Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Pojem sacharidy dnes plně nahrazuje již zastaralé termíny jako uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty či glycidy. Jedná se o velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy (jedna cukerná jednotka), oligosacharidy (dvě až deset jednotek) a polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Zelené rostliny si sacharidy dokáží vytvořit procesem zvaným fotosyntéza, ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů potravou.

Sacharidy představují jednu z hlavních živin a pro správné fungování lidského těla jsou nepostradatelné. Hlavní roli hrají sacharidy při dodávce energie na fungování všech pochodů v lidském těle, mozek a svaly jsou na nich dokonce plně závislé. Konkrétně jeden gram sacharidů dodá 17 kJ (4 kcal). Dále se sacharidy objevují jako stavební struktury v tkáních a orgánech nebo zajišťují správnou funkci střev.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Monosacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza, Polyoly, Polysacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina, Glykemický index, Glykemická nálož, Beta-glukany, Energie, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013

Úplně první používané náhradní sladidlo byl sacharin (E 954).  Sacharin je 300x sladší než sacharóza a má nepříjemnou hořkou pachuť. Z toho důvodu je používán ve směsích s ostatními sladidly. Přítomnost sacharinu v potravinách nevyvolává nežádoucí chemické reakce, je tepelně stabilní a nerozkládá se ani při delším skladování. Jelikož nepředstavuje zdroj energie a nemá vliv na vyplavování inzulinu, je vhodný pro diabetiky i při snižování tělesné hmotnosti.

V 70. letech 20. století vyvrcholily obavy z konzumace sacharinu (údajně představuje nebezpečí vzniku nádorového onemocnění). Některé státy používání sacharinu zcela zakázaly, ale USA pouze doplnila na obalech potravin poznámku, že sacharin může způsobovat vznik rakoviny (sacharin byl jediné náhradní sladidlo a USA ho nechtěla zcela zakázat). Toto tvrzení bylo zrušeno až v roce 2000. Přesto i dnes není sacharin doporučován těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharóza, Energie, Inzulin, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Sacharóza neboli bílý, řepný či třtinový cukr je disacharid složený ze dvou na sebe vázaných cukerných jednotek (glukóza a fruktóza). Shodné složení s bílým cukrem má i glukózo-fruktózový sirup, ve kterém jsou cukerné jednotky ve volné formě bez pevné vazby. Sacharóza má dokonale sladkou chuť, která dosud nebyla žádnými náhražkami překonána. Přirozené zdroje sacharózy jsou cukrová třtina, cukrová řepa a ovoce. Přívod sacharózy je mnohonásobně navýšen konzumací průmyslově vyráběných potravin, cukrovinek a slazených nápojů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza, Fruktóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Salmonelóza je označení pro infekční průjmové onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella. Onemocnění u lidí často propuká po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného kontaminovaného masa a vajec, případně výrobků obsahujících tyto suroviny, a také při nedodržení hygienických postupů během zpracování rizikových potravin. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 6-48 hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemibřicha, pocitem na zvracení, zvracením, horečkou, někdy i bolestmi hlavy.

Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší lidé, nemocní či malé děti, které se hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin při průjmech a zvracení. Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava rizikových potravin, a to více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Selen jako stopový prvek je nezbytný pro antioxidační obranu organismu, imunitní funkci a správné fungování hormonů štítné žlázy. Je důležitý také pro schopnost reprodukce – u mužů ovlivňuje pohyblivost spermií, u žen může vlivem jeho nedostatku dojít k samovolnému potratu. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho obsahu a dostupnosti v půdě. Zatímco v USA a Kanadě je půda bohatá na selen, v evropských státech včetně České republiky je situace horší. Zdrojem selenu je maso, ryby, vejce a obiloviny pěstované na půdě s dostatkem selenu. Nedostatek selenu může být příčinou poruch srdeční funkce. Naopak nadbytek škodí játrům a vede k tzv. selenóze, která se projevuje zápachem dechu po česneku, zhoršeným stavem vlasů a nehtů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Semolina je rozdrcené jádro zrna pšenice tvrdé (Triticum durum). Tato zrna obsahují vyšší množství přírodního barviva karotenoidů, což ovlivňuje i výsledný produkt – semolinová mouka má být nažloutlá. Semolina je vhodná především na výrobu těstovin, kuskusu či bulguru. Díky vyššímu obsahu lepku se semolinové těstoviny nerozváří, mají vyšší nutriční hodnotu a nižší glykemický index. Semolinové produkty jsou zcela nevhodné při bezlepkové dietě.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Karotenoidy, Těstoviny, Kuskus, Bulgur, Glykemický index, Bezlepková dieta, Celiakie, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013

Sipping neboli popíjení. Jedná se o přípravky tekuté výživy, které jsou používány pro doplnění stravy, v extrémních případech pro úplnou náhradu stravy. Většina přípravků pro sipping je nabízena v malých lahvičkách (obvykle objem 200 ml) s brčkem. Výhodou sippingu je zejména vysoký obsah energie a bílkovin v malém objemu a také obsah dalších živin, včetně vitaminů a stopových prvků. Na trhu je široký výběr příchutí a k dispozici jsou i speciální přípravky uzpůsobené dietním omezením, například pro diabetiky.

