Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Zvýšená hladina krevního cukru se nazývá hyperglykemie. Jedná se o charakteristický znak a akutní metabolickou komplikaci u všech onemocnění ve skupině diabetes mellitus. Příčinou vzniku hyperglykemie je nedostatek či snížený účinek inzulinu v těle. Vysoký nárůst hladiny krevního cukru s sebou nese typické příznaky jako nadměrnou žízeň, časté močení ve dne i v noci, slabost, únavu, hubnutí, až poruchy vědomí či kóma. Tyto příznaky jsou často patrné u nově diagnostikovaných diabetiků 1. typu, kteří se bez podávání inzulinu neobejdou. Oproti tomu mírnou hyperglykemii nedoprovází žádné viditelné příznaky, nemocného nic nebolí a k lékaři se dostane až při vážnějších komplikacích bez včasné léčby. Tento případ je typický pro diabetiky 2. typu, proto je žádoucí dbát o své zdraví, navštěvovat preventivní prohlídky a především si osvojit zásady správného životního stylu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypertenze označuje vysoký krevní tlak a patří mezi nejčastější nemoci srdečně-cévního systému. Za vysoký tlak se považují hodnoty >140/90, u osob s diabetem (cukrovkou) jsou normy přísnější, tj. 130/80. U většiny nemocných není příčina vysokého krevního tlaku jednoznačně známa. V tomto případě hovoříme o tzv. primární neboli esenciální hypertenzi. Jisté je ale spolupůsobení genetických předpokladů, věku, pohlaví a faktorů zevního prostředí (nadměrný přísun soli, zvýšený příjem tuků, nadváha a obezita, nadměrná konzumace alkoholu, ale také stres a nedostatečná fyzická aktivita). U malé skupiny osob je zvýšený krevní tlak důsledek jiného onemocnění, jedná se o tzv. sekundární hypertenzi.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Metabolický syndrom, Nadváha, Obezita, Sůl, Sodík

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypoglykemie je nežádoucí pokles hladiny krevního cukru pod hodnotu 3,8 mmol/l. Tento stav je provázen únavou, hladem, slabostí, poruchou soustředění, nervozitou, pocením, podrážděností, poruchou pohyblivosti a rovnováhy, výskytem křečí, až v nejtěžších případech ztrátou vědomí.  Příčinou vzniku hypoglykemie je nerovnováha mezi nadbytkem inzulinu a nedostatkem glukózy. K tomu dochází z mnoha důvodů – špatně nastavená léčba, konzumace alkoholu, zvýšená fyzická aktivita, chyba ve výživě, změna prostředí, vznik jiných onemocnění a další. Pro zvládnutí hypoglykemie je zapotřebí ihned podat rychlý zdroj sacharidů (nejlépe kostku cukru, neředěný sirup, slazený ovocný nápoj apod.). U těžší formy je třeba podat glukózu injekčně a volat lékařskou pomoc.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Inzulin je hormon slinivky břišní. Jeho úlohou je regulovat metabolismus sacharidů, bílkovin a tuků v lidském těle, čímž je pro život zcela nepostradatelný. Jeho hlavním účinkem je snižování hladiny krevního cukru (glukózy). Inzulin nadbytečnému krevnímu cukru umožňuje vstup do tkání, kde dochází k jeho zpracování a tvorbě energetických zásob ve formě glykogenu či tuků. Neschopnost slinivky tvořit inzulin je příčinou vzniku onemocnění diabetes mellitus 1. typu. Pokud slinivka břišní inzulin tvoří, ale tkáně v těle na něho nereagují (jsou tzv. rezistentní), dochází ke vzniku diabetu mellitu 2. typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Kampylobakterióza je označení pro infekční onemocnění vyvolané bakterií Campylobacter jejuni. Nejčastějším zdrojem nákazy je pro člověka syrové nebo nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso. Rizikovou potravinou je také syrové mléko a kontaminovaná voda. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 2-7 dnů. Onemocnění je provázeno průjmem, který může být s příměsí krve a hlenu, bolestmi břicha, zvracením a horečkou. Základem léčby je dietní režim a dodávání tekutin. Ve většině případů onemocnění samo odezní v průběhu několika dní, někdy však může trvat i přes týden. Prevence kampylobakteriózy je založena na dodržování hygienických zásad a důkladné tepelné úpravě potravin – více než 70 °C po dobu 10 minut ve všech částech potraviny.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Jedná se o typ malnutrice způsobený těžkým nedostatkem bílkovin ve stravě. Příjem energie bývá dostatečný, ale je hrazen potravinami bohatými pouze na sacharidy. Kwashiorkor postihuje zejména malé děti v rozvojových zemích. Nápadným příznakem jsou velké otoky, vypouklé (oteklé) bříško, hubené končetiny a viditelné změny na kůži. V těžkých případech může dojít až k mentální retardaci. Děti většinou umírají na infekci, protože jejich imunitní systém je velmi oslaben.

