Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin. Existují dva typy aminokyselin, tzv. esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vytvořit a musí být dodávány potravou. Naproti tomu neesenciální aminokyseliny si organismus může vytvořit z jiných aminokyselin obsažených v potravě. Bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou velmi kvalitní – mají vysokou biologickou hodnotu. Takové bílkoviny se nacházejí především ve vejcích, mase, rybách a mléce.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Aminokyseliny, Plnohodnotné bílkoviny, Neplnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní stavební prvky tuků jsou mastné kyseliny. Lidské tělo si umí vyrobit mastné kyseliny, které potřebuje, s výjimkou dvou – kyseliny α-linolenové (omega-3) a kyseliny linolové (omega-6). Nazýváme je jako esenciální mastné kyseliny. Obě musí organismus získat z potravy. Jsou složkou buněčných membrán, podílejí se na regulaci tlaku krve, jsou nutné k zajištění růstu a vývoje organismu a jsou využívány k tvorbě dalších mastných kyselin (kyseliny arachidonové, eikosapentaenové, dokosahexaenové). Hlavními potravinovými zdroji jsou rostlinné oleje, tučné ryby a ořechy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny

Aktualizováno: 16. září 2013

Fast food (doslovně přeloženo jako rychlé jídlo) je druh veřejného stravování, který je založen na rychlém výběru, prodeji i konzumaci stravy. Pojem fast food je znám dlouho. Již kolem roku 1950 byl definován jako „pokrm, který je rychle připraven a naservírován, většinou s malým důrazem kladeným na kvalitu“. Příkladem fast food může být u nás hojně prodávaný párek v rohlíku. V posledních letech jsou stále více oblíbené a rozšířené restaurace mezinárodních fast foodových řetězců, pro které je typická jejich rychlá kuchyně s předem připravenými pokrmy, které si zákazník může odnést zabalené s sebou. To vše s žádnou, nebo jen minimální obsluhou.

Nevýhodou fast foodových pokrmů je jejich nízká výživová kvalita – velké porce, vysoký energetický obsah, příliš mnoho tuků, sacharidů, vysoký glykemický index, málo vlákniny a další.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Glykemický index, Sacharidy, Cholesterol, Lipidy, Energie, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Flavonoidy jsou skupinou přibližně 4000 látek rostlinného původu. Nejsou pro tělo nezbytně nepostradatelné, ale jsou zdraví prospěšné. Mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek. Chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, ale i proti těm, které se tvoří v těle. Hojně se vyskytují v citrusovém ovoci, zelenině, luštěninách a dobrým zdrojem může být také pohanka a další potraviny. V souvislosti s pozitivním působením na lidské zdraví se přítomnost flavonoidů často zmiňuje u vína, které je obsahuje ve větším množství. Mezi flavonoidy patří také rutin z pohanky, který je prospěšný při onemocněních srdce a cév, při zvýšeném krevním tlaku nebo cukrovce.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Sloučeniny fosforu jsou součástí membrán všech buněk těla, které ho potřebují pro svůj chod. Fosfor se také účastní četných metabolických procesů buňky. Spolu s vápníkem se podílí na správné stavbě kostí a zubů. Potřeba fosforu je dostatečně pokryta pestrou stravou, neboť prakticky všechny potraviny ho obsahují. K příznakům nedostatku může dojít pouze při aplikaci plné umělé výživy u těžce nemocných pacientů. Významným zdrojem fosforu je mléko, mléčné výrobky, maso, ryby a luštěniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, jelikož se skládá jen z jedné cukerné jednotky. Spojením s glukózou vytváří disacharid sacharózu (řepný neboli třtinový cukr). Volná fruktóza se vyskytuje především v ovoci a medu. Po konzumaci fruktózy nedochází k takovému vzestupu glykemie (hladiny krevního cukru) jako po samotné glukóze, proto byla snaha nahradit běžný cukr (sacharózu) fruktózou. Na toto téma proběhlo mnoho vědeckých studií, které postupně ukazovaly, že přívod samotné fruktózy není pro organismus až tak výhodný. Bylo prokázáno, že se fruktóza podílí na vzniku dyslipidemie (narušení metabolismu lipidů v organismu), zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zvyšuje pocit hladu a příjem potravy, což koreluje se zvyšujícím se výskytem obezity. Z toho důvodu fruktózu nelze jako náhradní přírodní sladidlo diabetikům, ani zdravým osobám v žádném případě doporučit.   

