Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Salmonelóza je označení pro infekční průjmové onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella. Onemocnění u lidí často propuká po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny, a také při nedodržení hygienických postupů během zpracování rizikových potravin. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 6-48 hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemibřicha, pocitem na zvracení, zvracením, horečkou, někdy i bolestmi hlavy.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, které se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin při průjmech a zvracení. Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava rizikových potravin, a to více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Příčinou vzniku stafylokokové enterotoxikózy je konzumace potraviny obsahující stafylokokový enterotoxin, který vytváří bakterie Staphylococcus aureus. Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí. Více než 50 % zdravých osob je nositeli stafylokoka na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní. Bohatým zdrojem stafylokoků jsou kožní ranky a oděrky. Na jeho přenosu se významně podílí člověk, u kterého se vyskytují hnisavé procesy na kůži nebo záněty horních cest dýchacích, a který přichází do styku s potravinami.

Seznam rizikových potravin je velmi obsáhlý. Najdeme v něm maso a masné výrobky, těstoviny, pudinky, cukrářské výrobky, saláty a řadu dalších. K onemocnění dojde v případě konzumace potraviny, kde se bakterie pomnožily a vyprodukovaly značné množství toxinu. Příznaky onemocnění jsou především nevolnosti, zvracení a silné břišní křeče. Tyto projevy se objevují krátce po konzumaci kontaminované potraviny, většinou za 2-3 hodiny. Onemocnění obvykle samo odeznívá po 2-3 dnech. Prevencí je dodržování hygienických zásad. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Původcem onemocnění je parazitický prvok Toxoplasma gondii. Hlavním zdrojem infekce je pro člověka konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně opracovaného masa, a to především masa vepřového. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá v průměru 5-18 dní. Onemocnění probíhá u většiny lidí bez závažnějších příznaků, případně v lehké formě, kdy se objevují horečky, svalové bolesti, bolesti hlavy a nechutenství. Infekce je však nebezpečná zejména pro plody těhotných matek, kdy může docházet k potratům či předčasným porodům. Osoby s oslabeným imunitním systémem jsou ohroženy zánětem mozku a zápalem plic. Prevence toxoplazmózy spočívá především v důkladném tepelném zpracování masa.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Výměnná neboli chlebová jednotka je pracovní nástroj diabetiků. Pomáhá jim odhadovat množství sacharidů ve stravě. Jedna výměnná jednotka představuje 12 g čistého cukru (některé zdroje uvádí výměnnou jednotku jako 10 g cukru – nutné vždy počítat s jedním číslem!). Vypracované výměnné tabulky ukazují, v jakém množství jednotlivých potravin je obsažena právě jedna výměnná jednotka. Člověk tak dostane představu, kolik které potraviny si může dát a jak je mezi sebou měnit, aniž by porušil denní doporučené množství sacharidů. Celkový počet výměnných jednotek na jeden den určuje nemocnému lékař – diabetolog.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Zubní kaz je onemocnění poškozující tkáň zubu. Příčin vedoucích ke vzniku kazu je více. Většinou se jedná o kombinaci špatné ústní hygieny s nevhodným stravováním. Bakterie nacházející se v dutině ústní mají schopnost tvořit plak na povrchu zubu a rozkládat jednoduché sacharidy přijaté potravou za vzniku kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Tím vzniká prvotní poškození. Pokud se poškození nepodaří odstranit, kaz proniká hlouběji a zub se stává citlivým a bolestivým.

Jako přirozená ochrana proti bakteriím fungují sliny. Pokud je však v dutině ústní bakterií mnoho a strava obsahuje velké množství sacharidů, sliny na boj proti bakteriím nestačí. Prevence zubního kazu spočívá především v důsledném odstraňování zubního plaku pravidelným čištěním zubů. Vhodné je také omezit konzumaci sladkostí a slazených nápojů. Význam v prevenci mají i fluoridy, které posilují zubní sklovinu. Důležitá je návštěva zubního lékaře alespoň jednou za půl roku.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Sacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013