Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Výměnná neboli chlebová jednotka je pracovní nástroj diabetiků. Pomáhá jim odhadovat množství sacharidů ve stravě. Jedna výměnná jednotka představuje 12 g čistého cukru (některé zdroje uvádí výměnnou jednotku jako 10 g cukru – nutné vždy počítat s jedním číslem!). Vypracované výměnné tabulky ukazují, v jakém množství jednotlivých potravin je obsažena právě jedna výměnná jednotka. Člověk tak dostane představu, kolik které potraviny si může dát a jak je mezi sebou měnit, aniž by porušil denní doporučené množství sacharidů. Celkový počet výměnných jednotek na jeden den určuje nemocnému lékař – diabetolog.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Výživové doporučené dávky stanovují množství jednotlivých živin na den, které dle současných poznatků kryje fyziologickou potřebu téměř všech zdravých osob. Výživové doporučené dávky jsou udávány zvlášť pro jednotlivé věkové kategorie, pohlaví, stupně tělesné zátěže a samostatně pro těhotné a kojící ženy. Všechny hodnoty jsou průměrné, proto se potřeby jednotlivců mohou od těchto hodnot lišit. V České republice nejsou žádné oficiálně přijaté výživové doporučené dávky. K dispozici jsou pouze doporučení z roku 1993, která vydala Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství. Ve většině případů jsou proto využívány doporučené dávky pro německy mluvící středoevropské země (DACH).

Oblast: Výživa

Příbuzné: GDA, Označování potravin

Aktualizováno: 16. září 2013

Xylitol neboli dřevný či březový cukr patří do skupiny polyolů (alkoholických cukrů). Jako náhradní sladidlo nese označení E 967. Vyrábí se převážně v Číně z břízy, malin, švestek a kukuřice. Xylitol dodává přibližně o 40 % méně energie než cukr, ale jeho sladivost je s cukrem srovnatelná. Nejčastěji se přidává do cukrovinek a žvýkaček. Xylitol je dnes asi nejznámější svým působením proti vzniku zubního kazu, protože ničí škodlivé mikroorganismy a snižuje zubní plak. Tento efekt se ale projevuje i u jiných, žádoucích mikroorganismů, proto například není možné xylitol využívat při výrobě chleba (potřebné kvasinky by byly zlikvidovány). Při vysokých dávkách může xylitol působit projímavě, ale toxické účinky u lidí nebyly zaznamenány.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza, Polyoly, Zubní kaz

Aktualizováno: 16. září 2013

Zeaxantin patří mezi skupinu látek, které nazýváme karotenoidy, přesněji mezi xantofyly, které jsou jednou ze dvou hlavních skupin karotenoidů. V potravinách se vyskytuje v malém množství. Najdeme jej například v ovoci, zelenině či obilovinách. V těle se koncentruje v očích a mozku. Jako ostatní karotenoidy i zeaxantin působí jako antioxidant, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. Dostatečný příjem zeaxantinu v potravě má pravděpodobně pozitivní efekt na zrak, jelikož zabraňuje degeneraci sítnice.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Karotenoidy, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Železo jako součást barviva červených krvinek (hemoglobinu) umožňuje cirkulaci kyslíku a oxidu uhličitého v krvi. Tato vlastnost a účast na dalších procesech látkové výměny a imunitních reakcích činí z železa životně důležitou minerální látku. Doporučená denní dávka železa pro muže je 10 mg/den, pro ženy 15 mg/den.

Železo se ve stravě vyskytuje ve dvou formách – hemové a nehemové. Hemové železo je obsaženo především v mase, vnitřnostech, vaječném žloutku a jeho vstřebatelnost je vyšší (20-30 %). Nehemové železo se nachází v rostlinných zdrojích a má nižší vstřebatelnost (1-5 %). Vstřebatelnost nehemového železa lze zvýšit současnou konzumací potravin bohatých na vitaminu C (kiwi, pomeranč, grep, jahody, paprika, brambory, rajčata, květák, brokolice, růžičková kapusta). Naopak látky obsažené v čaji, kávě nebo mléce využitelnost železa snižují. Pokud je v těle železa nedostatek, objeví se tzv. sideropenická anémie. Projevuje se bledostí, sníženou tělesnou výkonností, únavou, celkovou slabostí, zimomřivostí, malátností a zadýcháváním se.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Anémie

Aktualizováno: 16. září 2013

Zinek je důležitou složkou receptorů, hormonů a enzymů podílejících se na metabolismu všech základních živin (bílkovin, sacharidů i tuků). Kromě toho je nezbytný pro správný růst, má vliv na naši chuť a zrak, podporuje optimální hojení ran a správné fungování imunitního systému.

