Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Vápník se podílí na správné funkci svalů, nervů a srdce. Největší podíl vápníku je uložen v kostech, proto je nezbytný pro správnou tvorbu a obnovu kostní a zubní tkáně. Vápník se do kostí ukládá nejvíce v období dětství a dospívání, později dochází spíše k jeho úbytku a kvalita kostí se zhoršuje. Výborným zdrojem je mléko a mléčné výrobky, dále se vápník nachází v brokolici, květáku, kapustě, zelí, sóji, máku a sardinkách. Využitelnost vápníku z živočišných potravin je vyšší, protože v rostlinných potravinách se váže na kyselinu šťavelovou a fytovou a s nimi tvoří hůře využitelné komplexy.

Vstřebávání vápníku z potravy závisí na mnoha faktorech, jako je věk (s přibývajícím věkem klesá), hladina vitaminu D v krvi (nízká hladina = horší vstřebávání), množství konzumované vlákniny (s nadbytkem vlákniny klesá), užívání některých léčiv. Nedostatek vápníku způsobuje poruchy v jeho metabolismu. To se projeví jako osteomalacie (měknutí kostí) a osteoporóza (úbytek kostní hmoty).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Kyselina šťavelová, Kyselina fytová, Osteoporóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Veganství je přísnější forma vegetariánství, kdy jsou ze stravy vylučovány veškeré potraviny živočišného původu (maso, mléko, vejce, dokonce i med). Strava veganů často postrádá některé živiny, které nám dodávají právě živočišné potraviny. Při sestavování jídelníčku je třeba důsledně dbát na zařazování široké škály potravin a jejich vhodnou kombinaci. Přesto je tento typ stravování zcela nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy. Mezi rizikové živiny z pohledu nedostatečného příjmu patří kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamin B12, vápník, železo a zinek. Rostlinné potraviny je totiž buď neobsahují vůbec (např. vitamin B12), nebo je naše tělo neumí z rostlinných zdrojů tak efektivně využít.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Vitariánství, Makrobiotika, Živiny, Bílkoviny, Vitamin B12, Vápník, Železo, Zinek

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin A zahrnuje několik látek s biologickou aktivitou, z nichž nejvýznamnější a základní je retinol. Vitamin A patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Má zásadní význam pro růst, dobré vidění zejména v noci, správnou funkci imunitního systému, vývoj buněk a tkání, reprodukci a udržení kůže a sliznic v dobrém stavu. Prvním zjevným příznakem jeho nedostatku je šeroslepost.

Mezi nejvýznamnější potravinové zdroje patří játra, rybí tuk, máslo, mléčné výrobky, vejce. Oranžově, červeně či zeleně zbarvená zelenina a ovoce (mrkev, dýně, rajče, špenát, kapusta, broskve, meruňky, mango apod.) neobsahují přímo vitamin A, ale látku beta-karoten, ze které se v těle vitamin vytvoří. Při obvyklých stravovacích zvyklostech je potřeba vitaminu A dostatečně zajištěna a nehrozí jeho nedostatek. Ke ztrátám z potravin dochází působením světla, tepla a kyslíku.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin B12 je tvořen skupinou různých sloučenin, které mají v centru jádra jeden atom kobaltu. Proto se tento ve vodě rozpustný vitamin označuje jako kobalamin. Je důležitý pro správnou krvetvorbu, metabolismus všech živin a funkci nervové soustavy. Nachází se pouze v potravinách živočišných. Potraviny rostlinného původu zpracované bakteriálním kvašením vitamin B12sice obsahují, ale pouze ve stopovém množství. Nejvydatnějším zdrojem jsou játra, dále maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatkem jsou ohroženi lidé, kteří dlouhodobě vylučují z jídelníčku veškeré živočišné produkty (přísní vegetariáni, vegani, makrobiotici). Nedostatek se projevuje anémií (chudokrevností) a v závažném případě poškozením míchy s rizikem trvalého postižení nervového systému.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Anémie, Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin C, nazývaný též kyselina askorbová, je vitaminem rozpustným ve vodě a má řadu významných funkcí. Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, posiluje imunitní systém, podporuje hojení ran, chrání organismus před negativními vlivy prostředí, zvyšuje využitelnost železa rostlinných zdrojů.