Sipping by měl být popíjen v průběhu celého dne, nikdy by pacient neměl vypít celé balení naráz. Nežádoucí účinky sippingu (např. průjem) nejsou časté a většinou mají přechodný charakter. Sipping je často využíván například u pacientů s onkologickým onemocněním, u pacientů s nedostatečným příjmem stravy či u pacientů s proleženinami.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Energie, Živiny, Vitaminy

Aktualizováno: 16. září 2013

Škrob je hlavní zásobní živinou rostlin podobně jako glykogen u živočichů. Představuje rezervu nejrychlejšího zdroje energie – glukózy. Ta je tvořena v zelených částech rostlin z vody a oxidu uhličitého procesem zvaným fotosyntéza. Škrob patří do skupiny polysacharidů a je složen pouze z jednotek glukózy. Řetězec škrobu je stočen do šroubovice, při jejímž štěpení vzniká maltóza (disacharid). Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže a další obiloviny. Prakticky čistý škrob představuje pudinkový prášek.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Glukóza, Maltóza, Disacharidy, Rýže, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Šmakoun je potravina vyrobená tepelnou úpravou čistých vaječných bílků. Jedná se o potravinu nového typu s patentovanou technologií výroby, která byla vyvinuta v České republice. Šmakoun má nízkou energetickou hodnotu, neobsahuje téměř žádný tuk, cholesterol, ani cukr, zato je bohatý na bílkoviny. V kuchyni je využití Šmakouna všestranné, rychlé a snadné. Může se využívat v teplé i studené kuchyni, výborně se hodí do všech jídel, kde může nahradit maso a jiné živočišné složky. Je chuťově neutrální, proto se musí dochutit různým kořením a bylinkami. Kromě neochucené varianty existují na trhu i ochucené. Šmakoun je vhodnou potravinou pro celiaky.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Robi, Tofu a tempeh, Celiakie, Bílkoviny, Lipidy, Cholesterol

Aktualizováno: 16. září 2013

Smažení je tepelná úprava potravin tukem při teplotě 150-190 °C. Při vyšších teplotách se některé tuky rozkládají na zdravotně nebezpečné látky a vzniká namodralý kouř. Podle množství použitého tuku rozlišujeme dva typy smažení. Při smažení na tuku zaujímá tuk 5-10 % hmotnosti smažené potraviny, potravinu je nutno obracet a obsah pánve s přebytečným tukem odstranit. Při smažení v tuku (také fritování) je potravina v tuku zcela ponořena, teplo na ni  působí rovnoměrně ze všech stran, a pokud použijeme vhodný druh tuku, můžeme na něm smažit opakovaně. Ač jsou smažené pokrmy velmi chutné, z hlediska správné výživy nelze jejich častou konzumaci doporučit.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Pražení, Blanšírování, Uzení, Vaření, Gratinování

Aktualizováno: 16. září 2013

Hlavní funkcí sodíku je udržování stálosti vnitřního prostředí v těle. Kromě toho ovlivňuje svalovou kontrakci a podporuje duševní činnost. Denní spotřeba sodíku by neměla překročit 2000 mg, což odpovídá přibližně 2-5 g kuchyňské soli. Skutečná průměrná denní spotřeba soli ve střední Evropě je však přibližně 10-18 g/osobu. Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny a má negativní vliv na ztrátu draslíku, který naše tělo také potřebuje. Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří uzeniny, tvrdé a tavené sýry, konzervované výrobky, instantní polévky, slané pochutiny, ale také chléb, slané pečivo a nakládaná zelenina. Naopak ovoce, čerstvá zelenina, čerstvé maso, ryby, drůbež, mléko a mléčné výrobky obsahují sodík v malém množství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Sůl, Hypertenze

Aktualizováno: 16. září 2013

Díky chemickému složení semen (sójových bobů) zaujímá sója mezi ostatními luštěninami výjimečné postavení. Má totiž vysoký obsah bílkovin o poměrně vysoké výživové hodnotě, vysoký obsah vlákniny, vykazuje výborné funkční vlastnosti (schopnost vázat vodu a tuk) a ve srovnání s živočišnými bílkovinami je mnohem levnější. Významný je také obsah lipidů s příznivým složením mastných kyselin. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitaminy skupiny B a vitamin E.

