Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Aditiva jsou látky přidávané do výrobků ke zlepšení nebo jiné úpravě jejich vlastností. Mezi aditiva patří například potravinářská barviva, antioxidanty, stabilizátory, sladidla a jiné. Naopak mezi ně nepatří sůl, ocet, koření a další, protože jsou samy potravinami. Použití aditiv je regulováno nařízením Evropské unie. Před jejich schvalováním jsou posuzována z hlediska zdravotní bezpečnosti.  Každé schválené aditivum má přiděleno E-číslo a v případě potřeby má stanovený limit pro použití nebo je jeho aplikace povolena jen do určitých potravin. Pokud jsou „éčka“ používána podle schvalovacích protokolů, jsou zcela nezávadná a jejich konzumace je bezpečná. Úplný seznam povolených potravinářských aditiv je součástí vyhlášky k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Sůl, Antioxidanty, Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Sukralóza, Sacharin

Aktualizováno: 16. září 2013

Alergie na bílkovinu kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií u kojenců a batolat, ale může se vyskytnout i v dospělosti. Jedná se o nežádoucí reakci organismu na přítomnost mléčných bílkovin (syrovátkové bílkoviny a kasein). Reakce se projeví zažívacími obtížemi (nadýmání, průjem, nevolnost apod.), případně je postižena kůže či dýchací ústrojí. Jedinou možnou léčbou je ze stravy zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky. Při bezmléčné dietě se nesmí zapomenout na dostatečný přívod vápníku z náhradních zdrojů.

Upozornění: neplést si alergii na bílkovinu kravského mléka s laktózovou intolerancí!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Potravinová alergie, Laktózová intolerance, Vápník, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Alergie na lepek je nežádoucí reakce imunitního systému na přítomnost lepku v těle. Tato reakce je rychlá a většinou se projevuje potížemi v trávicím ústrojí (křeče, nevolnost, nadýmání, průjem). Při alergické reakci na lepek nebývá poškozena sliznice tenkého střeva, jako tomu je u celiakie (nesnášenlivosti lepku). Stejně jako u jiných forem alergie i zde je nutné vyvarovat se kontaktu s alergenem, tedy vyloučit lepek ze stravy. Ještě před nasazením diety je však nutné provést lékařské vyšetření a určit, zda se jedná o celiakii, či alergii na lepek.

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Anémie neboli chudokrevnost je onemocněním krve, konkrétně červených krvinek. Jedná se o stav, kdy je v krvi snížená hladina hemoglobinu (krevní barvivo, na které se váže kyslík) a současně je snížený počet červených krvinek. Důsledkem je snížená schopnost krve dodávat tkáním kyslík. Příčinou anémie je porucha tvorby červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik. Ve většině případů má anémie pozvolný nástup. Mohou se objevovat příznaky jako bledost, spavost, snížená výkonnost nebo dušnost při námaze. Existuje několik typů anémie, mezi nejrozšířenější patří sideropenická anémie (z nedostatku železa) a perniciózní anémie (z nedostatku vitaminu B12).

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Železo, Vitamin B12

Aktualizováno: 16. září 2013

Antokyany jsou nejrozšířenější skupinou ve vodě rozpustných rostlinných barviv. Dosud jich bylo v přírodě identifikováno asi 300. Způsobují modré, červené nebo fialové zbarvení mnoha druhů ovoce, zeleniny, květin a dalších rostlinných produktů. V potravinářství nachází uplatnění jako potravinářská barviva s označením E 163. Barví se jimi víno, kyselé džusy, částečně dezerty, jogurty, zmrzliny, müsli tyčinky apod. Jedná se o bezpečné aditivum, u kterého nejsou známy žádné nežádoucí vedlejší účinky. Pouze do dětské výživy se nesmí přidávat. Nejčastěji se k barvení používají antokyanová barviva získaná z hroznů vinné révy, plodů bezu černého, aronie černoplodé, hlávek červeného zelí, květů ibišku a pomeranče s červenou dužninou.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013

Ateroskleróza je degenerativní postižení cévní stěny. Jedná se o dlouhodobý proces, který může začít již v dětství. Ve stěnách tepen dochází k ukládání tukových a jiných látek, vnitřní prostor tepny se tak zužuje a tepna ztrácí svou pružnost. Důsledkem je špatný průtok krve postiženými úseky a nedostatečné prokrvení orgánu, ke kterému daná céva míří. Nejčastěji postiženými orgány jsou srdce, mozek a dolní končetiny. Pokud degenerativní změny již postižené tepny pokračují dále, může dojít až k jejímu úplnému ucpání se všemi důsledky nedostatečného krevního zásobení (nejznámější jsou srdeční infarkt, cévní mozková příhoda, ischemická choroba dolních končetin).