Nejlepším potravinovým zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina. Vynikající jsou rakytníkové plody, paprika, brokolice, černý rybíz, angrešt a citrusové plody. Vzhledem k poměrně časté konzumaci jsou pro zásobení vitaminem C významné také brambory, zelí, rajčata a špenát. Vitamin C patří k nejméně odolným vitaminům vůči světlu, teplu a přítomnosti kyslíku. Nevhodným zacházením při kuchyňské úpravě ovoce a zeleniny snadno dochází k jeho ztrátám. Proto je vhodné jíst ovoce a zeleninu syrovou, při tepelné úpravě ji vystavovat nízkým teplotám po krátkou dobu a zabránit kontaktu s kovovým nádobím. 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Pod pojmem vitamin D se rozumí skupina steroidních látek, které se nazývají kalciferoly. Nejvýznamnější formy jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a vitamin D3 (cholekalciferol). Vitamin D2 se nachází v potravinách rostlinného původu, zdrojem vitaminu D3 jsou potraviny živočišného původu (ryby, játra, vaječný žloutek, mléko, máslo). Vitamin D3 si tělo umí samo vytvořit v kůži díky vlivu slunečního záření. Denně bychom měli být vystaveni slunci alespoň 20 minut, aby byla produkce vitaminu D dostatečná. Nedostatek vitaminu D se projevuje řídnutím kostí a může mít vliv na zvýšený výskyt některých nádorových onemocnění. Důležitý je také pro správnou funkci imunitního systému.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin E je tvořen skupinou chemických sloučenin s podobnou strukturou, konkrétně se jedná o čtyři tokoferoly a čtyři tokotrienoly. Jedná se o vitamin rozpustný v tucích. Patří mezi antioxidační vitaminy. Jeho hlavní úloha je chránit buňky před poškozením či zničením volnými radikály. Tím působí preventivně proti vzniku různých nemocí včetně nádorových a při léčbě nádorů chrání organismus před účinkem chemoterapie a radioterapie. Kromě toho ovlivňuje imunitní systém a je důležitý pro optimální využití vitaminu A.

Dobrými zdroji jsou potraviny rostlinného původu – oleje, ořechy, olejnatá semena, pšeničné a kukuřičné klíčky. Množství vitaminu E v živočišných potravinách je nepatrný a je dán jeho obsahem v krmivu. Vitamin E je citlivý na světlo, ničí se při rafinaci olejů, mletí mouky a při tepelné úpravě.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Antioxidanty, Rafinace olejů

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento vitamin patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má zásadní význam pro dobrou srážlivost krve a hraje úlohu také v kostním metabolismu. Při jeho nedostatku se doba srážení krve prodlužuje a hrozí riziko krvácení. Vyskytuje se v několika formách – K1 najdeme v rostlinných potravinách, K2 vytváří bakterie lidského zažívacího traktu a K3 je syntetický vitamin.

Významným zdrojem vitaminu K je zelená listová zelenina, značné množství obsahují také játra, sója a zelený čaj. Jeho nedostatek se u zdravých osob téměř nevyskytuje, protože potřeba je dostatečně zajištěna plnohodnotnou stravou. Podle odhadů zabezpečuje 50 % příjmu vitaminu K strava a zbytek vytvoří bakterie našeho zažívacího traktu. Ztráty vitaminu K během kulinární úpravy jsou nepatrné. Vitamin K patří k nejstabilnějším vitaminům odolným vůči teplu a oxidaci vzdušným kyslíkem. Naopak velmi rychle se ničí vlivem denního světla.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitaminy jsou organické látky, které si organismus většinou nedovede sám vytvořit, a proto je musíme přijímat potravou. Výjimkou jsou vitaminy A, D, K, niacin, biotin a kyselina pantotenová, které vznikají i z jiných látek (tzv. prekurzorů) nebo činností střevních bakterií. Na rozdíl od sacharidů, bílkovin a tuků neslouží vitaminy jako zdroje energie. Jejich význam spočívá v tom, že se účastní chemických reakcí probíhajících v našem těle. Přeměňují živiny na energii, jsou nezbytné pro správný růst a vývoj, posilují imunitní systém, ochraňují organismus před škodlivými látkami.

Každý vitamin plní svou specifickou funkci. Vitaminy dělíme podle toho, v jakém prostředí jsou schopny se rozpustit. Vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C) se v organismu nehromadí, a tak musíme zajistit jejich neustálý příjem potravou. Naopak vitaminy rozpustné v tucích, kam patří vitamin A, D, E a K, dovede naše tělo uchovat do zásob déle, avšak ne napořád.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitaminy skupiny B, označované také jako B-komplex, jsou ve vodě rozpustné vitaminy. Pro správné fungování metabolismu jsou naprosto nezbytné. Kromě toho jsou některé z nich důležité pro správnou krvetvorbu, pro optimální funkci nervového a imunitního systému, pro normální vývoj a funkci mozku, nervů a srdce. Hlavními potravinovými zdroji jsou kvasnice, obiloviny, játra, maso, sýry a jiné mléčné výrobky, luštěniny, vejce, ořechy. B-komplex zahrnuje vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), B12 (cyanokobalamin).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Droždí

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitariánství je specializovaná odnož vegetariánství. Spočívá v konzumaci tepelně neupravené stravy. Do jídelníčku se zařazuje čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, olejnatá semena, za studena lisované oleje, naklíčené obilí a luštěniny, příp. tepelně nezpracované mléko a mléčné výrobky. Důraz je kladen na zachování co největší čerstvosti, přirozenosti a uchování látek, které se ničí varem nebo vyluhováním. Při tomto typu stravování existuje riziko nedostatečného příjmu kvalitních bílkovin, minerálních látek a vitaminů, stejně tak hrozí riziko mikrobiální nákazy z nedostatečně tepelně upravené stravy. Strava vitariánů je energeticky chudá a nemůže pokrýt potřebu rostoucího organismu. Je nevhodná také pro těhotné a kojící ženy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika, Bílkoviny, Vitaminy, Minerální látky

Aktualizováno: 16. září 2013