Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Při tepelném zpracování potravin dochází kromě vzniku typického aroma a chutě také k tvorbě hnědého zbarvení. Toto neenzymové zhnědnutí potravin je důsledkem reakce mezi redukujícími cukry, aminokyselinami a bílkovinami obsaženými v potravině. Podle francouzského vědce je reakce pojmenována Maillardova. Konečným výsledkem reakce jsou kromě žádoucích senzoricky významných látek také látky zdraví škodlivé (s mutagenními a karcinogenními účinky). Reakce probíhá typicky u pekařských výrobků, zejména při pečení chleba, kdy dochází k tvorbě chlebové kůrky. Jiným příkladem je toastování pečiva nebo pečení masa.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Akrylamid

Aktualizováno: 16. září 2013

Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl úzce spjatý s výživou. V makrobiotice se potraviny odlišují rozdílným obsahem dvou protichůdných a vzájemně doplňujících sil jin a jang. Právě poměr sil určuje hodnotu každé potraviny. Ideální poměr se nachází v obilném zrnu, proto základem makrobiotické stravy jsou obiloviny. Ve velké míře se do makrobiotického jídelníčku zařazuje zelenina a luštěniny. Během týdne se konzumuje také rybí maso, čerstvé nebo sušené ovoce mírného pásma, olejnatá semena, ořechy a ke slazení se používají obilné slady. Makrobiotika doporučuje vyhýbat se masu, mléku a mléčným výrobkům, rafinovanému cukru, medu, tropickému ovoci, bílé mouce a výrobkům z ní, potravinám uměle přibarvovaným, konzervovaným, chemicky ošetřeným či zmraženým. Rizikem makrobiotiky je nedostatečný příjem energie, železa, zinku, vitaminu B12, kvalitních bílkovin a nadbytečný příjem vlákniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Veganství, Vitariánství, Energie, Železo, Zinek, Vitamin B12, Bílkoviny, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Malnutrice je označení pro chorobný stav způsobený špatnou výživou. Malnutricí nemusí trpět pouze člověk, který nepřijímá dostatečné množství živin, ale jako malnutrice se označuje také nadbytečná výživa (nadváha a obezita). V druhém případě sice člověk přijímá energie dostatek, ale pokud je jeho strava nekvalitní (tj. bohatá na tuky a cukry, ale chudá na vitaminy a minerální látky), mohou se objevit problémy z nedostatku konkrétních vitaminů a minerálních látek.

Malnutrice ve smyslu podvýživy vzniká v důsledku nedostatečného příjmu jedné nebo více živin. Vyskytuje se zejména v rozvojových zemích, nejvíce ohroženou skupinou jsou děti. Ve vyspělých zemích podvýživou trpí hlavně hospitalizovaní pacienti, staré osoby a lidé držící extrémní diety. Podle živin, které jsou pro tělo nedostatkové, se malnutrice dělí na dva extrémní typy – marasmus a kwashiorkor.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Marasmus, Kwashiorkor, Živiny, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Maltóza (sladový cukr) se řadí do skupiny disacharidů a je složena ze dvou molekul glukózy. Vyskytuje se ve sladu a sirupech na bázi škrobu. V lidském těle je maltóza štěpena enzymem maltázou. Sladový cukr vzniká jako produkt trávení škrobu v dutině ústní (působení enzymu amyláza). K dalšímu rozkladu škrobu a vzniku maltózy dochází v tenkém střevě působením enzymů ze slinivky břišní (pankreatu).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Marasmus je stav podvýživy, který vzniká v důsledku dlouhodobého nedostatečného příjmu všech základních živin (bílkovin, tuků a sacharidů). Příčinou marasmu je zejména chudoba, onemocnění trávicího traktu nebo odmítání potravy např. při mentální anorexii. Pokud organismu nedodáme potřebné množství energie v podobě potravy, začne si ji tělo vytvářet z vlastních zdrojů. Postupně tak dochází k vyčerpání vlastních zásob glykogenu a tuků a nakonec k odbourání bílkovin z aktivní svalové hmoty. Marantický typ malnutrice je zřetelný již na první pohled. Člověk je vyhublý až na kost, má povislou kůži, propadlé tváře a nemá téměř žádné svaly. U dětí dochází k poruchám a opoždění růstu. Ve vyspělých zemích se marasmus vyskytuje zejména u hospitalizovaných pacientů. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Malnutrice, Kwashiorkor, Živiny, Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Margaríny, správně řečeno emulgované tuky, představují skupinu výrobků, které můžeme charakterizovat jako emulzi vody v oleji. Podle obsahu tuku ve výrobku dělíme emulgované tuky na margaríny (80-90 % tuku), tříčtvrteční margaríny (60-62 % tuku), poloviční margaríny (39-41 % tuku) a roztíratelné tuky (<39 %, 41-60 %, 62-80 % tuku). Obsah mléčného tuku nesmí překročit 3 % z přítomného tuku. Emulgované tuky se dnes vyrábí zejména z rostlinných olejů.

