Přeskočit na obsah

Nový rok, nový měsíční jídelníček

Autor: Redakce Jídelny.cz
Nový rok, nový měsíční jídelníček

I v novém roce pro vás máme nachystanou inspiraci v podobě měsíčních jídelníčků ze všech koutů České republiky. Tentokrát děkujeme za sdílení svého jídelníčku jídelně z Hranic v Olomouckém kraji.

Představení jídelny

Chod školní jídelny nám dnes představuje paní vedoucí Helena Novotná.

Školní jídelna Struhlovsko Hranice stravuje denně 650 strávníků. Žáci základní školy mají k dispozici prostornou jídelnu a ve třech směnách se zde vystřídá 430 dětí a učitelů. Na prvňáčky a druháčky máme mnohem více času, protože první výdej je určen právě jim.

Ostatní třídy prvního stupně se jídelnou proženou v počtu 150 dětí a na poslední výdej dorazí zbylých 200 strávníků.

220 obědů a téměř 400 svačinek je vyváženo do 5 výdejen. Jedná se mateřské školy, speciální školu a dětskou skupinu.

Strávníkům jsou denně nabízeny přesnídávky, svačinky, polévka, tři hlavní chody na výběr ( mimo děti v mateřských školách), salátová nabídka, kompoty, denně ovoce a 7 příchutí nápojů včetně vody, mléka apod.

Tento objem zajišťují tři kuchařky, čtyři pomocné síly a jedna vedoucí stravování.

Kuchyňský provoz je letitý (41 let), ale zařízení je v průběhu let obnovováno a nyní disponuje třemi konvektomaty, multifunkční vanou a třemi varnými kotly. Chlazení zajišťují běžné lednice a mrazáky. Zeleninu krájí pomocné kuchařky ručně (údajně tím takto dávají pokrmům lásku a péči – mají moji plnou důvěru).

Děti mají možnost volit tradiční pokrmy, ale mají také volbu ochutnat jídla netradiční a nová.

Ve valné většině nejsou jídla zahušťována (jsou použity silné cibulové, popř. zeleninové základy), jinak je na dohušťování pokrmů používaná cizrnová, kukuřičná, hrachová mouka, ovesné vločky, pohanka či mouka z ní, rýžová mouka nebo škrob. Nabízí se tak vhodné stravování pro celiaky ale i pro osoby, které se chtějí běžné mouce vyhýbat.

Školní jídelna dbá na sezónnost potravin a výběr potravin z místních zdrojů. Velmi dobrá spolupráce je s místními farmáři a regionálními dodavateli. Kvalitu surovin zjišťujeme přímo ve výrobních provozech a tak dodavatele navštěvujeme a požadujeme tu nejlepší kvalitu (ovoce a zelenina – farma Lučice výběr surovin přímo na farmě, mlékárna Valašské Meziříčí – návštěva provozu, AG food – návštěva vývojové laboratoře, apod.)

Školní jídelna se zapojila do projektu žáků osmého ročníku „Miluji jídlo, neplýtvám“. Výsledkem bylo zamyšlení mladých lidí nad možným šetřením přírodními i lidskými zdroji.

Diskutujeme s rodiči a pedagogy úroveň poskytovaných služeb na pravidelných setkáních „Na kafíčko do školní jídelny“, „Jídelna otevřená“… Kde se kromě bohatého občerstvení zvídaví zájemci dostanou k odpovědím na své otázky.

Jídelna denně informuje rodiče a strávníky o pokrmech a změnách na facebooku a instagramu. Jednou ročně se také zapojí článkem v místních novinách.

Žáci sami přišli s návrhem, že si budou nalévat polévku sami. Ohlasy byly velmi pozitivní a školní jídelna tak mohla přispět k jejich samostatnosti a rozvoji v seberozhodování.

Společně se školní družinou připravuje jídelna tematické týdny. Máme tak za sebou Dny Slovenské kuchyně, Americký, Pohádkový, Filmový týden, Masopustní rej,  proletěli jsme se Letem světem a další.

Na tabuli v jídelně se objevují informace o obsahu cukru v nápojích, projekt školní jídelny O vodě, a nebo jak je to s obsahem vitamínů a minerálů v potravinách apod.

Školní jídelna je vzdělávání, kultura, společné stolování, podpora vzájemné komunikace, pospolitost a taky prostředí, kde se můžeme uvolnit a zasmát.

Pro zaměstnance stravovacích provozu tohle není práce, je to život.

A pokud máte rádi i obrázkovou galerii s ukázkami pokrmů z konkrétního jídelníčku, pak se mrkněte zde:

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se