Riziko aterosklerózy roste s celou řadou faktorů nesprávného stylu života, jako je přejídání, kouření, stres, málo pohybové aktivity, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, výskyt obezity, diabetu či vysokého krevního tlaku.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Metabolický syndrom, Obezita, Cholesterol, Diabetes mellitus, Hypertenze

Aktualizováno: 16. září 2013

Bezlepková dieta je dnes jediná účinná léčba celiakie (nesnášenlivosti lepku). Jedná se o plnohodnotnou stravu s dostatečným obsahem všech živin, včetně vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Zcela vyloučena je pšenice (vč. špaldy), žito, ječmen a veškeré výrobky z nich (pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, rostlinné maso seitan apod.), některá doporučení zakazují i oves. Je třeba číst etikety potravin a dát si pozor na ne zcela zřejmé zdroje lepku (kečup, hotové omáčky, puding, kypřicí prášky, jogurty apod.) a popřemýšlet nad recepturou pokrmů (př. složení použité uzeniny, vysypání plechu moukou apod.). Základem diety jsou přirozeně bezlepkové potraviny (brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, houby, maso, mléko a mléčné výrobky, sýry, tvaroh, smetana) doplněné speciálními bezlepkovými potravinami (BLP pečivo, těstoviny, mouka apod.). Přísné dodržování bezlepkové diety zabraňuje vzniku dalších komplikací celiakie.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013

Botulismus je vzácné, avšak velmi závažné onemocnění vyvolané konzumací potraviny obsahující tzv. botulotoxin (nejúčinnější bakteriální jed, někdy též zvaný klobásový jed), který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Největší riziko představují konzervované, podomácku vyrobené potraviny. Nejčastěji se jedná o masové, zeleninové a ovocné konzervy.

Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci závisí na množství požitého toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů. Nejprve se objevují příznaky v podobě malátnosti, bolesti břicha a zvracení. Následují typické příznaky související s postižením nervového systému, jako potíže s polykáním, sucho v ústech, dvojité vidění, poruchy dýchání. Účinnou léčbou je podání specifického antiséra. Neléčené onemocnění může končit smrtí. Prevence spočívá v důsledném dodržování technologických a hygienických zásad přípravy pokrmů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento pokrm pochází z Itálie, a to konkrétně z Benátek. Vznikl jako pokrm pro komtesu, která požadovala jídlo ze syrového masa. Jeho příprava je naprosto jednoduchá, jelikož se jedná pouze o tenoučké plátky masa s omáčkou. Původně se používalo syrové maso z hovězí svíčkové, postupem času se ale na tento způsob začaly upravovat různé druhy masa, a to především mořské ryby jako je losos a tuňák. Začalo se používat i maso marinované. Možnou podobou je vegetariánské carpaccio ze zeleniny nakrájené na velmi tenké plátky. Omáčky se také postupem času měnily. Původní omáčka byla vytvořena z majonézy, smetany, citrónové šťávy, worcester omáčky, soli a pepře. V dnešní době se používá místo majonézy především olivový olej.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem cereálie je synonymum k českému slovu obiloviny. Jedná se o produkty (zrno) získané z plodiny, která se obecně nazývá obilnina (obilí). Správně by se mělo místo cereálií používat slovo obiloviny, protože cereálie mohou svým označením mást. Někteří lidé se mylně domnívají, že všechny cereální výrobky jsou zdravé, případně vyrobené z celozrnné mouky. Ve skutečnosti označení cereálie neříká nic víc, než že je produkt vyroben z obilovin. Mezi obiloviny patří pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, proso, rýže. Obiloviny představují základnu výživy. Lidskému organismu dodávají hlavní živiny (sacharidy, bílkoviny), tím pádem energii, dále vitaminy, minerální látky, vlákninu a spoustu dalších prospěšných látek.

Upozornění: neplést si pojmy obilovina, obilnina a cereálie!

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Pseudocereálie, Celozrnné pečivo, Semolina, Oves, Špalda, Rýže, Těstoviny, Jáhly, Pohanka, Kuskus, Bulgur, Polenta, Amarant, Quinoa, Bílkoviny, Sacharidy, Energie, Vitaminy, Minerální látky, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Cyklamát je náhradní sladidlo s označením E 952. Chemicky se jedná o sodnou nebo vápenatou sůl cyklamové kyseliny. Sladivost je 30-50x vyšší než sladivost cukru, což je oproti ostatním náhradním sladidlům podstatně méně. Kvůli své nepříjemné pachuti je používán ve směsi s jinými sladidly (nejčastěji se sacharinem). Při vysokých teplotách je cyklamát stabilní. Jako náhradní sladidlo je v současné době schválen v 55 zemích, včetně zemí Evropské unie. V USA však jeho použití při výrobě potravin bylo zakázáno již v 60. letech a dosud toto rozhodnutí nebylo změněno.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Přes 90 % léčených diabetiků nese diagnózu diabetes mellitus 2. typu. Toto onemocnění je způsobeno relativním nedostatkem inzulinu, tzv. inzulinovou rezistencí. Ve skutečnosti to znamená, že slinivka břišní je schopná inzulin tvořit (oproti nemocným DM 1. typu), avšak příslušné tkáně na působení inzulinu nereagují (jsou rezistentní). Tím dochází ke zvyšování hladiny krevního cukru, změně metabolismu živin a postupnému ničení jednotlivých tkání. Léčba se řídí dle aktuálního stavu nemocného. Volbou číslo jedna je diabetická dieta, dále podávání léčiv, v nejtěžším případě přímá aplikace pro život nezbytného inzulinu. Diabetes mellitus 2. typu patří do kategorie chronických onemocnění neinfekčního charakteru (laicky řečeno „civilizačních chorob“), tudíž je možné a žádoucí vzniku diabetu předcházet správným životním stylem.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Dna je zánětlivé kloubní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (odborně hyperurikemie) a vede k akutnímu zánětu kloubů. Tato akutní dnavá artritida se vyznačuje výraznou bolestí, otokem a zarudnutím kloubu především na palci dolní končetiny. Dna může přejít do chronického stádia. Postupně začínají bolet všechny klouby a v podkoží ušních boltců, v blízkosti kloubů palce nohy, loktů a drobných kloubů ruky se objevují útvary s obsahem solí kyseliny močové (těmto útvarům se říká dnavé tofy).

