Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Sůl, běžně označovaná jako kuchyňská či jedlá, představuje chemickou sloučeninu sodíku (Na), chloru (Cl) a dalších příměsí, známou pod chemickým názvem chlorid sodný neboli NaCl. Sodík i chlor jsou pro život nezbytné látky, avšak jejich nedostatku se při běžné stravě obávat nemusíme. Oba prvky se vyskytují přirozeně ve všech potravinách. Jejich množství značně roste použitím kuchyňské soli při výrobě, přípravě a podávání pokrmů. Takové dávky soli jsou pro organismus nadbytečné a mohou způsobit řadu zdravotních potíží (otoky, zvýšení krevního tlaku, poškození ledvin apod.).

Mezi potraviny s vysokým množstvím soli patří uzeniny, tavené a tvrdé sýry, instantní polévky, konzervy a trvanlivé slané pečivo. Je třeba si uvědomit, že ne všechny zdroje sodíku chutnají slaně, např. prášek do pečiva, šumivé preparáty vitaminu C, acylpyrinu, vápníku, různé kořenící směsi s glutamátem sodným. Proto je nutné zorientovat se v potravinářské terminologii a především číst obaly jednotlivých potravin. Zdrojem sodíku je i pitná či minerální voda.

Navzdory veškerým známým poznatkům o nežádoucím působení nadměrného příjmu soli v současné době neexistuje žádný zákon či vyhláška, který by přesně specifikoval množství soli použité v potravinářství, tzn. již při samotné výrobě potravin. Z toho důvodu je třeba apelovat na přípravny pokrmů a domácnosti, aby omezily užívání kuchyňské soli.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sodík, Hypertenze, Voda, Mineralizovaná voda

Aktualizováno: 16. září 2013

Chemická sloučenina sulforafan patří do skupiny isothiokyanátů, tzv. fotochemikálií. Nachází se v brukvovité zelenině (květák, zelí, kapusta a hlavně brokolice). Svou funkcí se sulforafan řadí do skupiny přirozených antioxidantů – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob. Dále podporuje působení přirozených enzymů podporujících detoxikaci organismu. Mnohé vědecké studie naznačují, že konzumace brukvovité zeleniny (sulforafanu) by mohla vést ke snížení rizika vzniku nádorového onemocnění.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Šunka patří do skupiny tepelně opracovaných masných výrobků, u nichž bylo ve všech částech dosaženo tepelného účinku minimálně 70 °C po dobu 10 minut. Pro označení výrobku názvem šunka musí být splněny určité podmínky. Šunka z vepřového masa musí být vyrobena pouze z vepřové kýty, jiné části nejsou povoleny. Pokud je vyrobená z jiného než vepřového masa, na výrobku musí být označen živočišný druh a část jatečného těla. Šunka se podle jakosti dělí do tří tříd. Šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 % čistých svalových bílkovin, šunka výběrová nejméně 13 % a šunka standardní nejméně 10 %. U prvních dvou tříd se nepřipouští použití barviv, vlákniny, škrobu, rostlinných a jiných živočišných bílkovin.

Oblast: Potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013

Sushi je jedno z nejznámějších japonských jídel. Základními surovinami pro přípravu jsou syrové ryby, speciální rýže, křen wasabi, sojová omáčka a zázvor. Existuje několik druhů sushi, nejvíce rozšířeným je tzv. maki sushi (kousek syrové ryby obalený v rýži a zamotaný do mořské řasy), kdy je k přípravě potřebná mořská řasa nori. Během konzumace se sushi namáčí do sojové omáčky, do které se zamíchá kousek wasabi křenu. Jednotlivé kousky sushi se zajídají nakládaným zázvorem, který má antibakteriální vlastnosti (kvůli konzumaci syrových ryb), podporuje trávení a neutralizuje chuť.  V dnešní době je sushi rozšířeno po celém světě a jsou známé různé obměny, například se nahrazuje syrové maso zeleninou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Produkty, které obsahují probiotickou kulturu (bakterie mléčného kysání, kvasinky) spolu s prebiotickými látkami (vláknina), jsou nazývány synbiotika. Jedná se například o jogurt s obsahem probiotických bakterií a prebiotickou oligorfuktózou. Jejich význam spočívá v podpoře růstu mikroorganismů již v samotném produktu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Probiotika, Prebiotika, Vláknina, Jogurt

Aktualizováno: 16. září 2013

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů (sladká syrovátka) a tvarohů (kyselá syrovátka). Obsahuje ještě asi 50 % sušiny původního mléka. Syrovátka je nízkokalorická potravina, jejími hlavními složkami jsou bílkoviny a mléčný cukr laktóza. Bílkoviny syrovátky patří k výživově nejhodnotnějším, navíc jsou velmi snadno stravitelné a jejich využitelnost je mimořádně vysoká. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve vyváženém poměru vzhledem k potřebám organismu. Přítomnost laktózy činí syrovátku přirozeným pomocníkem pro dobré trávení a optimální fungování střev. Laktóza se také podílí na obnově střevní mikroflóry. V malém množství se v syrovátce vyskytuje i kyselina mléčná, která zlepšuje využití vápníku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka, Aminokyseliny, Esenciální aminokyseliny, Laktóza, Vápník

Aktualizováno: 16. září 2013