Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Pojem sacharidy dnes plně nahrazuje již zastaralé termíny jako uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty či glycidy. Jedná se o velkou skupinu chemických látek, jejichž základ tvoří tzv. cukerné jednotky. Podle počtu cukerných jednotek v molekule dělíme sacharidy na monosacharidy (jedna cukerná jednotka), oligosacharidy (dvě až deset jednotek) a polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek). Zelené rostliny si sacharidy dokáží vytvořit procesem zvaným fotosyntéza, ostatní organismy jsou závislé na příjmu sacharidů potravou.

Sacharidy představují jednu z hlavních živin a pro správné fungování lidského těla jsou nepostradatelné. Hlavní roli hrají sacharidy při dodávce energie na fungování všech pochodů v lidském těle, mozek a svaly jsou na nich dokonce plně závislé. Konkrétně jeden gram sacharidů dodá 17 kJ (4 kcal). Dále se sacharidy objevují jako stavební struktury v tkáních a orgánech nebo zajišťují správnou funkci střev.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Monosacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza, Polyoly, Polysacharidy, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Vláknina, Glykemický index, Glykemická nálož, Beta-glukany, Energie, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013

Sacharóza neboli bílý, řepný či třtinový cukr je disacharid složený ze dvou na sebe vázaných cukerných jednotek (glukóza a fruktóza). Shodné složení s bílým cukrem má i glukózo-fruktózový sirup, ve kterém jsou cukerné jednotky ve volné formě bez pevné vazby. Sacharóza má dokonale sladkou chuť, která dosud nebyla žádnými náhražkami překonána. Přirozené zdroje sacharózy jsou cukrová třtina, cukrová řepa a ovoce. Přívod sacharózy je mnohonásobně navýšen konzumací průmyslově vyráběných potravin, cukrovinek a slazených nápojů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza, Fruktóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Selen jako stopový prvek je nezbytný pro antioxidační obranu organismu, imunitní funkci a správné fungování hormonů štítné žlázy. Je důležitý také pro schopnost reprodukce – u mužů ovlivňuje pohyblivost spermií, u žen může vlivem jeho nedostatku dojít k samovolnému potratu. Obsah selenu v potravinách závisí na jeho obsahu a dostupnosti v půdě. Zatímco v USA a Kanadě je půda bohatá na selen, v evropských státech včetně České republiky je situace horší. Zdrojem selenu je maso, ryby, vejce a obiloviny pěstované na půdě s dostatkem selenu. Nedostatek selenu může být příčinou poruch srdeční funkce. Naopak nadbytek škodí játrům a vede k tzv. selenóze, která se projevuje zápachem dechu po česneku, zhoršeným stavem vlasů a nehtů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Škrob je hlavní zásobní živinou rostlin podobně jako glykogen u živočichů. Představuje rezervu nejrychlejšího zdroje energie – glukózy. Ta je tvořena v zelených částech rostlin z vody a oxidu uhličitého procesem zvaným fotosyntéza. Škrob patří do skupiny polysacharidů a je složen pouze z jednotek glukózy. Řetězec škrobu je stočen do šroubovice, při jejímž štěpení vzniká maltóza (disacharid). Hlavními zdroji škrobu jsou brambory, rýže a další obiloviny. Prakticky čistý škrob představuje pudinkový prášek.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Glukóza, Maltóza, Disacharidy, Rýže, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Hlavní funkcí sodíku je udržování stálosti vnitřního prostředí v těle. Kromě toho ovlivňuje svalovou kontrakci a podporuje duševní činnost. Denní spotřeba sodíku by neměla překročit 2000 mg, což odpovídá přibližně 2-5 g kuchyňské soli. Skutečná průměrná denní spotřeba soli ve střední Evropě je však přibližně 10-18 g/osobu. Nadbytek sodíku zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny a má negativní vliv na ztrátu draslíku, který naše tělo také potřebuje. Mezi potraviny s vysokým obsahem sodíku patří uzeniny, tvrdé a tavené sýry, konzervované výrobky, instantní polévky, slané pochutiny, ale také chléb, slané pečivo a nakládaná zelenina. Naopak ovoce, čerstvá zelenina, čerstvé maso, ryby, drůbež, mléko a mléčné výrobky obsahují sodík v malém množství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Sůl, Hypertenze

Aktualizováno: 16. září 2013

Solanin je původní název pro hořké, toxické glykoalkaloidy brambor. V bramborových hlízách se solanin vyskytuje nerovnoměrně (v největším množství je ve slupce, v klíčcích a kolem oček). Oloupáním a vykrájením hlíz je odstraněna přibližně polovina solaninu. Běžně prodávané brambory nepřekračují legislativou stanovené bezpečné množství solaninu. To však závisí na mnoha faktorech (podmínky pěstování, podnebí, velikost hlízy, doba sklizně apod.). Zvýšený obsah solaninu lze jednoduše poznat typickým zezelenáním hlíz. Klasickými projevy otravy solaninem jsou zvracení, průjem, žaludeční křeče, bolesti hlavy a závratě. Při správném způsobu skladování brambor, řádném opracování hlíz a vyluhování solaninu při vaření však vznik zdravotních potíží nehrozí.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013

Strumigeny (goitrogeny) patří mezi skupinu antinutričních látek, což jsou látky, které snižují využitelnost živin v lidském těle. Strumigeny brání štítné žláze v hromadění a využití jódu. Následkem bývá vznik strumy, tedy zvětšení štítné žlázy. Mezi nejběžnější zdroje strumigenů patří zelí, kedlubny, růžičková kapusta, květák, sója a další. Běžná smíšená strava s obsahem výše zmíněných potravin člověka nijak neohrozí. Problém může nastat pouze v případě jednostranné diety. Během tepelné úpravy se strumigenní potenciál snižuje. Osoby, které trpí onemocněním štítné žlázy a užívají hormony štítné žlázy, by neměly potraviny s obsahem strumigenů konzumovat ve velkém množství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Jód

Aktualizováno: 16. září 2013

Chemická sloučenina sulforafan patří do skupiny isothiokyanátů, tzv. fotochemikálií. Nachází se v brukvovité zelenině (květák, zelí, kapusta a hlavně brokolice). Svou funkcí se sulforafan řadí do skupiny přirozených antioxidantů – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob. Dále podporuje působení přirozených enzymů podporujících detoxikaci organismu. Mnohé vědecké studie naznačují, že konzumace brukvovité zeleniny (sulforafanu) by mohla vést ke snížení rizika vzniku nádorového onemocnění.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Produkty, které obsahují probiotickou kulturu (bakterie mléčného kysání, kvasinky) spolu s prebiotickými látkami (vláknina), jsou nazývány synbiotika. Jedná se například o jogurt s obsahem probiotických bakterií a prebiotickou oligorfuktózou. Jejich význam spočívá v podpoře růstu mikroorganismů již v samotném produktu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Probiotika, Prebiotika, Vláknina, Jogurt

Aktualizováno: 16. září 2013