Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Gaspachio je zeleninová polévka pocházející ze španělské Andalusie. Její zvláštností je to, že je podávaná zastudena. Připravuje se v nejrůznějších obměnách. Základem jsou rajčata, papriky, cibule a okurky. K dochucení se používá kvalitní olivový olej, vinný ocet, česnek, citronová šťáva, sůl a pepř. Někdy se podává jako hlavní chod – v takovém případě se připravuje z velkého množství zeleniny. Na ozdobu se obvykle používají chlebové krutony. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

GDA (Guideline Daily Amount) je dobrovolné značení, které na obaly potravin uvádí řada výrobců. Na rozdíl od složení potravin, které je běžně na obalech uváděno, GDA uvádí procentuální podíl z celkové denní doporučené dávky a to pro tuky, sacharidy, sůl a energii. Díky tomuto jednoduchému značení má spotřebitel k dispozici detailní informace o obsahu energie a živin v jedné porci potraviny či nápoje a dále pak o jeho podílu na doporučeném denním množství. Denní doporučené dávky živin se liší podle pohlaví a věku, GDA uvádí doporučené hodnoty pro středně aktivní ženy, tj. 2000 kcal, 70 g tuků, 270 g sacharidů a 2,4 g sodíku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Výživové doporučené dávky, Označování potravin, Joule, Kilokalorie

Aktualizováno: 16. září 2013

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které obsahují geneticky modifikované organismy. Uvádění geneticky modifikovaných organismů pro použití v potravinách podléhá velmi přísné regulaci. V případě, že výrobek takové organismy obsahuje v množství větším než 0,9 %, musí být na obale označení „geneticky modifikovaný“ nebo „vyrobený z geneticky modifikované kukuřice (příp. jiné složky, jako například sóji)“. Na evropském trhu je možné koupit geneticky modifikované produkty rostlinného původu, žádná geneticky modifikovaná potravina živočišného původu být prodávána nesmí. Přehled schválených geneticky modifikovaných potravin lze nalézt na stránkách Evropské komise v Registru geneticky modifikovaných potravin a krmiv.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Potraviny nového typu, Funkční potraviny, Potraviny pro zvláštní výživu

Aktualizováno: 16. září 2013

Glukometr je přístroj sloužící pro měření hladiny krevního cukru (glykemie). Jedná se o velmi jednoduchou a rychlou metodu, kterou lze zvládnou i v domácích podmínkách. Z toho důvodu je dnes tato metoda velmi rozšířená a úspěšně využívaná pro kontrolu aktuálního stavu a vývoje diabetu. Použitím glukometru je každý diabetik schopen se rychle orientovat v průběhu své nemoci, správně reagovat na vzniklé potíže a dosahovat žádoucích výsledků léčby. Měření se provádí z kapky krve z konečků prstů ruky.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin

Aktualizováno: 16. září 2013

Glukóza, označovaná též jako hroznový cukr, je nejrozšířenější sacharid (konkrétně monosacharid) v přírodě. V lidském těle se volná glukóza nachází v krvi (tzv. glykemie), v lymfě a mozkomíšním moku. Hladina glykemie je regulována hormony (inzulin hladinu glykemie snižuje, zatímco glukagon ji zvyšuje). Při poruše regulace hladiny glukózy v krvi dochází ke vzniku onemocnění diabetes mellitus. Glukóza představuje velmi rychlý zdroj energie, mozek a svaly jsou na ní dokonce závislé, proto se v těle tvoří její zásobní forma – glykogen. V rostlinách jako zásobárna glukózy funguje škrob. Hlavními zdroji glukózy je ovoce a med. Při stanovování glykemického indexu potravin jsou všechny hodnoty srovnávány k samotné glukóze. 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Inzulin, Diabetes mellitus, Energie, Škrob, Glykemický index, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Glutamát sodný je sůl, která vzniká spojením kyseliny glutamové a sodíku. Samostatný glutamát sodný je bezbarvý krystalický prášek, který nemá žádnou vůni a jeho chuť je slaná. V EU je povinně uváděn na výrobcích pod kódem E 621.  Má široké uplatnění v potravinářském průmyslu, zejména jako přídatná látka ke zvýšení intenzity chuti pokrmu.