Zinek se nachází v mnoha potravinách. Při pestré stravě jeho nedostatek nehrozí. Z potravin jsou na zinek bohaté mořské plody, maso, játra, vejce, mléko a mléčné výrobky, celozrnné výrobky, luštěniny, ořechy a semena. Využitelnost zinku z živočišných potravin je vyšší, protože v rostlinných potravinách se zinek váže na kyselinu fytovou a vytváří s ní hůře využitelné komplexy. Výrazný nedostatek zinku je provázen pomalým hojením ran, padáním vlasů, zhoršenou imunitou, poruchou růstu, narušením pohlavního dospívání chlapců a zbytněním prostaty u mužů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Kyselina fytová

Aktualizováno: 16. září 2013

Potraviny obsahují látky zvané živiny (nutrienty), které jsou nezbytně nutné k výživě lidského organismu. Živiny dělíme do dvou skupin – makroživiny a mikroživiny. Mezi makroživiny (hlavní živiny) patří bílkoviny, sacharidy a tuky. Tělu poskytují energii nezbytnou k zajištění základních životních funkcí. Druhou skupinu tvoří mikroživiny (vedlejší živiny), kam řadíme vitaminy a minerální látky. Mikroživiny jsou v potravě zastoupeny méně než makroživiny a organismu nedodávají energii. Přesto jsou mikroživiny nepostradatelné, neboť se v těle účastní základních fyziologických procesů a tělo si je nedokáže vytvořit. 
 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Sacharidy, Lipidy, Vitaminy, Minerální látky, Energie

Aktualizováno: 16. září 2013

Žluknutí tuků je proces, který vede ke zhoršení senzorických vlastností tuků. Výsledkem jsou nežádoucí produkty, které negativně mění nejen chuť a vůni potravin, ale mají i negativní dopad na zdraví. Takovéto potraviny často mívají nepříjemný zápach a chuť. Výsledkem žluknutí je částečné nebo úplné znehodnocení potraviny. Aby se mu zamezilo, používají se při výrobě potravin bohatých na tuky antioxidanty.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Lipidy, Antioxidanty, Ztužování tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Ztužování tuků je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Díky tomu se zvyšuje jejich stabilita i trvanlivost. Jde o chemický pochod, zvaný hydrogenace, kdy se nenasycené mastné kyseliny sytí vodíkem a mění se na nasycené, čímž se z oleje stane ztužený tuk. Tento způsob se používá při výrobě margarínů, jejichž vlastností je dobrá roztíratelnost.  Při výrobě ztužených tuků však vznikají trans-mastné kyseliny, které mají negativní dopad na lidské zdraví (zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění). V dnešní době proto většina výrobců nahrazuje ztužování tuků modernější metodou, tzv. interesterifikací (změnou uspořádání mastných kyselin), při které trans-mastné kyseliny nevznikají.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Žluknutí tuků, Margarín

Aktualizováno: 16. září 2013

Zubní kaz je onemocnění poškozující tkáň zubu. Příčin vedoucích ke vzniku kazu je více. Většinou se jedná o kombinaci špatné ústní hygieny s nevhodným stravováním. Bakterie nacházející se v dutině ústní mají schopnost tvořit plak na povrchu zubu a rozkládat jednoduché sacharidy přijaté potravou za vzniku kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Tím vzniká prvotní poškození. Pokud se poškození nepodaří odstranit, kaz proniká hlouběji a zub se stává citlivým a bolestivým.

Jako přirozená ochrana proti bakteriím fungují sliny. Pokud je však v dutině ústní bakterií mnoho a strava obsahuje velké množství sacharidů, sliny na boj proti bakteriím nestačí. Prevence zubního kazu spočívá především v důsledném odstraňování zubního plaku pravidelným čištěním zubů. Vhodné je také omezit konzumaci sladkostí a slazených nápojů. Význam v prevenci mají i fluoridy, které posilují zubní sklovinu. Důležitá je návštěva zubního lékaře alespoň jednou za půl roku.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Sacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013