Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Vápník se podílí na správné funkci svalů, nervů a srdce. Největší podíl vápníku je uložen v kostech, proto je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu kostní a zubní tkáně. Vápník se do kostí ukládá nejvíce v období dětství a dospívání, později dochází spíše k jeho úbytku a kvalita kostí se zhoršuje. Výborným zdrojem je mléko a mléčné výrobky, dále se vápník nachází v brokolici, květáku, kapustě, zelí, sóji, máku a sardinkách. Využitelnost vápníku z živočišných potravin je vyšší, protože v rostlinných potravinách se váže na kyselinu šťavelovou a fytovou a s nimi tvoří hůře využitelné komplexy.

Vstřebávání vápníku z potravy závisí na mnoha faktorech, jako je věk (s přibývajícím věkem klesá), hladina vitaminu D v krvi (nízká hladina = horší vstřebávání), množství konzumované vlákniny (s nadbytkem vlákniny klesá), užívání některých léčiv. Nedostatek vápníku způsobuje poruchy v jeho metabolismu. To se projeví jako osteomalacie (měknutí kostí) a osteoporóza (úbytek kostní hmoty).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Kyselina šťavelová, Kyselina fytová, Osteoporóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Veganství je přísnější forma vegetariánství, kdy jsou ze stravy vylučovány veškeré potraviny živočišného původu (maso, mléko, vejce, dokonce i med). Strava veganů často postrádá některé živiny, které nám dodávají právě živočišné potraviny. Při sestavování jídelníčku je třeba důsledně dbát na zařazování široké škály potravin a jejich vhodnou kombinaci. Přesto je tento typ stravování zcela nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Mezi rizikové živiny z pohledu nedostatečného příjmu patří kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, vápník, železo a zinek. Rostlinné potraviny je totiž buď neobsahují vůbec (např. vitamin B12), nebo je naše tělo neumí z rostlinných zdrojů tak efektivně využít.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Vitariánství, Makrobiotika, Živiny, Bílkoviny, Vitamin B12, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013