Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Inulin patří do skupiny nestravitelných polysacharidů (vlákniny). Svým pozitivním vlivem na lidské zdraví je také řazen do skupiny prebiotik. Jako součást stravy přejde inulin bez větších změn až do tlustého střeva, kde se stává zdrojem živin pro střevní bakterie. Dochází tak ke zlepšení celkového trávení, k podpoře imunity lidského organismu, je regulována hladina cholesterolu v krvi. Prebiotika včetně inulinu dále působí preventivně proti infekčním průjmům. U citlivých osob se občas může vyskytnout nežádoucí alergická reakce. Hlavními zdroji inulinu jsou zelenina, ovoce a cereální výrobky. Průmyslově se inulin získává z kořene čekanky a používá se ve formě bílého prášku bez chuti a zápachu.

Upozornění: neplést pojmy inulin (vláknina) a inzulin (hormon slinivky břišní)!

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Prebiotika, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Inzulin je hormon slinivky břišní. Jeho úlohou je regulovat metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků v lidském těle, čímž je pro život zcela nepostradatelný. Jeho hlavním účinkem je snižování hladiny krevního cukru (glukózy). Inzulin nadbytečnému krevnímu cukru umožňuje vstup do tkání, kde dochází k jeho zpracování a tvorbě energetických zásob ve formě glykogenu či tuků. Neschopnost slinivky tvořit inzulin je příčinou vzniku onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Pokud slinivka břišní inzulin tvoří, ale tkáně v těle na něho nereagují (jsou tzv. rezistentní), dochází ke vzniku diabetu mellitu 2. typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013