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Glukóza, Disacharidy, Sacharóza, Glykemický index, Diabetes mellitus, Obezita, Ateroskleróza, Náhradní sladidla, Dia výrobky

Aktualizováno: 16. září 2013

Fytoestrogeny jsou chemické sloučeniny rostlinného původu. Svým účinkem fytoestrogeny připomínají pohlavní hormony savců – estrogeny. Hlavními zástupci jsou isoflavony, pterokarpany a lignany. Isoflavony a pterokarpany se v největší míře vyskytují v luštěninách (převážně sója), zatímco lignany najdeme především v celozrnných výrobcích, v ovoci a zelenině. Vliv fytoestrogenů na zdraví je stále předmětem vědeckého zkoumání, dodnes nejsou zodpovězené mnohé otázky a získané výsledky jsou často nejednoznačné. Sleduje se převážně možná souvislost konzumace fytoestrogenů s onemocněním srdce a cév, se vznikem nádorových onemocnění, osteoporózou, metabolismem estrogenů apod.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sója

Aktualizováno: 16. září 2013

Glukóza, označovaná též jako hroznový cukr, je nejrozšířenější sacharid (konkrétně monosacharid) v přírodě. V lidském těle se volná glukóza nachází v krvi (tzv. glykemie), v lymfě a mozkomíšním moku. Hladina glykemie je regulována hormony (inzulin hladinu glykemie snižuje, zatímco glukagon ji zvyšuje). Při poruše regulace hladiny glukózy v krvi dochází ke vzniku onemocnění diabetes mellitus. Glukóza představuje velmi rychlý zdroj energie, mozek a svaly jsou na ní dokonce závislé, proto se v těle tvoří její zásobní forma – glykogen. V rostlinách jako zásobárna glukózy funguje škrob. Hlavními zdroji glukózy je ovoce a med. Při stanovování glykemického indexu potravin jsou všechny hodnoty srovnávány k samotné glukóze. 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Inzulin, Diabetes mellitus, Energie, Škrob, Glykemický index, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Glutamát sodný je sůl, která vzniká spojením kyseliny glutamové a sodíku. Samostatný glutamát sodný je bezbarvý krystalický prášek, který nemá žádnou vůni a jeho chuť je slaná. V EU je povinně uváděn na výrobcích pod kódem E 621.  Má široké uplatnění v potravinářském průmyslu, zejména jako přídatná látka ke zvýšení intenzity chuti pokrmu.

Nejvíce ho obsahují práškové polotovary (polévky, omáčky), zpracované masné výrobky, výrobky z drůbeže a mořských živočichů, bujóny, hotové omáčky, dresinky, různé slané sušenky a další. Hojně je používán v asijské kuchyni. V 60. letech byl definován tzv. syndrom čínské restaurace, což je soubor nežádoucích účinků glutamátu. Negativní reakce se může objevit po pár minutách, ale i za 48 hodin od konzumace potraviny s glutamátem. U citlivějších jedinců způsobuje bolesti hlavy, nevolnost až zvracení, ztuhlost svalů, tlak na prsou, potíže s dýcháním. Při rozsáhlých studiích však nebyl prokázán škodlivý dopad při jeho používání v potravinářství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sůl, Sodík, Umami

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemická nálož udává celkové množství sacharidů v dané potravině. Hodnota glykemické nálože spolu s glykemickým indexem slouží ke konkrétnějšímu posouzení jednotlivých zdrojů sacharidů z hlediska zvyšování hladiny krevního cukru (glykemie) po jídle. Jako příklad lze uvést zhodnocení glykemického indexu a glykemické nálože mrkve. Glykemický index mrkve je poměrně vysoký, avšak celkové množství sacharidů v mrkvi (glykemická nálož) je nízké. Z toho vyplývá, že zvýšení hladiny krevního cukru po konzumaci mrkve bude nízké a není třeba se mrkvi vyhýbat.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glykemický index

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemický index (GI) slouží pro orientaci v jednotlivých zdrojích sacharidů. Hodnota GI udává, jak rychle se po konzumaci dané potraviny zvýší hladina krevního cukru (glykemie). Každá potravina má svou vlastní hodnotu GI. Ta vychází ze srovnání s účinky čisté glukózy, která má GI rovných 100. Čím vyšší má potravina hodnotu glykemického indexu, tím více a rychleji je po její konzumaci zvýšena hladina cukru v krvi a následně velmi rychle tato hladina klesá. Zjednodušeně lze říci, že vysoký glykemický index mají potraviny, které obsahují snadno stravitelné sacharidy (mono- a disacharidy), zatímco polysacharidy se tráví delší dobu a uvolňují jednotlivé cukerné jednotky pomaleji. Kolísání hladin krevního cukru je pro tělo nežádoucí, proto by se měly ve stravě objevovat převážně potraviny s nízkým glykemickým indexem (ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Disacharidy, Glukóza, Polysacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013