Ve srovnání s máslem obsahují margaríny méně nasycených mastných kyselin, neobsahují téměř žádné trans mastné kyseliny ani cholesterol, naopak mají vyšší obsah příznivě působících vícenenasycených mastných kyselin. Margaríny, podobně jako máslo, pomáhají doplňovat příjem doporučeného množství řady vitaminů. Máslo obsahuje hlavně vitaminy A a D, margaríny zase přirozeně vitamin E obsažený v rostlinném oleji. Některé margaríny na trhu jsou obohaceny i o další vitaminy.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Máslo, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Cholesterol, Vitaminy

Aktualizováno: 16. září 2013

Marmeláda spolu s džemem patří do skupiny ovocných pomazánek. Význam těchto výrobků spočívá v konzervaci ovoce, čehož je dosaženo zvýšením obsahu sušiny (odpařením vody a přidáním cukru). Marmeláda je vyrobena pouze z citrusového ovoce a má rosolovitou, neroztékající se strukturu. Kousky ovoce obsahovat může, ale nemusí.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ovocné pomazánky, Džem, Konzervace

Aktualizováno: 16. září 2013

Máslo je mléčný výrobek obsahující výhradně mléčný tuk ve formě emulze vody a tuku, přičemž obsah tuku v másle musí být nejméně 80 %. Pokud výrobek obsahuje rostlinné tuky, nesmí nést označení máslo. Obsah netuků (laktóza, mléčné bílkoviny, vitaminy, minerální látky) je obvykle do 2 % a maximální povolený obsah vody 16 %. Jako máslo je dále možné označit výrobek s obsahem tuku 60-62 % („máslo se sníženým obsahem tuku“) nebo 39-41 % („máslo s nízkým obsahem tuku“, „polotučné“ nebo „light“).

Názvem čerstvé máslo lze označit výrobek, který má maximální spotřebu 20 dnů od data výroby. Že se jedná o máslo čerstvé, musí být označeno na obale výrobku a musí být skladováno do 8 °C. Jako stolní máslo se označuje máslo s delší trvanlivostí, které může být skladováno při chladírenských nebo mrazírenských teplotách až 24 měsíců. Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany obohacený sušeným mlékem nebo podmáslím, který obsahuje nejméně 31 % mléčného tuku. Pozor! Pomazánkové máslo sice označení máslo nese, ale jedná se o jiný výrobek.  

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Margarín

Aktualizováno: 16. září 2013

Med je jedno z nejstarších známých přírodních sladidel. Jedná se o produkt včel získaný sběrem, zahušťováním a zráním sladkých šťáv květů rostlin (nektaru) v plástech. Samotný termín med označuje pravý včelí med, do kterého se nesmí přidávat žádné jiné látky. Přidání cukru, škrobového sirupu či potravinových aditiv znamená falšování medu. Kvalita medu je v současné době velmi aktuální téma. Požadavky na jakost medu uvádí vyhláška č. 76/2003 Sb., oddíl 2 Med. Med je doporučeno skladovat v suchu, temnu, při teplotách do 15 °C. V takových podmínkách vydrží až dva roky bez známek zhoršení kvality. Krystalizace medu nepředstavuje vadu, je to přirozený děj závislý na poměru obsažených sacharidů. Kromě sacharidů obsahuje med některé vitaminy skupiny B, minerální látky (železo, vápník, měď, hořčík), enzymy, přírodní barviva s antioxidačními vlastnostmi a další. Vzhledem k obsahu fruktózy není med doporučován pacientům s rozvinutým onemocněním diabetes mellitus.

