Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Obecně se funkční potraviny definují jako jakékoliv potraviny, které mají kromě své nutriční hodnoty kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav člověka. Vypadají stejně jako běžné potraviny, neliší se ani chutí či vůní. Jde o potraviny vyrobené z přirozeně se vyskytujících látek, nejde tedy o kapsle, tablety nebo prášky. Nápis „funkční potravina“ se na obalech potravin nevyskytuje, lze si však všimnout informací typu: „výrobek se sníženým obsahem tuku“ či „výrobek se zvýšeným obsahem vlákniny“.

Funkční potraviny působí především preventivně, neléčí již vzniklá onemocnění. Mezi jejich hlavní funkce patří posílení imunity, zpomalení procesu stárnutí, příznivé ovlivňování fyzického a duševního stavu, preventivní působení proti nemocem jako je osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění, potíže spojené s trávením a další. Aby se pozitivní účinky projevily, musí se funkční potraviny konzumovat dlouhodobě.  Mezi významné zástupce patří například zakysané mléčné výrobky, potraviny se zvýšeným obsahem vlákniny nebo bílkovin a výrobky s fytoestroly.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Vláknina, Osteoporóza, Potraviny pro zvláštní výživu, Potraviny nového typu, Geneticky modifikované potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013

Osteoporóza je onemocnění kostí, které je charakteristické řídnutím kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená křehkost kostí, které se častěji lámou. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u žen ve vyšším věku, svůj podíl na tom může mít pokles estrogenů po menopauze. Mineralizace kostní tkáně je dána geneticky, ovlivňuje ji řada hormonů, ale také další složky životního stylu jako výživa a pohybová aktivita. Riziko osteoporózy zvyšuje nadměrný příjem alkoholu i kouření.

Osteoporóza se rozvíjí pozvolna. Nemoc se navenek dlouho neprojevuje nebo jsou projevy neurčité, jako například bolesti zad. Vznik osteoporózy úzce souvisí s příjmem vápníku a množstvím kostní hmoty nabyté v mládí. Po 30. roce života se začíná množství kostní hmoty snižovat. Prevencí je dbát na dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a pravidelně vykonávat pohybovou aktivitu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Vápník, Vitamin D

Aktualizováno: 16. září 2013

Vápník se podílí na správné funkci svalů, nervů a srdce. Největší podíl vápníku je uložen v kostech, proto je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu kostní a zubní tkáně. Vápník se do kostí ukládá nejvíce v období dětství a dospívání, později dochází spíše k jeho úbytku a kvalita kostí se zhoršuje. Výborným zdrojem je mléko a mléčné výrobky, dále se vápník nachází v brokolici, květáku, kapustě, zelí, sóji, máku a sardinkách. Využitelnost vápníku z živočišných potravin je vyšší, protože v rostlinných potravinách se váže na kyselinu šťavelovou a fytovou a s nimi tvoří hůře využitelné komplexy.

Vstřebávání vápníku z potravy závisí na mnoha faktorech, jako je věk (s přibývajícím věkem klesá), hladina vitaminu D v krvi (nízká hladina = horší vstřebávání), množství konzumované vlákniny (s nadbytkem vlákniny klesá), užívání některých léčiv. Nedostatek vápníku způsobuje poruchy v jeho metabolismu. To se projeví jako osteomalacie (měknutí kostí) a osteoporóza (úbytek kostní hmoty).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Kyselina šťavelová, Kyselina fytová, Osteoporóza

Aktualizováno: 16. září 2013