HDL-cholesterol se často označuje za tzv. „hodný cholesterol“. Na rozdíl od LDL-cholesterolu má v organismu ochrannou funkci. Odnáší přebytečný cholesterol z cév do jater, který je zde odbouráván a tím se snižuje riziko vzniku aterosklerózy a jejích následků. Hladina HDL-cholesterolu by měla být vyšší než 1,0 mmol/l. Jeho hladinu pomáhá zvyšovat pravidelná pohybová aktivita, zvýšená konzumace omega-3 mastných kyselin (řepkový, lněný a sójový olej, tučné ryby) a mononenasycených mastných kyselin (olivový a řepkový olej). Hladinu HDL-cholesterolu naopak snižuje konzumace nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo, kokosový olej), kouření a zvýšená konzumace alkoholu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Cholesterol, LDL-cholesterol, Ateroskleróza, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Lipidy, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Hořčík je potřebný pro správné fungování srdce, nervů a svalů. Rovněž se podílí na mineralizaci kostí, aktivuje více než 300 enzymů, ovlivňuje metabolismus glukózy a její další využití. Nedostatek hořčíku s typickými příznaky nebyl u zdravých osob s běžnými stravovacími zvyklostmi doposud prokázán. Nedostatek je obvykle důsledkem onemocnění trávicího ústrojí, dlouhodobé konzumace alkoholu a některých léčiv a vede k poruchám srdečního i kosterního svalstva, ke svalové slabosti a svalovým křečím. Mezi potraviny bohaté na hořčík patří celozrnné výrobky, ořechy, zelená listová zelenina, banány, sójové boby, mléko a mléčné výrobky, játra, drůbež a ryby. K pokrytí potřeby přispívají také kakao, čokoláda, káva a čaj.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Čokoláda, Káva, Čaj, Sója

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypervitaminóza je stav způsobený nadměrným množstvím vitaminu v těle. Týká se především vitaminů rozpustných ve vodě (A, D, E, K), které se ukládají v tukové tkáni či v játrech. Jejich nadměrné množství v organismu je z dlouhodobého hlediska nežádoucí a může vyvolat až např. toxicitu jater. Oproti tomu u vitaminů rozpustných ve vodě (vitaminy skupin B, vitamin C) není třeba se takových stavů bát, jelikož je si tělo neukládá a jejich nadbytek pravidelně vylučuje močí. Na nadměrnou konzumaci vitaminu A (převážně ve formě doplňků stravy) by si měly dávat pozor hlavně těhotné ženy, u nichž může nadbytek tohoto vitaminu způsobit poruchy vývoje plodu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Avitaminóza, Hypovitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C

Aktualizováno: 16. září 2013

Hypovitaminóza představuje chorobný stav mírného nedostatku některého z vitaminů. Jedná se o lehčí formu avitaminózy. V našich podmínkách se nejčastěji vyskytuje v důsledku nedostatečného příjmu ve stravě (např. poruchy příjmu potravy), poruchou vstřebávání či naopak zvýšenou potřebou daného vitaminu u rizikových skupin (těhotné a kojící ženy, kuřáci, alkoholici, vrcholoví sportovci, uživatelky hormonální antikoncepce apod.). Opatřením proti hypovitaminóze je zjistit příčinu nedostatku a zvýšit příjem chybějícího vitaminu potravou, případně doplňky stravy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Avitaminóza, Hypervitaminóza, Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Doplněk stravy

Aktualizováno: 16. září 2013

Inulin patří do skupiny nestravitelných polysacharidů (vlákniny). Svým pozitivním vlivem na lidské zdraví je také řazen do skupiny prebiotik. Jako součást stravy přejde inulin bez větších změn až do tlustého střeva, kde se stává zdrojem živin pro střevní bakterie. Dochází tak ke zlepšení celkového trávení, k podpoře imunity lidského organismu, je regulována hladina cholesterolu v krvi. Prebiotika včetně inulinu dále působí preventivně proti infekčním průjmům. U citlivých osob se občas může vyskytnout nežádoucí alergická reakce. Hlavními zdroji inulinu jsou zelenina, ovoce a cereální výrobky. Průmyslově se inulin získává z kořene čekanky a používá se ve formě bílého prášku bez chuti a zápachu.