Pozn.: čti kvašijorkor

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Malnutrice, Marasmus, Energie, Bílkoviny, Sacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Laktózová intolerance je neschopnost organismu zpracovávat laktózu (mléčný cukr). Příznaky laktózové intolerance se liší dle složení střevní mikroflóry nemocného jedince. Mezi nejčastější příznaky patří trávicí obtíže (bolest břicha, nadýmání, plynatost, průjem, nevolnost či zvracení). Kromě toho se může laktózová intolerance projevovat i systémovými obtížemi od bolesti hlavy a svalů, přes dlouhodobou únavu, až ke ztrátě orientace a k poruchám paměti. Onemocnění vzniká z různých příčin – vrozený nedostatek enzymu potřebného na zpracování laktózy, nedostatečná tvorba enzymu v dospělosti nebo jako následek poškození tenkého střeva. Při laktózové intoleranci je třeba vyloučit laktózu ze stravy. Ta se vyskytuje především v mléce a mléčných výrobcích. Zpracované mléčné výrobky, ve kterých je laktóza částečně štěpena (např. tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky), mohou být nemocnými snášeny.

Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na bílkovinu kravského mléka, Laktóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v povrchové části některých obilných zrn. Lepek se vyskytuje v pšenici, ječmeni, žitu a ve všech výrobcích z nich vyrobených (pečivo, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny, kaše apod). Za rozporuplnou plodinu se v souvislosti s lepkem a celiakií považuje oves. Některá doporučení oves při bezlepkové dietě vylučují, jiné ne. Hlavní je vždy individuální stav a snášenlivost dotyčného. U některých osob může být lepek příčinou vzniku autoimunitního onemocnění zvaného celiakie. V takovém případě je jedinou možnou léčbou lepek ze stravy zcela vyloučit a celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Listerióza je onemocnění způsobené bakteriemi druhu Listeria monocytogenes. Potraviny rizikové z hlediska přenosu listeriózy jsou především ty, které jsou skladované v chladírenských podmínkách a jsou konzumovány bez finální úpravy. Příkladem mohou být měkké sýry, majonézové saláty, nakládané maso a další. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá různě dlouhá – může se jednat o týdny až měsíce. Nejohroženější jsou především novorozenci, děti, těhotné ženy, starší lidé a lidé s oslabeným imunitním systémem.

U osob s normálním imunitním systémem se nemoc obvykle projevuje horečkou, zvracením a průjmy. Oproti tomu u osob s oslabeným imunitním systémem nemoc postihuje zejména nervovou tkáň a objevují se příznaky jako bolest hlavy, ztuhlý krk, zmatenost, ztráta rovnováhy nebo náhlé nepravidelné pohyby končetin. U těhotných matek je častým projevem spontánní potrat nebo porod mrtvého dítěte. Prevence listeriózy je založena na důsledném dodržování hygienických zásad.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Toxoplazmóza, Botulismus, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Malnutrice je označení pro chorobný stav způsobený špatnou výživou. Malnutricí nemusí trpět pouze člověk, který nepřijímá dostatečné množství živin, ale jako malnutrice se označuje také nadbytečná výživa (nadváha a obezita). V druhém případě sice člověk přijímá energie dostatek, ale pokud je jeho strava nekvalitní (tj. bohatá na tuky a cukry, ale chudá na vitaminy a minerální látky), mohou se objevit problémy z nedostatku konkrétních vitaminů a minerálních látek.

