Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Název karnitin pochází z latinského slova carnis, což znamená maso. V něm byl karnitin objeven na začátku 20. století. Jedná se o látku, která se nachází v různých tkáních těla, zejména ve svalech. Na jeho tvorbu jsou potřeba aminokyseliny – lysin a methionin.  Přímo v lidském těle se tvoří asi 25 % z celkového množství karnitinu, zbytek pochází z potravy. Největším zdrojem je červené maso a mléčné výrobky. Hlavní funkce karnitinu je přenos mastných kyselin do buněčných struktur zvaných mitochondrie, kde jsou tyto mastné kyseliny zpracovány. Karnitin je častou složkou doplňků stravy, určených ke zvýšení energie, snížení cholesterolu nebo snižování hmotnosti.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Doplněk stravy, Aminokyseliny, Cholesterol, Kreatin

Aktualizováno: 16. září 2013

Kalorie (cal) je jednotka energie. Vzhledem k tomu, že je hodnota kalorie velmi malá, používá se její tisícinásobek, tedy kilokalorie (kcal). V praxi se s touto jednotkou setkáme hlavně u vyjadřování energetické hodnoty potravin, i když v dnešní době byla nahrazena jednotkou kilojoule (kJ).

Přepočet mezi těmito jednotkami je následující:

kJ = kcal x 4,1868 (jednu kilokalorii obsahuje 4,2 kilojoulu)

kcal = kJ x 0,2388 (jeden kilojoule obsahuje 0,24 kilokalorie)

Zdrojem energie jsou hlavní živiny (sacharidy, tuky, bílkoviny) a alkohol, které z jednoho gramu poskytnou různé množství energie (1 g sacharidů poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g bílkovin poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g tuků poskytne 9 kcal = 37 kJ, 1g čistého alkoholu poskytne 7 kcal = 29 kJ). Energetickou hodnotu potravin lze zjistit z energetických tabulek potravin, z obalů potravin či z internetových databází.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Metabolismus, Bazální metabolismus, Živiny, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Koenzym Q10 je přírodní látka, která je přítomná v každé buňce lidského organismu. Jeho úlohou v těle je produkce energie. Působí také jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Lidský organismus si koenzym Q10 umí sám vytvářet, ale s postupujícím věkem jeho produkce klesá. Dobrým potravinovým zdrojem je maso, tučné ryby, vejce nebo ořechy. Koenzym Q10 působí příznivě na většinu srdečně-cévních onemocnění, pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku a také při onemocnění dásní. Ve formě doplňku stravy by mohl být prospěšný lidem, kteří užívají statiny (léky na snižování hladiny cholesterolu).  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Antioxidanty, Doplněk stravy

Aktualizováno: 16. září 2013

Kreatin je látka tvořená v játrech a ledvinách z aminokyselin argininu, glycinu a metioninu. Až 95 % celkového množství kreatinu v těle se nachází ve svalech.  Slouží jako makroergní sloučenina, což znamená, že se jeho štěpením uvolňuje velké množství energie. Touto energií zásobuje především svalovou tkáň. Nejlepším zdrojem kreatinu z potravy je vepřové a hovězí maso a ryby. V rostlinách není téměř obsažen. Kreatin nachází široké uplatnění jako doplněk stravy u sportovců. Zdá se, že by mohl mít schopnost zlepšit regeneraci svalů a mohl by podporovat rychlost růstu svaloviny a síly sportovce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Doplněk stravy, Aminokyseliny, Energie, Karnitin

Aktualizováno: 16. září 2013

Jedná se o typ malnutrice způsobený těžkým nedostatkem bílkovin ve stravě. Příjem energie bývá dostatečný, ale je hrazen potravinami bohatými pouze na sacharidy. Kwashiorkor postihuje zejména malé děti v rozvojových zemích. Nápadným příznakem jsou velké otoky, vypouklé (oteklé) bříško, hubené končetiny a viditelné změny na kůži. V těžkých případech může dojít až k mentální retardaci. Děti většinou umírají na infekci, protože jejich imunitní systém je velmi oslaben.

Pozn.: čti kvašijorkor

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Malnutrice, Marasmus, Energie, Bílkoviny, Sacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013