Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Houby jsou pro lidskou výživu spíše pochutinou. Podobně jako čerstvé druhy zeleniny mají vysoký obsah vody a velmi nízký obsah sušiny (kolem 10 %). Sušina je složena z 20-25 % bílkovin, 2-3 % lipidů, 8-12 % minerálních látek, zbytek tvoří různé sacharidy. Velmi nízký obsah lipidů řadí houby mezi potraviny nízkooenergetické. Z minerálních látek vyniká draslík a fosfor, z vitaminů jsou zastoupeny vitaminy skupiny B, někdy i E, D a C.

Vyvarovat bychom se měli konzumaci hub z lokalit silně kontaminovaných těžkými kovy. Rizikem konzumace hub je neznalost jedovatých druhů, nedostatečná tepelná úprava nebo opakované ohřívání. Pokud dojde k otravě nebo je na ni podezření, ihned vyhledáme lékaře. Je třeba snažit se o vyprázdnění žaludku zvracením, vhodné je použít i projímadlo a současně zajistit dostatečný pitný režim.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Droždí, Bílkoviny, Lipidy, Minerální látky, Vitaminy

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypervitaminóza je stav způsobený nadměrným množstvím vitaminu v těle. Týká se především vitaminů rozpustných ve vodě (A, D, E, K), které se ukládají v tukové tkáni či v játrech. Jejich nadměrné množství v organismu je z dlouhodobého hlediska nežádoucí a může vyvolat až např. toxicitu jater. Oproti tomu u vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupin B, vitamin C) není třeba se takových stavů bát, jelikož je si tělo neukládá a jejich nadbytek pravidelně vylučuje močí. Na nadměrnou konzumaci vitaminu A (převážně ve formě doplňků stravy) by si měly dávat pozor hlavně těhotné ženy, u nichž může nadbytek tohoto vitaminu způsobit poruchy vývoje plodu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Avitaminóza, Hypovitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypovitaminóza představuje chorobný stav mírného nedostatku některého z vitaminů. Jedná se o lehčí formu avitaminózy. V našich podmínkách se nejčastěji vyskytuje v důsledku nedostatečného příjmu ve stravě (např. poruchy příjmu potravy), poruchou vstřebávání či naopak zvýšenou potřebou daného vitaminu u rizikových skupin (těhotné a kojící ženy, kuřáci, alkoholici, vrcholoví sportovci, uživatelky hormonální antikoncepce apod.). Opatřením proti hypovitaminóze je zjistit příčinu nedostatku a zvýšit příjem chybějícího vitaminu potravou, případně doplňky stravy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Avitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Doplněk stravy

Aktualizováno: 16. září 2013