Vitamin E je tvořen skupinou chemických sloučenin s podobnou strukturou, konkrétně se jedná o čtyři tokoferoly a čtyři tokotrienoly. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích. Patří mezi antioxidační vitaminy. Jeho hlavní úloha je chránit buňky před poškozením či zničením volnými radikály. Tím působí preventivně proti vzniku různých nemocí včetně nádorových a při léčbě nádorů chrání organismus před účinkem chemoterapie a radioterapie. Kromě toho ovlivňuje imunitní systém a je důležitý pro optimální využití vitaminu A.
Dobrými zdroji jsou potraviny rostlinného původu – oleje, ořechy, olejnatá semena, pšeničné a kukuřičné klíčky. Množství vitaminu E v živočišných potravinách je nepatrný a je dán jeho obsahem v krmivu. Vitamin E je citlivý na světlo, ničí se při rafinaci olejů, mletí mouky a při tepelné úpravě.
Oblast: Výživa
Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Antioxidanty, Rafinace olejů
Aktualizováno: 16. září 2013