Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Obezita je charakterizována výrazným zmnožením tukové tkáně v organismu způsobené nejčastěji nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie. Nadměrný příjem energie je způsobený zejména konzumací velkých porcí a zvýšenou konzumací potravin bohatých na tuky a cukry. Nedostatečný výdej energie je dán sedavým způsobem života s nízkou pohybovou aktivitou. Příčiny obezity mohou mít ovšem také genetický podklad a dokonce i některá onemocnění vedou k obezitě, a to nezávisle na příjmu a výdeji energie. Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu na gynoidní a androidní. Obezitu charakterizuje BMI (body mass index) hodnotou nad 30 kg/m2. Lepším ukazatelem je množství tuku v těle, který u obézních mužů přesahuje 25 % a u žen 30 % tělesné hmotnosti.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: BMI, Androidní typ obezity, Gynoidní typ obezity, Nadváha, Energie, Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní definice oligosacharidů říká, že se jedná o skupinu sacharidů složených ze dvou až deseti cukerných jednotek. Mezi oligosacharidy se řadí jednoduché cukry disacharidy (dvě cukerné jednotky), dále frukto-oligosacharidy, malto-oligosacharidy, rafinóza a stachyóza. Poslední dva jmenovaní zástupci se nachází v malém množství v luštěninách, obilovinách, zelenině a medu. Právě oligosacharidy jsou v mnohých případech důvodem vzniku nadýmání po konzumaci luštěnin. Namáčení a hlavně naklíčení luštěnin vede ke snížení obsahu těchto látek a tím ke snížení zažívacích potíží.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Cereálie, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Orthorexie představuje jednu z méně častých poruch příjmu potravy. Označuje patologickou posedlost a závislost na zdravém stravování. Postižení jedinci konzumují především biopotraviny a odmítají běžné potraviny s obsahem aditiv a jiných přídatných látek. Výběr potravin splňujících kritérium „zdravé“ jsou pro každého jedince čistě subjektivní.

Příčina orthorexie není jasně známa. Vedle touhy „být zdravý“ to může být touha mít všechno pod přísnou kontrolou, únik před strachem, touha po štíhlosti a dokonalosti, hledání určitého smyslu života a duchovna prostřednictvím výživy nebo využívání jídla k utváření vlastní identity. Orthorexii podléhají zejména ti, kteří svému stravování věnují nadměrné množství času a mají výčitky svědomí, poruší-li své stravovací zvyklosti. Léčba orthorexie patří do rukou psychologa a psychiatra.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Osteoporóza je onemocnění kostí, které je charakteristické řídnutím kostní tkáně. Důsledkem je zvýšená křehkost kostí, které se častěji lámou. Nemoc se nejčastěji vyskytuje u žen ve vyšším věku, svůj podíl na tom může mít pokles estrogenů po menopauze. Mineralizace kostní tkáně je dána geneticky, ovlivňuje ji řada hormonů, ale také další složky životního stylu jako výživa a pohybová aktivita. Riziko osteoporózy zvyšuje nadměrný příjem alkoholu i kouření.

Osteoporóza se rozvíjí pozvolna. Nemoc se navenek dlouho neprojevuje nebo jsou projevy neurčité, jako například bolesti zad. Vznik osteoporózy úzce souvisí s příjmem vápníku a množstvím kostní hmoty nabyté v mládí. Po 30. roce života se začíná množství kostní hmoty snižovat. Prevencí je dbát na dostatečný příjem vápníku, vitaminu D a pravidelně vykonávat pohybovou aktivitu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Vápník, Vitamin D

Aktualizováno: 16. září 2013

Oves patří mezi nejvýživnější obiloviny. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, vitamin E, některé vitaminy skupiny B, vápník a železo. Čistá ovesná mouka neobsahuje lepek, tudíž je možné ji zařadit do bezlepkové diety. Kvůli možné kontaminaci ovsa pšenicí a dalšími obilovinami ale nemusí být oves při celiakii tolerován a vše záleží na individuální snášenlivosti nemocného. Na trhu se oves vyskytuje v různých podobách – ovesné vločky, mouka, šrot. Ovesné vločky jsou asi nejznámější jako součást snídaňových cereálií nebo jako ovesná kaše. Tu lze dnes koupit i v instantní formě. Z ovesné mouky se připravují různé druhy sladkého i slaného pečiva (u kvašeného chleba je ale zapotřebí přidat trošku pšeničné mouky). Ovesný šrot lze přimíchat do pečiva, jogurtu a dalších potravin a navýšit tak celkový obsah vlákniny. Na trhu je možno koupit i ovesné nápoje, které neobsahují mléčnou bílkovinu a laktózu a mohou do značné míry nahrazovat kravské mléko.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Vláknina, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Vápník, Železo, Lepek, Bezlepková dieta, Celiakie

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem ovocné pomazánky se používá v konzervárenství a jsou jím myšleny marmelády, džem a výrobky jim podobné (ovocné rosoly). Jedná se o jeden ze způsobů uchovávání ovoce (konzervace). Principem konzervace je zvýšení obsahu sušiny (odpařením vody a přidáním cukru). Klasické ovocné pomazánky s obsahem nad 60 % cukru jsou samoúdržné. Džem je výrobek z jednoho či více druhů ovoce. Jeho struktura je rosolovitá, neroztékající se. Kousky ovoce obsahovat může, ale nemusí. Marmeláda označuje stejné výrobky, ale pouze z citrusového ovoce. Svými vlastnostmi se ovocným pomazánkám blíží i povidla. Povidla jsou svařený švestkový protlak polotuhé konzistence. Při jejich přípravě nejsou přidávána rosolotvorná činidla. V současné době se objevují povidla ze sušených švestek jakožto polotovarů.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Marmeláda, Džem, Konzervace

Aktualizováno: 16. září 2013

Označování potravin je řízeno dle platné legislativy České republiky a Evropské unie. Především zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění platných předpisů a vyhláška č.113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění platných předpisů stanovují, co a jak musí být na výrobku uvedeno.

Uváděné údaje musí být pro spotřebitele srozumitelné(pro spotřebitele v ČR musí být v českém jazyce, výjimkou může být název výrobku), uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné. Způsoby označování nesmějí uvádět spotřebitele v omyl, pokud jde o vlastnosti, množství či původ potraviny, nesmějí potravině přisuzovat vlastnosti a účinky, které nemá, a nesmějí vyvolávat dojem, že potravina vykazuje zvláštní charakteristické vlastnosti, když ve skutečnosti tyto vlastnosti mají všechny podobné potraviny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Datum minimální trvanlivosti, Datum použitelnosti

Aktualizováno: 16. září 2013