Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Bazální metabolismus je soubor všech chemických reakcí, které probíhají v lidském organismu zcela v klidu. Energetická potřeba pro tyto děje, respektive pro samotnou existenci organismu, se nazývá klidová energetická potřeba. Tato potřeba je dána prací životně důležitých orgánů jako srdce, mozek, plíce, játra, ledviny a dalších. Z celkové energetické potřeby bazální metabolismus představuje 50-70 %. Výše bazálního metabolismu je závislá na věku, pohlaví a složení těla (podíl vody, svalové a tukové tkáně).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Metabolismus

Aktualizováno: 16. září 2013

Hořčík je potřebný pro správné fungování srdce, nervů a svalů. Rovněž se podílí na mineralizaci kostí, aktivuje více než 300 enzymů, ovlivňuje metabolismus glukózy a její další využití. Nedostatek hořčíku s typickými příznaky nebyl u zdravých osob s běžnými stravovacími zvyklostmi doposud prokázán. Nedostatek je obvykle důsledkem onemocnění trávicího ústrojí, dlouhodobé konzumace alkoholu a některých léčiv a vede k poruchám srdečního i kosterního svalstva, ke svalové slabosti a svalovým křečím. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří celozrnné výrobky, ořechy, zelená listová zelenina, banány, sójové boby, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež a ryby. K pokrytí potřeby přispívají také kakao, čokoláda, káva a čaj.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Čokoláda, Káva, Čaj, Sója

Aktualizováno: 16. září 2013

Inzulin je hormon slinivky břišní. Jeho úlohou je regulovat metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků v lidském těle, čímž je pro život zcela nepostradatelný. Jeho hlavním účinkem je snižování hladiny krevního cukru (glukózy). Inzulin nadbytečnému krevnímu cukru umožňuje vstup do tkání, kde dochází k jeho zpracování a tvorbě energetických zásob ve formě glykogenu či tuků. Neschopnost slinivky tvořit inzulin je příčinou vzniku onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Pokud slinivka břišní inzulin tvoří, ale tkáně v těle na něho nereagují (jsou tzv. rezistentní), dochází ke vzniku diabetu mellitu 2. typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Jód je důležitou složkou hormonů štítné žlázy, které ovlivňují metabolismus všech živin. Zvětšení štítné žlázy (tzv. struma) poukazuje na závažný nedostatek jodu, avšak mentální poruchy mohou být pozorovány již v případech jeho mírného nedostatku. Mezi další projevy nedostatku patří zvýšená únava, spavost a zimomřivost. V těhotenství je potřeba jódu zvýšena v důsledku jeho zvýšeného vylučování močí. Těhotné ženy by proto měly na dostatečný příjem jódu dbát velmi pečlivě.

Obsah jódu v potravinách závisí zejména na obsahu jódu v půdě a na přidávání jódu do krmiva pro hospodářská zvířata. Velmi bohatým zdrojem jsou mořské ryby a další mořské produkty. Při odpovídajícím krmení zvířat jsou na jód bohatá také vejce a mléko. Jedním z hlavních zdrojů je jodidovaná sůl. Kromě nedostatečného příjmu jódu stravou může jeho deficit způsobit nadměrná konzumace potravin bohatých na tzv. strumigeny, které využitelnost jódu snižují.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Strumigeny

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina fytová se přirozeně vyskytuje ve vyšším množství zejména v obilovinách, luštěninách a olejninách. Předpokládá se, že v semenech rostlin slouží jako zásobní forma fosforu a dalších minerálních látek. Kromě toho vykazuje antioxidační a protirakovinné účinky. Na druhé straně je kyselina fytová látka, která narušuje metabolismus některých minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek). Silně je váže a tyto vzniklé nerozpustné komplexy nejsou naším tělem využity. Obsah kyseliny fytové lze snížit například fermentací pečiva nebo namáčením a klíčením luštěnin. Varem se kyselina fytová neničí.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina šťavelová, Antioxidanty, Vápník, Hořčík, Fosfor, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina šťavelová je běžnou složkou ovoce a zeleniny. Ve vyšším množství se vyskytuje především ve špenátu, mangoldu, rebarboře a červené řepě. Významný obsah je také v čaji a kakau. Z pohledu výživy považujeme kyselinu šťavelovou za látku, která narušuje metabolismus minerálních látek, zejména vápníku, železa a zinku. Váže je do obtížně využitelných nerozpustných komplexů, ze kterých je naše tělo nemůže získat. Rizikem nadbytečného příjmu je nedostatek určitých minerálních látek, ale také tvorba ledvinných kamenů. Obsah kyseliny šťavelové lze snížit blanšírováním a vylitím vody, ve které se potravina vařila.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina fytová, Blanšírování, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Metabolismus je soubor všech chemických procesů, zajišťujících chod celého lidského organismu. Existují dva směry metabolických drah – anabolické a katabolické. Anabolické děje jsou výstavbové, při kterých se tvoří nové látky a budují se nové struktury buněk a tkání. Jako příklad lze uvést zvyšování tělesné hmotnosti v důsledku budování tukové nebo svalové tkáně, růst vlasů či nehtů apod. Oproti tomu při katabolických dějích se rozkládají již existující struktury. Příkladem může být nežádoucí odbourávání svalové tkáně při nesprávné redukční dietě. Metabolické děje probíhají s pomocí enzymů a jsou regulovány hormony a nervovým. Výchozí látkou pro metabolické reakce jsou živiny z potravy. Kromě získávání energie a tvorby potřebných látek se metabolismus podílí na udržování stálé tělesné teploty.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Bazální metabolismus

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin B12 je tvořen skupinou různých sloučenin, které mají v centru jádra jeden atom kobaltu. Proto se tento ve vodě rozpustný vitamin označuje jako kobalamin. Je důležitý pro správnou krvetvorbu, metabolismus všech živin a funkci nervové soustavy. Nachází se pouze v potravinách živočišných. Potraviny rostlinného původu zpracované bakteriálním kvašením vitamin B12sice obsahují, ale pouze ve stopovém množství. Nejvydatnějším zdrojem jsou játra, dále maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatkem jsou ohroženi lidé, kteří dlouhodobě vylučují z jídelníčku veškeré živočišné produkty (přísní vegetariáni, vegani, makrobiotici). Nedostatek se projevuje anémií (chudokrevností) a v závažném případě poškozením míchy s rizikem trvalého postižení nervového systému.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Anémie, Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika

Aktualizováno: 16. září 2013