Selen jako stopový prvek je nezbytný pro antioxidační obranu organismu, imunitní funkci a správné fungování hormonů štítné žlázy. Je důležitý také pro schopnost reprodukce – u mužů ovlivňuje pohyblivost spermií, u žen může vlivem jeho nedostatku dojít k samovolnému potratu. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho obsahu a dostupnosti v půdě. Zatímco v USA a Kanadě je půda bohatá na selen, v evropských státech včetně České republiky je situace horší. Zdrojem selenu je maso, ryby, vejce a obiloviny pěstované na půdě s dostatkem selenu. Nedostatek selenu může být příčinou poruch srdeční funkce. Naopak nadbytek škodí játrům a vede k tzv. selenóze, která se projevuje zápachem dechu po česneku, zhoršeným stavem vlasů a nehtů.
Oblast: Výživa
Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Antioxidanty
Aktualizováno: 16. září 2013