Přestože sója obsahuje významné množství vápníku, fosforu, hořčíku a železa, jejich využitelnost je poměrně nízká. Sója ukrývá i přírodní toxické a antinutriční látky (inhibitory proteáz, lektiny, kyselinu fytovou, fytoestrogeny, antivitaminy, purinové látky aj.), avšak u některých se zjistilo pozitivní působení na lidské zdraví (např. fytoestrogeny a prevence osteoporózy a určitých druhů rakoviny). U citlivých jedinců mohou sójové bílkoviny vyvolat alergii. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Tofu a tempeh, Sójové nápoje, Bílkoviny, Vláknina, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Antinutrient, Fytoestrogeny, Kyselina fytová, Puriny, Osteoporóza, Potravinová alergie

Aktualizováno: 16. září 2013

Sójové nápoje, nesprávně sójové mléko, jsou nefermentované výrobky ze sóji. Ač připomínají mléko, jejich složení je od všech živočišných mlék zcela odlišné a mají také svou specifickou chuť. Sójové nápoje nelze považovat za rovnocennou náhradu mléka. Jejich výhodou je nepřítomnost cholesterolu a laktózy, vyšší obsah lecitinu a vitaminu E a vhodnější složení tuků z hlediska zastoupení mastných kyselin. Naopak nedostatkem je nízký obsah vápníku (pokud se nejedná o nápoje vápníkem obohacené) a současně jeho nízká využitelnost. Ve srovnání s kravským mlékem je biologická hodnota bílkovin sójových nápojů nižší a navíc sójové boby jsou mnohem větším alergenem. Sójové nápoje mohou být zpestřením jídelníčku pro vegany, osoby s laktózovou intolerancí a alergií na mléčné bílkoviny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sója, Tofu a tempeh, Veganství, Laktózová intolerance, Alergie na bílkovinu kravského mléka, Vápník, Cholesterol, Laktóza, Lecitin, Vitamin E

Aktualizováno: 16. září 2013

Solanin je původní název pro hořké, toxické glykoalkaloidy brambor. V bramborových hlízách se solanin vyskytuje nerovnoměrně (v největším množství je ve slupce, v klíčcích a kolem oček). Oloupáním a vykrájením hlíz je odstraněna přibližně polovina solaninu. Běžně prodávané brambory nepřekračují legislativou stanovené bezpečné množství solaninu. To však závisí na mnoha faktorech (podmínky pěstování, podnebí, velikost hlízy, doba sklizně apod.). Zvýšený obsah solaninu lze jednoduše poznat typickým zezelenáním hlíz. Klasickými projevy otravy solaninem jsou zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolesti hlavy a závratě. Při správném způsobu skladování brambor, řádném opracování hlíz a vyluhování solaninu při vaření však vznik zdravotních potíží nehrozí.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013

Sorbitol (někdy označován jako glucitol) patří do skupiny polyolů (alkoholických cukrů). V potravinářském průmyslu je řazen do skupiny náhradních sladidel s kódem E 420. Nejčastěji je používán při výrobě pečiva, žvýkaček a cukrovinek. Při výrobě surimi tyčinek je využíván jako látka ochraňující tkáň před poškozením způsobeným mrazem. Přirozeně se vyskytuje v některých druzích ovoce.

Jeden gram sorbitolu přináší asi o třetinu méně energie než 1 g sacharózy. Patří tedy do skupiny energetických sladidel a je třeba s ním počítat při hodnocení celkového energetického příjmu. Konzumace velkého množství sorbitolu může způsobovat nežádoucí reakce (bolest břicha, nadýmání, průjem, zhoršení syndromu dráždivého tračníku či porucha vstřebávání fruktózy). Kromě potravinářství našel využití i při výrobě kosmetických prostředků, jako zvlhčovadlo u některých cigaret, při výrobě léků či jako surovina v chemickém průmyslu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Polyoly, Sacharin, Energie, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Pšenice špalda (Triticum spelta L.) je jednou z nejstarších, nešlechtěných druhů pšenice. V průběhu let její pěstování ustoupilo šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnos. V dnešní době se však stále více zemědělců (hlavně v oblasti ekologického zemědělství) vrací k této původní plodině kvůli její odolnosti vůči škůdcům, chorobám a nepříznivému počasí. Špalda je velmi významným zdrojem mnoha živin. Obsahuje vysoký podíl bílkovin, kvalitní tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, sacharidy, vitaminy (hlavně skupiny B), minerální látky (hořčík, draslík, vápník, fosfor, zinek). Zároveň je špalda lehce stravitelná a může být použita při alergiích na potraviny. Pozor si na ni musí dát ale nemocní celiakií, jelikož obsahuje vyšší množství lepku. Ze špaldy se vyrábí vločky, mouka, těstoviny, špaldová káva, pivo, bulgur.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Celiakie, Lepek, Bezlepková dieta, Potravinová alergie, Bulgur, Těstoviny, Bílkoviny, Nenasycené mastné kyseliny, Sacharidy, Vitaminy skupiny B, Minerální látky, Hořčík, Draslík, Vápník, Fosfor, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Příčinou vzniku stafylokokové enterotoxikózy je konzumace potraviny obsahující stafylokokový enterotoxin, který vytváří bakterie Staphylococcus aureus. Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí. Více než 50 % zdravých osob je nositeli stafylokoka na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní. Bohatým zdrojem stafylokoků jsou kožní ranky a oděrky. Na jeho přenosu se významně podílí člověk, u kterého se vyskytují hnisavé procesy na kůži nebo záněty horních cest dýchacích, a který přichází do styku s potravinami.

