Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Tento pokrm pochází z Egypta a odtud se rozšířil do všech arabských zemí. K přípravě je potřeba buď cizrna, nebo fazole druhu Fava, případně kombinace obou. Další přísady jsou cibule, česnek, petržel a další jiné koření. Falafel připravíme tak, že uvařené základní suroviny rozmačkáme na kaši, poté přimícháme česnek, koření a nadrobno nasekanou cibulku, petržel a další ingredience. Na závěr se ze směsi vytvoří kuličky, které se usmaží. Univerzální recept na přípravu falafelu ovšem neexistuje. I když zní popsaný recept jednoduše, udělat dobrý falafel vyžaduje spoustu zkušeností. Falafel se podává samostatně, ale oblíbený způsob servírování je v chlebu pita s jogurtovou omáčkou a sezamovou pastou (tahini).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Fast food (doslovně přeloženo jako rychlé jídlo) je druh veřejného stravování, který je založen na rychlém výběru, prodeji i konzumaci stravy. Pojem fast food je znám dlouho. Již kolem roku 1950 byl definován jako „pokrm, který je rychle připraven a naservírován, většinou s malým důrazem kladeným na kvalitu“. Příkladem fast food může být u nás hojně prodávaný párek v rohlíku. V posledních letech jsou stále více oblíbené a rozšířené restaurace mezinárodních fast foodových řetězců, pro které je typická jejich rychlá kuchyně s předem připravenými pokrmy, které si zákazník může odnést zabalené s sebou. To vše s žádnou, nebo jen minimální obsluhou.

Nevýhodou fast foodových pokrmů je jejich nízká výživová kvalita – velké porce, vysoký energetický obsah, příliš mnoho tuků, sacharidů, vysoký glykemický index, málo vlákniny a další.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Glykemický index, Sacharidy, Cholesterol, Lipidy, Energie, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Fenylketonurie patří k vrozeným metabolickým poruchám. Následky onemocnění jsou vážné, proto jsou v dnešní době na výskyt fenylketonurie testováni všichni novorozenci. Při onemocnění je porušená přeměna aminokyseliny fenylalaninu na tyrozin. Fenylalanin se hromadí v organismu, což má za následek vážné poruchy mentálního vývoje. Jedinou léčbou je podávání diety s nízkým obsahem fenylalaninu. Fenylalanin je aminokyselina, která se vyskytuje ve všech bílkovinách. Pokud tedy máme u nemocného omezit příjem fenylalaninu, musíme omezit příjem bílkovin ve stravě. Nedostatek bílkovin ve stravě se u pacientů s fenylketonurií nahrazuje podáváním speciálních bílkovinných přípravků bez fenylalaninu. Dříve byla dieta doporučována pouze do dospělosti, nyní je dodržována celoživotně.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Aminokyseliny, Bílkoviny, Potraviny pro zvláštní výživu

Aktualizováno: 16. září 2013

Fermentace neboli kvašení je rozklad a přeměna organických látek a rostlinných produktů působením enzymů mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní). V potravinářství se fermentace používá při výrobě vína, piva, octa, droždí, zakysaných mléčných výrobků, fermentovaných uzenin, při kynutí těsta nebo kvašení zeleniny. Potraviny se fermentují za účelem dosažení určitých senzorických vlastností (chuť, aroma, změna konzistence), získání určité látky (např. ethanol, kyselina octová), zvýšení nutriční hodnoty (zvýšení obsahu vitaminů skupiny B, zlepšení stravitelnosti bílkovin) a prodloužení trvanlivosti (produkty kvašení působí jako konzervační látky).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Konzervace, Pasterace

Aktualizováno: 16. září 2013

Flavonoidy jsou skupinou přibližně 4000 látek rostlinného původu. Nejsou pro tělo nezbytně nepostradatelné, ale jsou zdraví prospěšné. Mají protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek. Chrání buňky před toxickým působením škodlivých látek z vnějšího prostředí, ale i proti těm, které se tvoří v těle. Hojně se vyskytují v citrusovém ovoci, zelenině, luštěninách a dobrým zdrojem může být také pohanka a další potraviny. V souvislosti s pozitivním působením na lidské zdraví se přítomnost flavonoidů často zmiňuje u vína, které je obsahuje ve větším množství. Mezi flavonoidy patří také rutin z pohanky, který je prospěšný při onemocněních srdce a cév, při zvýšeném krevním tlaku nebo cukrovce.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Původní fondue je pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm. Odkud přesně pochází, není zcela známo. Jak Švýcarsko, tak francouzská oblast Savojsko si dělají na jeho vznik nárok. Pokrm se připravuje v hrnci, ve kterém je v bílém víně rozpuštěný sýr s dalšími přísadami. Během konzumace se hrnec nachází uprostřed stolu nad malým hořákem. Do roztaveného sýra se namáčejí kousky bílého chleba nebo veky, které se napichují na speciální vidličky. V dnešní době je známé nepřeberné množství receptur. Vedle klasického sýrového fondue se připravuje fondue z masa, ryb či zeleniny a v neposlední řadě získává stále více na oblibě čokoládové fondue, do kterého se namáčejí kousky ovoce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Fortifikace potravin znamená řízené zvyšování obsahu vitaminů a minerálních látek v potravinách za účelem zlepšení jejich výživové hodnoty a příznivého ovlivnění zdravotního stavu obyvatelstva. Fortifikace může být použita také pro nahrazení živin ztracených v průběhu zpracování surovin. Z historie známe několik případů fortifikace potravin.