Malnutrice ve smyslu podvýživy vzniká v důsledku nedostatečného příjmu jedné nebo více živin. Vyskytuje se zejména v rozvojových zemích, nejvíce ohroženou skupinou jsou děti. Ve vyspělých zemích podvýživou trpí hlavně hospitalizovaní pacienti, staré osoby a lidé držící extrémní diety. Podle živin, které jsou pro tělo nedostatkové, se malnutrice dělí na dva extrémní typy – marasmus a kwashiorkor.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Marasmus, Kwashiorkor, Živiny, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Marasmus je stav podvýživy, který vzniká v důsledku dlouhodobého nedostatečného příjmu všech základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů). Příčinou marasmu je zejména chudoba, onemocnění trávicího traktu nebo odmítání potravy např. při mentální anorexii. Pokud organismu nedodáme potřebné množství energie v podobě potravy, začne si ji tělo vytvářet z vlastních zdrojů. Postupně tak dochází k vyčerpání vlastních zásob glykogenu a tuků a nakonec k odbourání bílkovin z aktivní svalové hmoty. Marantický typ malnutrice je zřetelný již na první pohled. Člověk je vyhublý až na kost, má povislou kůži, propadlé tváře a nemá téměř žádné svaly. U dětí dochází k poruchám a opoždění růstu. Ve vyspělých zemích se marasmus vyskytuje zejména u hospitalizovaných pacientů. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Malnutrice, Kwashiorkor, Živiny, Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Mentální anorexie patří mezi nejčastější poruchy příjmu potravy. Je charakterizována úmyslným omezováním potravy často v kombinaci s nadměrnou pohybovou aktivitou za účelem snížení tělesné hmotnosti. Objevuje se zejména u dívek v období puberty. Jedinci nejdříve omezují vydatné pokrmy, postupně z jídelníčku vyřazují další potraviny, často omezují také příjem tekutin, nadměrně cvičí, jsou velmi aktivní, navozují si zvracení, užívají projímadla nebo látky omezující chuť k jídlu a látky podporující odvodnění organismu. Ačkoliv mají velmi štíhlou postavu, mají pocit, že jsou tlustí a z tloušťky mají strach.

Mezi zjevné projevy mentální anorexie patří úbytek svalové a tukové tkáně, suchá kůže, zhoršená kvalita vlasů a nehtů, zimomřivost, celková únava, poruchy soustředění, porucha až úplné vymizení menstruačního cyklu a další. V těžkých případech se dostavuje metabolický rozvrat organismu. V léčbě se uplatňují psychofarmaka a psychoterapie. Někdy je nutná i hospitalizace spojená s umělou výživou.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální bulimie, Orthorexie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Mentální bulimie je porucha příjmu potravy charakterizovaná epizodami nekontrolovatelných záchvatů přejídání s následnou kompenzací toho, aby nedošlo k nárůstu tělesné hmotnosti. Mezi nejčastější kompenzační mechanismy patří vyprovokované zvracení, zneužívání projímadel nebo střídání přejídání s obdobím hladovění. Během záchvatu přejídání jsou jedinci schopni v krátkém čase zkonzumovat neuvěřitelné množství potravin. Ve srovnání s mentální anorexií není u bulimie patrná podvýživa ani výrazný úbytek tělesné hmotnosti. Jedinci mají obvykle normální tělesnou hmotnost nebo i mírnou nadváhu. Vlivem neustálého zvracení dochází k otokům slinných žláz, dehydrataci, postižení zubní skloviny, zvýšené kazivosti zubů a především rozvratu vnitřního prostředí organismu. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Orthorexie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Metabolický syndrom označuje současný výskyt několika nemocí a poruch zároveň. V evropské populaci jím trpí kolem 25-30 % jedinců. Mezi hlavní složky metabolického syndromu patří androidní typ obezity (tj. nadbytečné množství tukové tkáně v oblasti břicha), hypertenze (vysoký krevní tlak) a poruchy metabolismu glukózy a krevních tuků. Často se u postižených jedinců vyskytuje také dna. Závažným důsledkem metabolického syndromu je riziko rychlého rozvoje aterosklerózy a jejích komplikací. Léčba spočívá především ve změně životního stylu – stravovat se dle zásad správné výživy, pravidelně se pohybovat, u obézních osob redukovat tělesnou hmotnost, u kuřáků přestat kouřit.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Obezita, Androidní typ obezity

