Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Fast food (doslovně přeloženo jako rychlé jídlo) je druh veřejného stravování, který je založen na rychlém výběru, prodeji i konzumaci stravy. Pojem fast food je znám dlouho. Již kolem roku 1950 byl definován jako „pokrm, který je rychle připraven a naservírován, většinou s malým důrazem kladeným na kvalitu“. Příkladem fast food může být u nás hojně prodávaný párek v rohlíku. V posledních letech jsou stále více oblíbené a rozšířené restaurace mezinárodních fast foodových řetězců, pro které je typická jejich rychlá kuchyně s předem připravenými pokrmy, které si zákazník může odnést zabalené s sebou. To vše s žádnou, nebo jen minimální obsluhou.

Nevýhodou fast foodových pokrmů je jejich nízká výživová kvalita – velké porce, vysoký energetický obsah, příliš mnoho tuků, sacharidů, vysoký glykemický index, málo vlákniny a další.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Glykemický index, Sacharidy, Cholesterol, Lipidy, Energie, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Flavonoidy jsou skupinou přibližně 4000 látek rostlinného původu. Nejsou pro tělo nezbytně nepostradatelné, ale jsou zdraví prospěšné. Mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek. Chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, ale i proti těm, které se tvoří v těle. Hojně se vyskytují v citrusovém ovoci, zelenině, luštěninách a dobrým zdrojem může být také pohanka a další potraviny. V souvislosti s pozitivním působením na lidské zdraví se přítomnost flavonoidů často zmiňuje u vína, které je obsahuje ve větším množství. Mezi flavonoidy patří také rutin z pohanky, který je prospěšný při onemocněních srdce a cév, při zvýšeném krevním tlaku nebo cukrovce.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Sloučeniny fosforu jsou součástí membrán všech buněk těla, které ho potřebují pro svůj chod. Fosfor se také účastní četných metabolických procesů buňky. Spolu s vápníkem se podílí na správné stavbě kostí a zubů. Potřeba fosforu je dostatečně pokryta pestrou stravou, neboť prakticky všechny potraviny ho obsahují. K příznakům nedostatku může dojít pouze při aplikaci plné umělé výživy u těžce nemocných pacientů. Významným zdrojem fosforu je mléko, mléčné výrobky, maso, ryby a luštěniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, jelikož se skládá jen z jedné cukerné jednotky. Spojením s glukózou vytváří disacharid sacharózu (řepný neboli třtinový cukr). Volná fruktóza se vyskytuje především v ovoci a medu. Po konzumaci fruktózy nedochází k takovému vzestupu glykemie (hladiny krevního cukru) jako po samotné glukóze, proto byla snaha nahradit běžný cukr (sacharózu) fruktózou. Na toto téma proběhlo mnoho vědeckých studií, které postupně ukazovaly, že přívod samotné fruktózy není pro organismus až tak výhodný. Bylo prokázáno, že se fruktóza podílí na vzniku dyslipidemie (narušení metabolismu lipidů v organismu), zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zvyšuje pocit hladu a příjem potravy, což koreluje se zvyšujícím se výskytem obezity. Z toho důvodu fruktózu nelze jako náhradní přírodní sladidlo diabetikům, ani zdravým osobám v žádném případě doporučit.   

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Glukóza, Disacharidy, Sacharóza, Glykemický index, Diabetes mellitus, Obezita, Ateroskleróza, Náhradní sladidla, Dia výrobky

Aktualizováno: 16. září 2013

Fytoestrogeny jsou chemické sloučeniny rostlinného původu. Svým účinkem fytoestrogeny připomínají pohlavní hormony savců – estrogeny. Hlavními zástupci jsou isoflavony, pterokarpany a lignany. Isoflavony a pterokarpany se v největší míře vyskytují v luštěninách (převážně sója), zatímco lignany najdeme především v celozrnných výrobcích, v ovoci a zelenině. Vliv fytoestrogenů na zdraví je stále předmětem vědeckého zkoumání, dodnes nejsou zodpovězené mnohé otázky a získané výsledky jsou často nejednoznačné. Sleduje se převážně možná souvislost konzumace fytoestrogenů s onemocněním srdce a cév, se vznikem nádorových onemocnění, osteoporózou, metabolismem estrogenů apod.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sója

Aktualizováno: 16. září 2013