Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Antioxidanty jsou látky, které svou aktivitou chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Volné radikály vznikají jako odpadní látky při metabolismu jednotlivých živin. Jejich agresivní oxidační působení narušuje strukturu a funkci buněk, čímž dochází ke stárnutí organismu a vzniku některých onemocnění (onemocnění srdce a cév, porucha imunity či některá nádorová onemocnění). Mezi nejvýznamnější antioxidanty patří rostlinná barviva (isoflavony, karotenoidy – lykopen, lutein), vitamin C, vitamin E, některé minerální látky (selen, zinek, měď) a další. Boj s volnými radikály lze podpořit dostatečným příjmem antioxidantů v potravě. Nejvýznamnějšími zdroji antioxidantů jsou ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka a bylinky.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sulforafan, Lykopen, Resveratrol, Kyselina fytová, Flavonoidy, Karotenoidy, Lecitin, Zeaxantin, Lutein, Koenzym Q10, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin C, Selen, Zinek, Čokoláda, Čaj

Aktualizováno: 16. září 2013

Karotenoidy jsou skupinou přirozených barviv, které se v malých množstvích vyskytují jak v rostlinných tak živočišných organismech. Nejdůležitějším zdrojem pro člověka je zelenina a ovoce, které je karotenoidy zabarveno do zelena, žluta, oranžova, červena, fialova až hněda. V dnešní době je známo více než 600 těchto látek. Přestože jsou známé velmi dlouho, stále se objevují jejich další nové vlastnosti. Karotenoidy působí jako antioxidanty, což znamená, že chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Poslední výzkumy ukazují, že mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny, poskytovat ochranu před chorobami srdce a celkově zlepšovat imunitu. Mezi zástupce karotenoidů patří α-karoten, β-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Lykopen je chemická látka patřící do skupiny karotenoidů. Jedná se o přírodní barvivo, které svým zdrojům dodává červený odstín. Mezi hlavní zdroje lykopenu patří rajčata. Lykopen je obsažen převážně ve slupkách, proto je vhodné konzumovat neloupaná rajčata. Dostupnost a využitelnost lykopenu v lidském organismu zvyšuje tepelná úprava a přítomnost tuků. Lze tedy doporučit konzumaci neloupaných, na oleji tepelně upravených rajčat, případně vařených spolu s jinou potravinou obsahující tuky. Význam lykopenu spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Potraviny nového typu jsou potraviny nebo složky potravin, které se nepoužívaly před 15. květnem 1997 ve významné míře v Evropském společenství pro lidskou spotřebu. Musí splňovat požadavky stanovené legislativou pro běžné potraviny a navíc musí být za účelem ochrany veřejného zdraví podrobeny zvláštnímu schvalovacímu procesu. V České republice schvaluje potraviny nového typu Ministerstvo zdravotnictví. Příkladem potraviny nového typu může být izomaltulóza (izomer sacharózy) či lykopen z Blakeslea trispora.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Lykopen, Funkční potraviny, Potraviny pro zvláštní výživu, Geneticky modifikované potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013