Aktualizováno: 16. září 2013

Nadváha je nepoměr mezi výškou jedince a jeho hmotností vznikající v důsledku zvýšeného ukládání tuku v těle. Podle body mass indexu (BMI) je nadváha vyjádřena hodnotou 25-30 kg/m2 a je považována za předstupeň obezity. Nadváha a obezita nepředstavují pouze kosmetickou vadu, ale také zvýšené riziko řady onemocnění. Proto je důležitá časná a trvalá změna životního stylu, tj. zejména zlepšení stravovacích návyků a zvýšení fyzické aktivity s cílem dosažení optimální tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Obezita je charakterizována výrazným zmnožením tukové tkáně v organismu způsobené nejčastěji nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Nadměrný příjem energie je způsobený zejména konzumací velkých porcí a zvýšenou konzumací potravin bohatých na tuky a cukry. Nedostatečný výdej energie je dán sedavým způsobem života s nízkou pohybovou aktivitou. Příčiny obezity mohou mít ovšem také genetický podklad a dokonce i některá onemocnění vedou k obezitě, a to nezávisle na příjmu a výdeji energie. Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu na gynoidní a androidní. Obezitu charakterizuje BMI (body mass index) hodnotou nad 30 kg/m2. Lepším ukazatelem je množství tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 % a u žen 30 % tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Androidní typ obezity, Gynoidní typ obezity, Nadváha, Energie, Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Orthorexie představuje jednu z méně častých poruch příjmu potravy. Označuje patologickou posedlost a závislost na zdravém stravování. Postižení jedinci konzumují především biopotraviny a odmítají běžné potraviny s obsahem aditiv a jiných přídatných látek. Výběr potravin splňujících kritérium „zdravé“ jsou pro každého jedince čistě subjektivní.

Příčina orthorexie není jasně známa. Vedle touhy „být zdravý“ to může být touha mít všechno pod přísnou kontrolou, únik před strachem, touha po štíhlosti a dokonalosti, hledání určitého smyslu života a duchovna prostřednictvím výživy nebo využívání jídla k utváření vlastní identity. Orthorexii podléhají zejména ti, kteří svému stravování věnují nadměrné množství času a mají výčitky svědomí, poruší-li své stravovací zvyklosti. Léčba orthorexie patří do rukou psychologa a psychiatra.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Osteoporóza je onemocnění kostí, které je charakteristické řídnutím kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená křehkost kostí, které se častěji lámou. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u žen ve vyšším věku, svůj podíl na tom může mít pokles estrogenů po menopauze. Mineralizace kostní tkáně je dána geneticky, ovlivňuje ji řada hormonů, ale také další složky životního stylu jako výživa a pohybová aktivita. Riziko osteoporózy zvyšuje nadměrný příjem alkoholu i kouření.

Osteoporóza se rozvíjí pozvolna. Nemoc se navenek dlouho neprojevuje nebo jsou projevy neurčité, jako například bolesti zad. Vznik osteoporózy úzce souvisí s příjmem vápníku a množstvím kostní hmoty nabyté v mládí. Po 30. roce života se začíná množství kostní hmoty snižovat. Prevencí je dbát na dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a pravidelně vykonávat pohybovou aktivitu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Vápník, Vitamin D

Aktualizováno: 16. září 2013

Poruchy příjmu potravy (PPP) označuje skupinu závažných psychických onemocnění. Mezi typické znaky patří obava z tloušťky nebo jen z mírného zvýšení tělesné hmotnosti, zkreslené vnímání vlastního těla, nadměrná pozornost věnovaná vlastnímu vzhledu, manipulace s jídlem (přísné omezování jídla až úplné hladovky, vyprovokované zvracení, zneužívání projímadel) a nadměrná fyzická aktivita. Mezi nejznámější PPP patří mentální anorexie a mentální bulimie, méně časté jsou orthorexie a bigorexie. PPP se objevují zejména v období puberty a rané dospělosti, ale mohou se rozvinout také v pozdějším věku nebo naopak v dětství. Léčba PPP musí být komplexní a neobejde se bez psychologické péče. Předpokladem vyléčení je spolupráce nemocného, protože jeho motivace léčit se je většinou problematická.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Mentální anorexie, Mentální bulimie, Orthorexie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Potravinová alergie označuje nežádoucí reakce organismu (imunitního systému) na přijaté potraviny. Ze všech alergických onemocnění je právě alergie na potraviny tou nejsložitější, jelikož potravina obsahuje spoustu látek, které by mohly vyvolat problém. Hledání příčin potravinové alergie mnohdy představuje vyloženě detektivní práci. Léčba spočívá ve vyloučení problematické látky ze stravy a případném tlumení projevů alergie. Příznaky alergie na potraviny lze dělit na potíže v trávicím traktu (od otoků a svědění dutiny ústní, přes žaludeční nevolnost, až průjem a další střevní potíže), na problémy mimo trávicí trakt (ekzémy a potíže v dýchacím systému), až na celkovou anafylaktickou reakci, což je akutní, život ohrožující stav. Nejčastějšími alergeny v potravinách jsou ořechy, vejce, ryby a mořské plody, mléko, celer a citrusové plody.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na bílkovinu kravského mléka, Alergie na lepek

Aktualizováno: 16. září 2013