Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Při zacházení s potravinami je nutné dodržovat hygienické zásady, aby byla zajištěna zdravotní nezávadnost. Mezi hygienické zásady patří dodržování osobní hygieny (mytí rukou), dokonalá tepelná úprava potravin (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), zabránění styku syrových a tepelně upravených potravin, uchovávání potravin při teplotách neumožňujících množení mikroorganismů (nelze-li potravinu po tepelném opracování ihned zkonzumovat, musí být uchována při teplotě vyšší než 70 °C, nebo nižší než 5 °C), opětovná důkladná tepelná úprava tepelně upravených a uskladněných potravin před konzumací (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), udržování kuchyňského zařízení v naprosté čistotě, chránění potravin před hmyzem a hlodavci a používání pouze pitné vody při veškeré manipulaci s potravinami.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli

Aktualizováno: 16. září 2013

Zvýšená hladina krevního cukru se nazývá hyperglykemie. Jedná se o charakteristický znak a akutní metabolickou komplikaci u všech onemocnění ve skupině diabetes mellitus. Příčinou vzniku hyperglykemie je nedostatek či snížený účinek inzulinu v těle. Vysoký nárůst hladiny krevního cukru s sebou nese typické příznaky jako nadměrnou žízeň, časté močení ve dne i v noci, slabost, únavu, hubnutí, až poruchy vědomí či kóma. Tyto příznaky jsou často patrné u nově diagnostikovaných diabetiků 1. typu, kteří se bez podávání inzulinu neobejdou. Oproti tomu mírnou hyperglykemii nedoprovází žádné viditelné příznaky, nemocného nic nebolí a k lékaři se dostane až při vážnějších komplikacích bez včasné léčby. Tento případ je typický pro diabetiky 2. typu, proto je žádoucí dbát o své zdraví, navštěvovat preventivní prohlídky a především si osvojit zásady správného životního stylu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypertenze označuje vysoký krevní tlak a patří mezi nejčastější nemoci srdečně-cévního systému. Za vysoký tlak se považují hodnoty >140/90, u osob s diabetem (cukrovkou) jsou normy přísnější, tj. 130/80. U většiny nemocných není příčina vysokého krevního tlaku jednoznačně známa. V tomto případě hovoříme o tzv. primární neboli esenciální hypertenzi. Jisté je ale spolupůsobení genetických předpokladů, věku, pohlaví a faktorů zevního prostředí (nadměrný přísun soli, zvýšený příjem tuků, nadváha a obezita, nadměrná konzumace alkoholu, ale také stres a nedostatečná fyzická aktivita). U malé skupiny osob je zvýšený krevní tlak důsledek jiného onemocnění, jedná se o tzv. sekundární hypertenzi.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Metabolický syndrom, Nadváha, Obezita, Sůl, Sodík

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypoglykemie je nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,8 mmol/l. Tento stav je provázen únavou, hladem, slabostí, poruchou soustředění, nervozitou, pocením, podrážděností, poruchou pohyblivosti a rovnováhy, výskytem křečí, až v nejtěžších případech ztrátou vědomí.  Příčinou vzniku hypoglykemie je nerovnováha mezi nadbytkem inzulinu a nedostatkem glukózy. K tomu dochází z mnoha důvodů – špatně nastavená léčba, konzumace alkoholu, zvýšená fyzická aktivita, chyba ve výživě, změna prostředí, vznik jiných onemocnění a další. Pro zvládnutí hypoglykemie je zapotřebí ihned podat rychlý zdroj sacharidů (nejlépe kostku cukru, neředěný sirup, slazený ovocný nápoj apod.). U těžší formy je třeba podat glukózu injekčně a volat lékařskou pomoc.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013