Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Laktóza je zástupce skupiny disacharidů. Je složena ze dvou cukerných jednotek – z glukózy a galaktózy. Oproti sacharóze má laktóza podstatně nižší sladivost. Laktóza představuje hlavní cukr mléka a nekvašených mléčných výrobků. Ve farmaceutickém průmyslu se laktóza používá jako pomocná látka léčiv. V lidském těle je laktóza zpracována pomocí enzymu laktázy. Některé osoby mohou mít tohoto enzymu nedostatek, což je příčinou vzniku laktózové intolerance (nesnášenlivosti). Syntetickým derivátem laktózy je laktulóza. V trávicím traktu se laktulóza nevstřebává a funguje podobně jako vláknina (podporuje funkci střev a růst žádoucích střevních bakterií). V lékařství se uplatňuje při léčbě zácpy, některých jaterních a střevních onemocnění.

Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza, Sacharóza, Vláknina, Laktózová intolerance, Alergie na bílkovinu kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

LDL-cholesterol se označuje za tzv. „zlý cholesterol“. Pro lidský organismus je škodlivý, neboť přenáší cholesterol z jater do cév, kde se snadno usazuje, čímž dochází k zužování cév (ateroskleróze). Vysoká koncentrace LDL-cholesterolu tedy zvyšuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Hladina LDL-cholesterolu v krvi by měla být nižší než 3,0 mmol/l. Hladinu LDL-cholesterolu může snižovat zvýšená konzumace mononenasycených mastných kyselin (olivový a řepkový olej) a omega-6 mastných kyselin (slunečnicový a sójový olej, ořechy). Hladinu LDL-cholesterolu naopak zvyšují trans-mastné kyseliny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Cholesterol, HDL-cholesterol, Ateroskleróza, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Lipidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Název lecitin vznikl z řeckého slova lekithos, což znamená žloutek. Z něj byl lecitin poprvé získán. Lecitin je látka tělu vlastní a je nezbytná pro celou řadu funkcí.  Podílí se například na tvorbě a obnovování buněčných membrán a je přírodním antioxidantem. Přispívá rovněž k udržování zdravého nervového systému, žlučníku a jater, posiluje paměť a působí proti ateroskleróze. Dobrým zdrojem je vaječný žloutek, rostlinné oleje, sójové boby a ořechy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty, Ateroskleróza

Aktualizováno: 16. září 2013

Lipidy (tuky) patří mezi základní živiny a tvoří nezbytnou složku potravy. Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Jsou nejvydatnějším zdrojem energie pro lidský organismus, konkrétně jeden gram tuku dodá 38 kJ (9 kcal).

V těle plní řadu funkcí. Jsou základní složkou buněk v těle, umožňují vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, tvoří se z nich některé hormony a další důležité látky, zajišťují mechanickou i tepelnou ochranu organismu. Tuky by neměly tvořit více než 30 % z celkového energetického příjmu. Při výběru potravin je vhodné dávat pozor na skryté tuky, které sice na první pohled nevidíme, ale mohou představovat podstatnou část denního příjmu energie. Skryté tuky se vyskytují v uzeninách, sladkostech (zmrzliny, čokoláda, zákusky), v sýrech, plnotučném mléce a v jiných tučných mléčných výrobcích.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Cholesterol, Ztužování tuků, Žluknutí tuků, Energie, Vitaminy

Aktualizováno: 16. září 2013

Lutein je žlutooranžové barvivo patřící mezi skupinu látek, které nazýváme karotenoidy. Přesněji patří mezi xantofyly, které jsou jednou ze dvou hlavních skupin karotenoidů. Jeho název je odvozený z latinského luteus, což znamená žlutý. Je produkován výhradně rostlinami. Ve větším množství ho můžeme najít například ve špenátu či kapustě. Zdrojem pro člověka je ovoce a zelenina. Působí jako antioxidant, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. V lidském těle se lutein nejvíce hromadí v sítnici, kde je potřebný pro její správné fungování.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Karotenoidy, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Lykopen je chemická látka patřící do skupiny karotenoidů. Jedná se o přírodní barvivo, které svým zdrojům dodává červený odstín. Mezi hlavní zdroje lykopenu patří rajčata. Lykopen je obsažen převážně ve slupkách, proto je vhodné konzumovat neloupaná rajčata. Dostupnost a využitelnost lykopenu v lidském organismu zvyšuje tepelná úprava a přítomnost tuků. Lze tedy doporučit konzumaci neloupaných, na oleji tepelně upravených rajčat, případně vařených spolu s jinou potravinou obsahující tuky. Význam lykopenu spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013