Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Gaspachio je zeleninová polévka pocházející ze španělské Andalusie. Její zvláštností je to, že je podávaná zastudena. Připravuje se v nejrůznějších obměnách. Základem jsou rajčata, papriky, cibule a okurky. K dochucení se používá kvalitní olivový olej, vinný ocet, česnek, citronová šťáva, sůl a pepř. Někdy se podává jako hlavní chod – v takovém případě se připravuje z velkého množství zeleniny. Na ozdobu se obvykle používají chlebové krutony. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

GDA (Guideline Daily Amount) je dobrovolné značení, které na obaly potravin uvádí řada výrobců. Na rozdíl od složení potravin, které je běžně na obalech uváděno, GDA uvádí procentuální podíl z celkové denní doporučené dávky a to pro tuky, sacharidy, sůl a energii. Díky tomuto jednoduchému značení má spotřebitel k dispozici detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci potraviny či nápoje a dále pak o jeho podílu na doporučeném denním množství. Denní doporučené dávky živin se liší podle pohlaví a věku, GDA uvádí doporučené hodnoty pro středně aktivní ženy, tj. 2000 kcal, 70 g tuků, 270 g sacharidů a 2,4 g sodíku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Výživové doporučené dávky, Označování potravin, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které obsahují geneticky modifikované organismy. Uvádění geneticky modifikovaných organismů pro použití v potravinách podléhá velmi přísné regulaci. V případě, že výrobek takové organismy obsahuje v množství větším než 0,9 %, musí být na obale označení „geneticky modifikovaný“ nebo „vyrobený z geneticky modifikované kukuřice (příp. jiné složky, jako například sóji)“. Na evropském trhu je možné koupit geneticky modifikované produkty rostlinného původu, žádná geneticky modifikovaná potravina živočišného původu být prodávána nesmí. Přehled schválených geneticky modifikovaných potravin lze nalézt na stránkách Evropské komise v Registru geneticky modifikovaných potravin a krmiv.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Potraviny nového typu, Funkční potraviny, Potraviny pro zvláštní výživu

Aktualizováno: 16. září 2013

Gratinování se používá zejména v restauračním stravování. Název pochází z francouzštiny a znamená zapékání potravin ve velmi tenké vrstvě nebo v jednoporcových miskách různého tvaru. Zapékají se nejen masové pokrmy, ale také zelenina, brambory, těstoviny i luštěniny. Povrch zapékaného pokrmu se potírá bešamelovou omáčkou s různými doplňky, přelévá se mlékem s vejci, smetanou či jogurtem, sype strouhankou nebo sýrem. Správně zapečený pokrm má nahoře zlatavou kůrku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Vaření

Aktualizováno: 16. září 2013

Grilování je příprava pokrmu působením sálavého tepla při teplotě 250-350 °C. Z hygienického hlediska patří k nejméně bezpečným technologickým postupům. Existuje nebezpečí, že při nedodržení požadované teploty uvnitř grilované potraviny nemusí být zničeny všechny nebezpečné mikroorganismy a konzument může být ohrožen vznikem alimentárního onemocnění. Hlavním rizikem grilování je vznik různých chemických látek včetně karcinogenních (např. polycyklické aromatické uhlovodíky). Rizikům při grilování můžeme zabránit dodržováním určitých zásad – používat kvalitní grilovací uhlí, grilovat málo tučné maso, zabránit odkapávání tuku do zdroje tepla, zabránit přímému styku potraviny a plamene, všechny připálené části potraviny odřezat, naložené maso uchovávat v chladničce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Vaření, Gratinování

Aktualizováno: 16. září 2013