovaní pacienti, staré osoby a lidé držící extrémní diety. Podle živin, které jsou pro tělo nedostatkové, se malnutrice dělí na dva extrémní typy – marasmus a kwashiorkor.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Marasmus, Kwashiorkor, Živiny, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Nadváha je nepoměr mezi výškou jedince a jeho hmotností vznikající v důsledku zvýšeného ukládání tuku v těle. Podle body mass indexu (BMI) je nadváha vyjádřena hodnotou 25-30 kg/m2 a je považována za předstupeň obezity. Nadváha a obezita nepředstavují pouze kosmetickou vadu, ale také zvýšené riziko řady onemocnění. Proto je důležitá časná a trvalá změna životního stylu, tj. zejména zlepšení stravovacích návyků a zvýšení fyzické aktivity s cílem dosažení optimální tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Obezita je charakterizována výrazným zmnožením tukové tkáně v organismu způsobené nejčastěji nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Nadměrný příjem energie je způsobený zejména konzumací velkých porcí a zvýšenou konzumací potravin bohatých na tuky a cukry. Nedostatečný výdej energie je dán sedavým způsobem života s nízkou pohybovou aktivitou. Příčiny obezity mohou mít ovšem také genetický podklad a dokonce i některá onemocnění vedou k obezitě, a to nezávisle na příjmu a výdeji energie. Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu na gynoidní a androidní. Obezitu charakterizuje BMI (body mass index) hodnotou nad 30 kg/m2. Lepším ukazatelem je množství tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 % a u žen 30 % tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Androidní typ obezity, Gynoidní typ obezity, Nadváha, Energie, Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013