Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Karotenoidy jsou skupinou přirozených barviv, které se v malých množstvích vyskytují jak v rostlinných tak živočišných organismech. Nejdůležitějším zdrojem pro člověka je zelenina a ovoce, které je karotenoidy zabarveno do zelena, žluta, oranžova, červena, fialova až hněda. V dnešní době je známo více než 600 těchto látek. Přestože jsou známé velmi dlouho, stále se objevují jejich další nové vlastnosti. Karotenoidy působí jako antioxidanty, což znamená, že chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Poslední výzkumy ukazují, že mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny, poskytovat ochranu před chorobami srdce a celkově zlepšovat imunitu. Mezi zástupce karotenoidů patří α-karoten, β-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Kalorie (cal) je jednotka energie. Vzhledem k tomu, že je hodnota kalorie velmi malá, používá se její tisícinásobek, tedy kilokalorie (kcal). V praxi se s touto jednotkou setkáme hlavně u vyjadřování energetické hodnoty potravin, i když v dnešní době byla nahrazena jednotkou kilojoule (kJ).

Přepočet mezi těmito jednotkami je následující:

kJ = kcal x 4,1868 (jednu kilokalorii obsahuje 4,2 kilojoulu)

kcal = kJ x 0,2388 (jeden kilojoule obsahuje 0,24 kilokalorie)

Zdrojem energie jsou hlavní živiny (sacharidy, tuky, bílkoviny) a alkohol, které z jednoho gramu poskytnou různé množství energie (1 g sacharidů poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g bílkovin poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g tuků poskytne 9 kcal = 37 kJ, 1g čistého alkoholu poskytne 7 kcal = 29 kJ). Energetickou hodnotu potravin lze zjistit z energetických tabulek potravin, z obalů potravin či z internetových databází.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Metabolismus, Bazální metabolismus, Živiny, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Koenzym Q10 je přírodní látka, která je přítomná v každé buňce lidského organismu. Jeho úlohou v těle je produkce energie. Působí také jako antioxidant, tedy chrání buňky před volnými radikály. Lidský organismus si koenzym Q10 umí sám vytvářet, ale s postupujícím věkem jeho produkce klesá. Dobrým potravinovým zdrojem je maso, tučné ryby, vejce nebo ořechy. Koenzym Q10 působí příznivě na většinu srdečně-cévních onemocnění, pomáhá při léčbě vysokého krevního tlaku a také při onemocnění dásní. Ve formě doplňku stravy by mohl být prospěšný lidem, kteří užívají statiny (léky na snižování hladiny cholesterolu).  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Antioxidanty, Doplněk stravy

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina fytová se přirozeně vyskytuje ve vyšším množství zejména v obilovinách, luštěninách a olejninách. Předpokládá se, že v semenech rostlin slouží jako zásobní forma fosforu a dalších minerálních látek. Kromě toho vykazuje antioxidační a protirakovinné účinky. Na druhé straně je kyselina fytová látka, která narušuje metabolismus některých minerálních látek (vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek). Silně je váže a tyto vzniklé nerozpustné komplexy nejsou naším tělem využity. Obsah kyseliny fytové lze snížit například fermentací pečiva nebo namáčením a klíčením luštěnin. Varem se kyselina fytová neničí.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina šťavelová, Antioxidanty, Vápník, Hořčík, Fosfor, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina listová je vitamin ze skupiny B a je rozpustný ve vodě. Podílí se na přenosu genetické informace mezi buňkami, na novotvorbě buněk, důležitou roli hraje v krvetvorbě, snižuje riziko srdečně-cévních onemocnění, zodpovídá za správnou činnost nervové soustavy a správný vývoj nervové trubice plodu. Při jejím nedostatku po oplodnění hrozí riziko vrozených vývojových vad novorozeňat.

Ženy, které chtějí nebo by mohly otěhotnět, by měly preventivně myslet na dostatečný přísun tohoto vitaminu již tři měsíce před otěhotněním. Dalším projevem nedostatku je určitý druh chudokrevnosti (tzv. megaloblastická anémie), kdy červené krvinky jsou dostatečně velké, ale nezralé a neefektivně přenáší kyslík. Kyselina listová se nachází zejména v listové zelenině (špenát, hlávkové saláty), dále v kvasnicích, citrusech, játrech, vaječném žloutku, chlebu a celozrnném pečivu. Zvláště bohaté na folát jsou pšeničné klíčky a sója.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Anémie

Aktualizováno: 16. září 2013

Kyselina šťavelová je běžnou složkou ovoce a zeleniny. Ve vyšším množství se vyskytuje především ve špenátu, mangoldu, rebarboře a červené řepě. Významný obsah je také v čaji a kakau. Z pohledu výživy považujeme kyselinu šťavelovou za látku, která narušuje metabolismus minerálních látek, zejména vápníku, železa a zinku. Váže je do obtížně využitelných nerozpustných komplexů, ze kterých je naše tělo nemůže získat. Rizikem nadbytečného příjmu je nedostatek určitých minerálních látek, ale také tvorba ledvinných kamenů. Obsah kyseliny šťavelové lze snížit blanšírováním a vylitím vody, ve které se potravina vařila.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Kyselina fytová, Blanšírování, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013