Seznam rizikových potravin je velmi obsáhlý. Najdeme v něm maso a masné výrobky, těstoviny, pudinky, cukrářské výrobky, saláty a řadu dalších. K onemocnění dojde v případě konzumace potraviny, kde se bakterie pomnožily a vyprodukovaly značné množství toxinu. Příznaky onemocnění jsou především nevolnosti, zvracení a silné břišní křeče. Tyto projevy se objevují krátce po konzumaci kontaminované potraviny, většinou za 2-3 hodiny. Onemocnění obvykle samo odeznívá po 2-3 dnech. Prevencí je dodržování hygienických zásad. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Stevie (neboli sladká tráva, sladký keřík, medové lístky) je rostlina pocházející ze Střední a Jižní Ameriky. Její zelené listy obsahují přírodní sladivou látku steviosid. Oproti sacharóze je steviosid 200-300x sladší a má nulovou energetickou hodnotu. Jako náhradní sladidlo byla stevie používána převážně v Jižní Americe a Japonsku. Postupně byla schvalována v ostatních zemích, až v roce 2010 dostala zelenou i v rámci Evropské unie. Do té doby probíhaly dlouhé studie zabývající se její bezpečností. Z výsledků studií vyplývá, že steviosid a další látky ze stevie nepoškozují lidský organismus a že je stevie vhodná pro diabetiky, pro fenylketonuriky a nezpůsobuje vznik zubního kazu. Kromě průmyslově vyráběných produktů lze použít i lístky (čerstvé, sušené či mražené) doma vypěstované rostliny, dnes již běžně dostupné v zahradnictví.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza, Energetická hodnota, Diabetes mellitus, Fenylketonurie, Zubní kaz

Aktualizováno: 16. září 2013

Strumigeny (goitrogeny) patří mezi skupinu antinutričních látek, což jsou látky, které snižují využitelnost živin v lidském těle. Strumigeny brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. Následkem bývá vznik strumy, tedy zvětšení štítné žlázy. Mezi nejběžnější zdroje strumigenů patří zelí, kedlubny, růžičková kapusta, květák, sója a další. Běžná smíšená strava s obsahem výše zmíněných potravin člověka nijak neohrozí. Problém může nastat pouze v případě jednostranné diety. Během tepelné úpravy se strumigenní potenciál snižuje. Osoby, které trpí onemocněním štítné žlázy a užívají hormony štítné žlázy, by neměly potraviny s obsahem strumigenů konzumovat ve velkém množství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Jód

Aktualizováno: 16. září 2013

Sukralóza patří do skupiny syntetických náhradních sladidel. Na obalech potravin se schovává pod kódem E 955. Sukralóza se vyrábí ze sacharózy (bílý cukr) úpravou chemické struktury, čímž je zvýšena sladivost 500-600x. Oproti některým jiným sladidlům je sukralóza tepelně stabilní a lze ji využít i do potravin s dlouhou trvanlivostí. Nalezneme ji v cukrovinkách, nealkoholických nápojích a snídaňových tyčinkách.

Na trhu se objevuje samostatně, nebo jako součást směsi náhradních sladidel. Její granulovaná forma se podobá běžnému cukru, což umožňuje její využití v recepturách (šálek cukru lze nahradit šálkem sukralózy). Pokud je do receptu potřeba více jak jeden šálek cukru, samotná sukralóza by už nestačila (nebyly by aktivovány žádoucí procesy jako růst a práce kvasinek, zhnědnutí či zvětšení objemu výrobku). Z tohoto důvodu existuje směs sukralózy s cukrem v poměru 1:1.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013