Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Pektin se řadí do skupiny polysacharidů a tvoří rozpustnou část vlákniny. Vyskytuje se v rostlinných pletivech. Nejvíce pektinu mají rajčata, mrkev, jablka, citrusové plody, angrešt a rybíz, oproti tomu málo pektinů obsahují třešně, ananas nebo kiwi. Jejich význam spočívá při zrání ovoce (měknutí plodů). Čím je ovoce zralejší, tím obsahuje méně pektinu. Ve střevě je pektin částečně zpracován přítomnou mikroflórou. Pro tělo je pektin významný hlavně svou schopností vázat toxické kovové ionty ze střevního obsahu. V průmyslu je pektin používaný jako želírovací prostředek pro cukrářskou výrobu (tvorba želatin, bonbonů), jako zahušťovadlo a při zavařování (marmelády a džemy). Čím více pektinu je při výrobě džemů a marmelády dodáno, tím lépe daný výrobek zhoustne.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Ovocné pomazánky, Marmeláda, Džem

Aktualizováno: 16. září 2013

Bílkoviny patří mezi základní živiny. Jsou tvořeny aminokyselinami, jejichž složení určuje kvalitu bílkovin. Existuje osm tzv. esenciálních aminokyselin, které si tělo neumí vyrobit a musí být přijímány potravou. Podle zastoupení jednotlivých esenciálních aminokyselin a jejich vzájemného poměru dělíme bílkoviny na plnohodnotné a neplnohodnotné. Mezi plnohodnotné bílkoviny patří vaječné a mléčné bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny v množství potřebném pro výživu člověka. Rozeznáváme také bílkoviny téměř plnohodnotné, jejichž zdrojem jsou bílkoviny masa.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Aminokyseliny, Esenciální aminokyseliny, Neplnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Termín polyoly označuje tzv. cukerné alkoholy (alkoholické cukry). Tyto látky se přirozeně vyskytují v potravinách, avšak vzhledem ke svým vlastnostem jsou vyráběny i chemicky a využívány v potravinářství. Polyoly jsou sladké a mohou být používány podobně jako cukr. V důsledku nižší využitelnosti v těle přináší polyoly o necelou polovinu méně energie než ostatní sacharidy, což vedlo k jejich využití na poli náhradních sladidel. Sorbitol je dnes nejčastěji používané sladidlo pro diabetiky. Xylitol snižuje riziko vzniku zubního kazu, proto se hojně používá při výrobě žvýkaček a různých bonbonů místo klasického cukru (sacharózy). Při konzumaci příliš velkého množství se však mohou projevit projímavé účinky  polyolů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Sacharóza, Energie, Náhradní sladidla, Sorbitol, Xylitol, Diabetes mellitus, Zubní kaz

Aktualizováno: 16. září 2013

Polysacharidy představují nejširší skupinu sacharidů složenou z více než deseti cukerných jednotek. Z hlediska zpracování těchto látek v lidském organismu se polysacharidy dělí na stravitelné a nestravitelné. Hlavním zástupcem stravitelných polysacharidů je v rostlinných zdrojích škrob a v živočišných se jedná o glykogen. Mezi nestravitelné polysacharidy se řadí celulóza, pektin, inulin a představují hlavní složku vlákniny. Polysacharidy nejsou nositelé sladké chuti, přesto fungují jako zdroj energie a vyskytují se přirozeně v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce apod.). Při tvorbě jídelníčku by z celé skupiny sacharidů měl být kladen důraz převážně na zdroje polysacharidů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Vláknina, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Energie, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Potravinová pyramida znázorňuje a vysvětluje obecná výživová doporučení. Vytvořený tvar trojúhelníku je rozdělen na čtyři patra, do kterých jsou umístěny jednotlivé potravinové skupiny. Základnu pyramidy a našeho jídelníčku tvoří obiloviny. Druhé patro patří ovoci a zelenině. O třetí patro se dělí zdroje bílkovin – mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, vejce a luštěniny. Na vrcholu jsou umístěny sůl, cukr a tuk. Každá potravina je vztažena na jednu porci. Velikost této porce je popsána v legendě potravinové pyramidy. Obecně platí, že nejvíce by se měly ve stravě vyskytovat potraviny ze spodní části pyramidy, zatímco z jejího vrcholu bychom měli uždibovat co nejméně.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Cereálie, Živiny, Bílkoviny, Sůl

Aktualizováno: 16. září 2013

Prebiotika představují nestravitelnou složku potravy (vlákninu), která příznivě ovlivňuje zdraví konzumenta. Její pozitivní účinek spočívá v dodávce živin a podpoře růstu střevních bakterií. Mezi prebiotika patří fruktooligosacharidy (inulin, oligofruktóza), laktulóza a další. Hlavními zdroji prebiotik jsou zelenina, ovoce a cereální výrobky.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Probiotika, Synbiotika, Inulin, Vláknina, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Probiotika jsou mikroorganismy, které mají při konzumaci v dostatečném množství prospěšné účinky na zdraví konzumenta. Jedná se především o bakterie mléčného kysání (Bifidobacterium, Lactobacillus) a kvasinky. Hlavními zdroji probiotik jsou kysané mléčné výrobky, jogurty a jogurtové nápoje, kefír, brynza, sýry ementálového typu, zelenina konzervovaná mléčným kysáním (okurky, zelí), kysané houby, funkční potraviny obohacené o probiotika či samotné doplňky stravy. Probiotika ve střevě tlumí růst nežádoucích bakterií, čímž zvyšují imunitu a odolnost organismu vůči infekcím. Dále tvoří určité vitaminy a přispívají k regulaci cholesterolu v krvi.  Významné použití probiotik je při terapii antibiotiky.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Prebiotika, Synbiotika, Jogurt, Kefír, Podmáslí

Aktualizováno: 16. září 2013

Puriny jako součást nukleových kyselin jsou nezbytnou součástí lidského organismu. Konečným produktem jejich metabolického zpracování je kyselina močová. Problém nastává v případě, kdy člověk přijímá potravou velké množství purinů. Organismus je potom nestíhá odbourávat a v těle se hromadí kyselina močová. V takovém případě se může se rozvinout onemocnění dna. Puriny jsou obsaženy nejvíce v mase, včetně zvěřiny, v některých rybách, vnitřnostech, droždí a některých druzích zeleniny (špenát, květák, kedlubny, chřest). Z nápojů je významným zdrojem purinů pivo.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Dna

Aktualizováno: 16. září 2013