Nejvíce ho obsahují práškové polotovary (polévky, omáčky), zpracované masné výrobky, výrobky z drůbeže a mořských živočichů, bujóny, hotové omáčky, dresinky, různé slané sušenky a další. Hojně je používán v asijské kuchyni. V 60. letech byl definován tzv. syndrom čínské restaurace, což je soubor nežádoucích účinků glutamátu. Negativní reakce se může objevit po pár minutách, ale i za 48 hodin od konzumace potraviny s glutamátem. U citlivějších jedinců způsobuje bolesti hlavy, nevolnost až zvracení, ztuhlost svalů, tlak na prsou, potíže s dýcháním. Při rozsáhlých studiích však nebyl prokázán škodlivý dopad při jeho používání v potravinářství.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sůl, Sodík, Umami

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemická nálož udává celkové množství sacharidů v dané potravině. Hodnota glykemické nálože spolu s glykemickým indexem slouží ke konkrétnějšímu posouzení jednotlivých zdrojů sacharidů z hlediska zvyšování hladiny krevního cukru (glykemie) po jídle. Jako příklad lze uvést zhodnocení glykemického indexu a glykemické nálože mrkve. Glykemický index mrkve je poměrně vysoký, avšak celkové množství sacharidů v mrkvi (glykemická nálož) je nízké. Z toho vyplývá, že zvýšení hladiny krevního cukru po konzumaci mrkve bude nízké a není třeba se mrkvi vyhýbat.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glykemický index

Aktualizováno: 16. září 2013

Glykemický index (GI) slouží pro orientaci v jednotlivých zdrojích sacharidů. Hodnota GI udává, jak rychle se po konzumaci dané potraviny zvýší hladina krevního cukru (glykemie). Každá potravina má svou vlastní hodnotu GI. Ta vychází ze srovnání s účinky čisté glukózy, která má GI rovných 100. Čím vyšší má potravina hodnotu glykemického indexu, tím více a rychleji je po její konzumaci zvýšena hladina cukru v krvi a následně velmi rychle tato hladina klesá. Zjednodušeně lze říci, že vysoký glykemický index mají potraviny, které obsahují snadno stravitelné sacharidy (mono- a disacharidy), zatímco polysacharidy se tráví delší dobu a uvolňují jednotlivé cukerné jednotky pomaleji. Kolísání hladin krevního cukru je pro tělo nežádoucí, proto by se měly ve stravě objevovat převážně potraviny s nízkým glykemickým indexem (ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Disacharidy, Glukóza, Polysacharidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Gratinování se používá zejména v restauračním stravování. Název pochází z francouzštiny a znamená zapékání potravin ve velmi tenké vrstvě nebo v jednoporcových miskách různého tvaru. Zapékají se nejen masové pokrmy, ale také zelenina, brambory, těstoviny i luštěniny. Povrch zapékaného pokrmu se potírá bešamelovou omáčkou s různými doplňky, přelévá se mlékem s vejci, smetanou či jogurtem, sype strouhankou nebo sýrem. Správně zapečený pokrm má nahoře zlatavou kůrku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Vaření

Aktualizováno: 16. září 2013

Grilování je příprava pokrmu působením sálavého tepla při teplotě 250-350 °C. Z hygienického hlediska patří k nejméně bezpečným technologickým postupům. Existuje nebezpečí, že při nedodržení požadované teploty uvnitř grilované potraviny nemusí být zničeny všechny nebezpečné mikroorganismy a konzument může být ohrožen vznikem alimentárního onemocnění. Hlavním rizikem grilování je vznik různých chemických látek včetně karcinogenních (např. polycyklické aromatické uhlovodíky). Rizikům při grilování můžeme zabránit dodržováním určitých zásad – používat kvalitní grilovací uhlí, grilovat málo tučné maso, zabránit odkapávání tuku do zdroje tepla, zabránit přímému styku potraviny a plamene, všechny připálené části potraviny odřezat, naložené maso uchovávat v chladničce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), Pražení, Blanšírování, Smažení, Uzení, Vaření, Gratinování

Aktualizováno: 16. září 2013

Podle rozložení tuku v těle rozlišujeme obezitu androidní a gynoidní. Gynoidní obezita je označována také jako typ hruška, protože jejím typickým rysem je ukládání tuku zejména v oblasti hýždí a stehen. Pozorujeme ji především u žen. Gynoidní typ obezity bývá vnímán hlavně jako estetický nedostatek, nicméně z hlediska zdravotního nepředstavuje tak velké riziko rozvoje diabetu a srdečně-cévních onemocnění jako obezita androidního typu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Obezita, Androidní typ obezity, BMI, Nadváha

Aktualizováno: 16. září 2013