Existuje mnoho druhů medu dělených dle jejich původu (květový, medovicový) nebo dle způsobu získávání a úpravy (vykapaný, lisovaný, plástečkový). Důležitým pojmem je tzv. pekařský med. Jedná se o med určený pro průmyslové zpracování, ne pro přímou konzumaci. Od konzumního medu se liší mírně horšími jakostními parametry (např. vyšší obsah vody, vyroben ze starších surovin). Takový med je levnější a musí být jasně označen, že je určen pouze na pečení či jiné zpracování.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sacharidy, Fruktóza, Vitaminy skupiny B, Minerální látky, Železo, Vápník, Hořčík, Antioxidanty, Diabetes mellitus, Melasa

Aktualizováno: 16. září 2013

Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Obsahuje asi 50 % cukru, avšak pro velký obsah příměsí ho nelze běžnými prostředky získat. Vzhledově je to sirupovitá kapalina, která se natahuje jako med. Na dotek je velmi mazlavá a lepkavá. V potravinářství má široké využití – slouží pro výrobu lihu, droždí a organických kyselin. Je vhodným alternativním sladidlem pro ochucování nápojů i různých pokrmů.

Z nutričního hlediska je melasa ceněna pro významné množství vitaminů skupiny B a některých minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo). Při problémech se zácpou se doporučuje ráno nalačno vypít vlažný nápoj s melasou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Med, Vitaminy skupiny B, Minerální látky, Draslík, Vápník, Hořčík, Fosfor, Zinek, Železo

Aktualizováno: 16. září 2013

Mentální anorexie patří mezi nejčastější poruchy příjmu potravy. Je charakterizována úmyslným omezováním potravy často v kombinaci s nadměrnou pohybovou aktivitou za účelem snížení tělesné hmotnosti. Objevuje se zejména u dívek v období puberty. Jedinci nejdříve omezují vydatné pokrmy, postupně z jídelníčku vyřazují další potraviny, často omezují také příjem tekutin, nadměrně cvičí, jsou velmi aktivní, navozují si zvracení, užívají projímadla nebo látky omezující chuť k jídlu a látky podporující odvodnění organismu. Ačkoliv mají velmi štíhlou postavu, mají pocit, že jsou tlustí a z tloušťky mají strach.

Mezi zjevné projevy mentální anorexie patří úbytek svalové a tukové tkáně, suchá kůže, zhoršená kvalita vlasů a nehtů, zimomřivost, celková únava, poruchy soustředění, porucha až úplné vymizení menstruačního cyklu a další. V těžkých případech se dostavuje metabolický rozvrat organismu. V léčbě se uplatňují psychofarmaka a psychoterapie. Někdy je nutná i hospitalizace spojená s umělou výživou.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální bulimie, Orthorexie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Mentální bulimie je porucha příjmu potravy charakterizovaná epizodami nekontrolovatelných záchvatů přejídání s následnou kompenzací toho, aby nedošlo k nárůstu tělesné hmotnosti. Mezi nejčastější kompenzační mechanismy patří vyprovokované zvracení, zneužívání projímadel nebo střídání přejídání s obdobím hladovění. Během záchvatu přejídání jsou jedinci schopni v krátkém čase zkonzumovat neuvěřitelné množství potravin. Ve srovnání s mentální anorexií není u bulimie patrná podvýživa ani výrazný úbytek tělesné hmotnosti. Jedinci mají obvykle normální tělesnou hmotnost nebo i mírnou nadváhu. Vlivem neustálého zvracení dochází k otokům slinných žláz, dehydrataci, postižení zubní skloviny, zvýšené kazivosti zubů a především rozvratu vnitřního prostředí organismu. 

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Orthorexie, Bigorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Metabolický syndrom označuje současný výskyt několika nemocí a poruch zároveň. V evropské populaci jím trpí kolem 25-30 % jedinců. Mezi hlavní složky metabolického syndromu patří androidní typ obezity (tj. nadbytečné množství tukové tkáně v oblasti břicha), hypertenze (vysoký krevní tlak) a poruchy metabolismu glukózy a krevních tuků. Často se u postižených jedinců vyskytuje také dna. Závažným důsledkem metabolického syndromu je riziko rychlého rozvoje aterosklerózy a jejích komplikací. Léčba spočívá především ve změně životního stylu – stravovat se dle zásad správné výživy, pravidelně se pohybovat, u obézních osob redukovat tělesnou hmotnost, u kuřáků přestat kouřit.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Ateroskleróza, Hypertenze, Dna, Obezita, Androidní typ obezity

