
I v novém roce pro vás máme nachystanou inspiraci v podobě měsíčních jídelníčků ze všech koutů České republiky. Tentokrát děkujeme za sdílení svého jídelníčku jídelně z Hranic v Olomouckém kraji.
Představení jídelny
Chod školní jídelny nám dnes představuje paní vedoucí Helena Novotná.
Školní jídelna Struhlovsko Hranice stravuje denně 650 strávníků. Žáci základní školy mají k dispozici prostornou jídelnu a ve třech směnách se zde vystřídá 430 dětí a učitelů. Na prvňáčky a druháčky máme mnohem více času, protože první výdej je určen právě jim.
Ostatní třídy prvního stupně se jídelnou proženou v počtu 150 dětí a na poslední výdej dorazí zbylých 200 strávníků.
220 obědů a téměř 400 svačinek je vyváženo do 5 výdejen. Jedná se mateřské školy, speciální školu a dětskou skupinu.
Strávníkům jsou denně nabízeny přesnídávky, svačinky, polévka, tři hlavní chody na výběr ( mimo děti v mateřských školách), salátová nabídka, kompoty, denně ovoce a 7 příchutí nápojů včetně vody, mléka apod.
Tento objem zajišťují tři kuchařky, čtyři pomocné síly a jedna vedoucí stravování.
Kuchyňský provoz je letitý (41 let), ale zařízení je v průběhu let obnovováno a nyní disponuje třemi konvektomaty, multifunkční vanou a třemi varnými kotly. Chlazení zajišťují běžné lednice a mrazáky. Zeleninu krájí pomocné kuchařky ručně (údajně tím takto dávají pokrmům lásku a péči – mají moji plnou důvěru).
Děti mají možnost volit tradiční pokrmy, ale mají také volbu ochutnat jídla netradiční a nová.
Ve valné většině nejsou jídla zahušťována (jsou použity silné cibulové, popř. zeleninové základy), jinak je na dohušťování pokrmů používaná cizrnová, kukuřičná, hrachová mouka, ovesné vločky, pohanka či mouka z ní, rýžová mouka nebo škrob. Nabízí se tak vhodné stravování pro celiaky ale i pro osoby, které se chtějí běžné mouce vyhýbat.
Školní jídelna dbá na sezónnost potravin a výběr potravin z místních zdrojů. Velmi dobrá spolupráce je s místními farmáři a regionálními dodavateli. Kvalitu surovin zjišťujeme přímo ve výrobních provozech a tak dodavatele navštěvujeme a požadujeme tu nejlepší kvalitu (ovoce a zelenina – farma Lučice výběr surovin přímo na farmě, mlékárna Valašské Meziříčí – návštěva provozu, AG food – návštěva vývojové laboratoře, apod.)
Školní jídelna se zapojila do projektu žáků osmého ročníku „Miluji jídlo, neplýtvám“. Výsledkem bylo zamyšlení mladých lidí nad možným šetřením přírodními i lidskými zdroji.
Diskutujeme s rodiči a pedagogy úroveň poskytovaných služeb na pravidelných setkáních „Na kafíčko do školní jídelny“, „Jídelna otevřená“… Kde se kromě bohatého občerstvení zvídaví zájemci dostanou k odpovědím na své otázky.
Jídelna denně informuje rodiče a strávníky o pokrmech a změnách na facebooku a instagramu. Jednou ročně se také zapojí článkem v místních novinách.
Žáci sami přišli s návrhem, že si budou nalévat polévku sami. Ohlasy byly velmi pozitivní a školní jídelna tak mohla přispět k jejich samostatnosti a rozvoji v seberozhodování.
Společně se školní družinou připravuje jídelna tematické týdny. Máme tak za sebou Dny Slovenské kuchyně, Americký, Pohádkový, Filmový týden, Masopustní rej, proletěli jsme se Letem světem a další.
Na tabuli v jídelně se objevují informace o obsahu cukru v nápojích, projekt školní jídelny O vodě, a nebo jak je to s obsahem vitamínů a minerálů v potravinách apod.
Školní jídelna je vzdělávání, kultura, společné stolování, podpora vzájemné komunikace, pospolitost a taky prostředí, kde se můžeme uvolnit a zasmát.
Pro zaměstnance stravovacích provozu tohle není práce, je to život.
A pokud máte rádi i obrázkovou galerii s ukázkami pokrmů z konkrétního jídelníčku, pak se mrkněte zde:

Diskuze