Upozornění: neplést pojmy inulin (vláknina) a inzulin (hormon slinivky břišní)!

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Prebiotika, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Jód je důležitou složkou hormonů štítné žlázy, které ovlivňují metabolismus všech živin. Zvětšení štítné žlázy (tzv. struma) poukazuje na závažný nedostatek jodu, avšak mentální poruchy mohou být pozorovány již v případech jeho mírného nedostatku. Mezi další projevy nedostatku patří zvýšená únava, spavost a zimomřivost. V těhotenství je potřeba jódu zvýšena v důsledku jeho zvýšeného vylučování močí. Těhotné ženy by proto měly na dostatečný příjem jódu dbát velmi pečlivě.

Obsah jódu v potravinách závisí zejména na obsahu jódu v půdě a na přidávání jódu do krmiva pro hospodářská zvířata. Velmi bohatým zdrojem jsou mořské ryby a další mořské produkty. Při odpovídajícím krmení zvířat jsou na jód bohatá také vejce a mléko. Jedním z hlavních zdrojů je jodidovaná sůl. Kromě nedostatečného příjmu jódu stravou může jeho deficit způsobit nadměrná konzumace potravin bohatých na tzv. strumigeny, které využitelnost jódu snižují.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen, Strumigeny

Aktualizováno: 16. září 2013

Joule (J) je jednotka práce a energie. Vzhledem k tomu, že je hodnota jednotek joulů velmi malá, v praxi se používá tisícinásobek, tedy kilojoule (kJ). Ve světě potravin a výživy člověka jednotky kJ nahradily původní kilokalorie (kcal) při značení energetické hodnoty potravin.

Přepočet mezi těmito jednotkami je následující:

kJ = kcal x 4,1868 (jednu kilokalorii obsahuje 4,2 kilojoulu)

kcal = kJ x 0,2388 (jeden kilojoule obsahuje 0,24 kilokalorie)

Zdrojem energie jsou hlavní živiny (sacharidy, tuky, bílkoviny) a alkohol, které z jednoho gramu poskytnou různé množství energie (1 g sacharidů poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g bílkovin poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g tuků poskytne 9 kcal = 37 kJ, 1g čistého alkoholu poskytne 7 kcal = 29 kJ). Energetickou hodnotu potravin lze zjistit z energetických tabulek potravin, z obalů potravin či z internetových databází.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Kilokalorie, Metabolismus, Bazální metabolismus, Živiny, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Karotenoidy jsou skupinou přirozených barviv, které se v malých množstvích vyskytují jak v rostlinných tak živočišných organismech. Nejdůležitějším zdrojem pro člověka je zelenina a ovoce, které je karotenoidy zabarveno do zelena, žluta, oranžova, červena, fialova až hněda. V dnešní době je známo více než 600 těchto látek. Přestože jsou známé velmi dlouho, stále se objevují jejich další nové vlastnosti. Karotenoidy působí jako antioxidanty, což znamená, že chrání lidské tělo před působením volných radikálů. Poslední výzkumy ukazují, že mohou snižovat riziko určitých typů rakoviny, poskytovat ochranu před chorobami srdce a celkově zlepšovat imunitu. Mezi zástupce karotenoidů patří α-karoten, β-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin a kryptoxantin.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Kalorie (cal) je jednotka energie. Vzhledem k tomu, že je hodnota kalorie velmi malá, používá se její tisícinásobek, tedy kilokalorie (kcal). V praxi se s touto jednotkou setkáme hlavně u vyjadřování energetické hodnoty potravin, i když v dnešní době byla nahrazena jednotkou kilojoule (kJ).

Přepočet mezi těmito jednotkami je následující:

kJ = kcal x 4,1868 (jednu kilokalorii obsahuje 4,2 kilojoulu)

kcal = kJ x 0,2388 (jeden kilojoule obsahuje 0,24 kilokalorie)

Zdrojem energie jsou hlavní živiny (sacharidy, tuky, bílkoviny) a alkohol, které z jednoho gramu poskytnou různé množství energie (1 g sacharidů poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g bílkovin poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g tuků poskytne 9 kcal = 37 kJ, 1g čistého alkoholu poskytne 7 kcal = 29 kJ). Energetickou hodnotu potravin lze zjistit z energetických tabulek potravin, z obalů potravin či z internetových databází.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Metabolismus, Bazální metabolismus, Živiny, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013