Častý výskyt strumy a mentálních poruch z nedostatku jódu v minulosti se podařilo snížit obohacováním soli jodem. Obohacení mléka vitaminem D zase zcela vymýtilo dětskou křivici. Podobně fortifikace margarínů vitaminy A a D na hodnoty zjištěné v másle pomohla udržet příjem těchto živin na nezměněné úrovni při přechodu používání margarínů místo másla. Pro omezení výskytu nervových poruch se v USA do mouky povinně přidává kyselina listová, v Evropě je tato fortifikace dobrovolná.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Vitaminy, Minerální látky, Jód, Vitamin A, Vitamin D, Kyselina listová

Aktualizováno: 16. září 2013

Sloučeniny fosforu jsou součástí membrán všech buněk těla, které ho potřebují pro svůj chod. Fosfor se také účastní četných metabolických procesů buňky. Spolu s vápníkem se podílí na správné stavbě kostí a zubů. Potřeba fosforu je dostatečně pokryta pestrou stravou, neboť prakticky všechny potraviny ho obsahují. K příznakům nedostatku může dojít pouze při aplikaci plné umělé výživy u těžce nemocných pacientů. Významným zdrojem fosforu je mléko, mléčné výrobky, maso, ryby a luštěniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Fruktóza (ovocný cukr) patří mezi monosacharidy, jelikož se skládá jen z jedné cukerné jednotky. Spojením s glukózou vytváří disacharid sacharózu (řepný neboli třtinový cukr). Volná fruktóza se vyskytuje především v ovoci a medu. Po konzumaci fruktózy nedochází k takovému vzestupu glykemie (hladiny krevního cukru) jako po samotné glukóze, proto byla snaha nahradit běžný cukr (sacharózu) fruktózou. Na toto téma proběhlo mnoho vědeckých studií, které postupně ukazovaly, že přívod samotné fruktózy není pro organismus až tak výhodný. Bylo prokázáno, že se fruktóza podílí na vzniku dyslipidemie (narušení metabolismu lipidů v organismu), zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zvyšuje pocit hladu a příjem potravy, což koreluje se zvyšujícím se výskytem obezity. Z toho důvodu fruktózu nelze jako náhradní přírodní sladidlo diabetikům, ani zdravým osobám v žádném případě doporučit.   

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Monosacharidy, Glukóza, Disacharidy, Sacharóza, Glykemický index, Diabetes mellitus, Obezita, Ateroskleróza, Náhradní sladidla, Dia výrobky

Aktualizováno: 16. září 2013

Obecně se funkční potraviny definují jako jakékoliv potraviny, které mají kromě své nutriční hodnoty kladný vliv na zdraví, fyzickou výkonnost nebo duševní stav člověka. Vypadají stejně jako běžné potraviny, neliší se ani chutí či vůní. Jde o potraviny vyrobené z přirozeně se vyskytujících látek, nejde tedy o kapsle, tablety nebo prášky. Nápis „funkční potravina“ se na obalech potravin nevyskytuje, lze si však všimnout informací typu: „výrobek se sníženým obsahem tuku“ či „výrobek se zvýšeným obsahem vlákniny“.

Funkční potraviny působí především preventivně, neléčí již vzniklá onemocnění. Mezi jejich hlavní funkce patří posílení imunity, zpomalení procesu stárnutí, příznivé ovlivňování fyzického a duševního stavu, preventivní působení proti nemocem jako je osteoporóza, srdečně-cévní onemocnění, potíže spojené s trávením a další. Aby se pozitivní účinky projevily, musí se funkční potraviny konzumovat dlouhodobě.  Mezi významné zástupce patří například zakysané mléčné výrobky, potraviny se zvýšeným obsahem vlákniny nebo bílkovin a výrobky s fytoestroly.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Vláknina, Osteoporóza, Potraviny pro zvláštní výživu, Potraviny nového typu, Geneticky modifikované potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013

Fytoestrogeny jsou chemické sloučeniny rostlinného původu. Svým účinkem fytoestrogeny připomínají pohlavní hormony savců – estrogeny. Hlavními zástupci jsou isoflavony, pterokarpany a lignany. Isoflavony a pterokarpany se v největší míře vyskytují v luštěninách (převážně sója), zatímco lignany najdeme především v celozrnných výrobcích, v ovoci a zelenině. Vliv fytoestrogenů na zdraví je stále předmětem vědeckého zkoumání, dodnes nejsou zodpovězené mnohé otázky a získané výsledky jsou často nejednoznačné. Sleduje se převážně možná souvislost konzumace fytoestrogenů s onemocněním srdce a cév, se vznikem nádorových onemocnění, osteoporózou, metabolismem estrogenů apod.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sója

Aktualizováno: 16. září 2013