Aktualizováno: 16. září 2013

Metabolismus je soubor všech chemických procesů, zajišťujících chod celého lidského organismu. Existují dva směry metabolických drah – anabolické a katabolické. Anabolické děje jsou výstavbové, při kterých se tvoří nové látky a budují se nové struktury buněk a tkání. Jako příklad lze uvést zvyšování tělesné hmotnosti v důsledku budování tukové nebo svalové tkáně, růst vlasů či nehtů apod. Oproti tomu při katabolických dějích se rozkládají již existující struktury. Příkladem může být nežádoucí odbourávání svalové tkáně při nesprávné redukční dietě. Metabolické děje probíhají s pomocí enzymů a jsou regulovány hormony a nervovým. Výchozí látkou pro metabolické reakce jsou živiny z potravy. Kromě získávání energie a tvorby potřebných látek se metabolismus podílí na udržování stálé tělesné teploty.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Bazální metabolismus

Aktualizováno: 16. září 2013

Mineralizace znamená celkový obsah rozpuštěných minerálních látek ve vodě (udáváno v jednotkách mg/l). Tento faktor je jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvality vody. Dle mineralizace dělíme vodu na velmi slabě mineralizovanou (do 50 mg/l), slabě mineralizovanou (50-500 mg/l), středně mineralizovanou (500-1500 mg/l), silně mineralizovanou (1500-5000 mg/l) a velmi silně mineralizovanou (nad 5000 mg/l).

Pro každodenní konzumaci je nejvhodnější slabě mineralizovaná voda (150-500 mg/l). Velmi slabě mineralizované vody nedodávají tělu dostatek minerálních látek a mohou způsobit i jejich vyplavování z těla, zatímco příliš mineralizované vody tělo spíše zatěžují. Vysoce mineralizované vody lze využít ve výjimečných stavech, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám minerálních látek (horečky, zvýšené pocení, vysoká tělesná zátěž, zvracení, průjem atd.).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Voda, Nápoje, Energetické nápoje, Káva, Čaj, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Lidské tělo se skládá z prvků organických (uhlík, vodík, kyslík a dusík) a anorganických (minerální látky). Minerální látky jsou stavebními kameny různých enzymů a chemických sloučenin zajišťujících průběh reakcí v našem těle. V těle plní každá z nich svou specifickou funkci. Protože si je sami neumíme vytvořit, musíme je přijímat potravou. Podle potřeby dělíme minerální látky na dvě skupiny – minerální látky a stopové prvky. Zatímco denní potřeba minerálních látek se pohybuje řádově v miligramech, potřeba stopových prvků je menší, tj. řádově v mikrogramech. Mezi minerální látky patří vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík a chlor. Do skupiny stopových prvků řadíme železo, zinek, selen, jód, měď, mangan, fluor, chrom a molybden.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Monosacharidy neboli jednoduché cukry patří do skupiny sacharidů a obsahují jednu cukernou jednotku. Hlavními zástupci monosacharidů jsou glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a galaktóza. Glukóza je nejrozšířenější cukr v přírodě. Pro organismus představuje rychlý zdroj energie. Společně s fruktózou tvoří disacharid sacharózu, používanou jako běžné sladidlo (řepný cukr). Monosacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se převážně v medu, ovoci, džusech či ve vínu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Glukóza, Fruktóza, Disacharidy, Sacharóza, Med

Aktualizováno: 16. září 2013

Musaka je pokrm pocházející z Balkánu. Jeho nejznámější variantou je tradiční řecká musaka. Základními surovinami pro přípravu jsou lilky, rajčata a maso, připravuje se však také s další zeleninou a bramborami. Řecká musaka se skládá ze čtyř vrstev, které se na plechu na sebe skládají, a poté se peče v troubě. První vrstvu tvoří brambory, následuje cuketa a lilek, dále masová směs a nakonec bešamel z mléka, másla a hladké mouky.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Mykotoxiny jsou produkty plísní rodu Aspergillus, PenicilliumFusarium. Riziko pro člověka představuje především konzumace mykotoxinů v kontaminovaných potravinách rostlinného původu. Mezi nejvýznamnější skupiny mykotoxinů patří aflatoxiny, ochratoxiny a patulin.

Vyskytují se především v obilovinách a výrobcích z nich, v ořeších, kávových, sójových a kakaových bobech, koření a ovoci. Do živočišných produktů se dostávají prostřednictvím kontaminovaného krmiva. Mykotoxiny poškozují především játra a ledviny, negativně působí na imunitní systém, krvetvorbu, trávicí systém a některé mohou být i karcinogenní. Z preventivního hlediska je důležitá co největší ochrana potravin a krmiv před plesnivěním. V domácnosti je nezbytné uchovávat potraviny v suchu a vyvarovat se konzumaci zaplísněných potravin.

Oblast: Potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013