Léčba dny spočívá v podávání léčiv. Současně je třeba dodržovat dietní opatření a omezit příjem potravin s vysokým obsahem purinů (maso, vnitřnosti, zvěřina, silné masové vývary, luštěniny, kakao, káva), omezit konzumaci alkoholu, dodržovat dostatečný pitný režim a snížit tělesnou hmotnost.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Puriny, Metabolický syndrom

Aktualizováno: 16. září 2013

Droždí patří mezi houby. Jedná se o kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které jsou průmyslově vyráběny jako pekařské, potravinářské a krmné droždí. Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě bílého pečiva a chleba. Vyrábí se jako lisované, sušené a v malé míře i zmrazené. Potravinářské droždí nevykazuje žádnou aktivitu, vyrábí se zejména v sušené formě a používá se jako přísada do polévkového koření a instantních polévek. Krmné droždí se přidává do krmiv jako bílkovinný doplněk. Droždí je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Houby, Bílkoviny, Vitaminy skupiny B

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento pokrm je původem z Německa. Název lze přeložit jako jeden hrnec. Jeho vznik se připisuje hlavně chudobě za světových válek. Suroviny potřebné pro přípravu pokrmu jsou různé. Jedná se o velice hustou polévku, do které se původně dávalo vše, co dům dal. Nejčastěji se k přípravě používá mrkev, čočka, pórek, hrášek a brambory, ale můžeme použít i další druhy zeleniny. Do polévky se přidávají různé druhy masa nebo párky a buřty. Příprava je podobná jako u jiných polévek. Nejdříve z masa uděláme vývar, přidáme pepř, sůl a další koření, poté přidáme připravenou zeleninu a vaříme.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Geneticky modifikované potraviny jsou potraviny, které obsahují geneticky modifikované organismy. Uvádění geneticky modifikovaných organismů pro použití v potravinách podléhá velmi přísné regulaci. V případě, že výrobek takové organismy obsahuje v množství větším než 0,9 %, musí být na obale označení „geneticky modifikovaný“ nebo „vyrobený z geneticky modifikované kukuřice (příp. jiné složky, jako například sóji)“. Na evropském trhu je možné koupit geneticky modifikované produkty rostlinného původu, žádná geneticky modifikovaná potravina živočišného původu být prodávána nesmí. Přehled schválených geneticky modifikovaných potravin lze nalézt na stránkách Evropské komise v Registru geneticky modifikovaných potravin a krmiv.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Potraviny nového typu, Funkční potraviny, Potraviny pro zvláštní výživu

Aktualizováno: 16. září 2013

Glukometr je přístroj sloužící pro měření hladiny krevního cukru (glykemie). Jedná se o velmi jednoduchou a rychlou metodu, kterou lze zvládnou i v domácích podmínkách. Z toho důvodu je dnes tato metoda velmi rozšířená a úspěšně využívaná pro kontrolu aktuálního stavu a vývoje diabetu. Použitím glukometru je každý diabetik schopen se rychle orientovat v průběhu své nemoci, správně reagovat na vzniklé potíže a dosahovat žádoucích výsledků léčby. Měření se provádí z kapky krve z konečků prstů ruky.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin

Aktualizováno: 16. září 2013

HDL-cholesterol se často označuje za tzv. „hodný cholesterol“. Na rozdíl od LDL-cholesterolu má v organismu ochrannou funkci. Odnáší přebytečný cholesterol z cév do jater, který je zde odbouráván a tím se snižuje riziko vzniku aterosklerózy a jejích následků. Hladina HDL-cholesterolu by měla být vyšší než 1,0 mmol/l. Jeho hladinu pomáhá zvyšovat pravidelná pohybová aktivita, zvýšená konzumace omega-3 mastných kyselin (řepkový, lněný a sójový olej, tučné ryby) a mononenasycených mastných kyselin (olivový a řepkový olej). Hladinu HDL-cholesterolu naopak snižuje konzumace nasycených mastných kyselin (máslo, sádlo, kokosový olej), kouření a zvýšená konzumace alkoholu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Cholesterol, LDL-cholesterol, Ateroskleróza, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Lipidy, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Při zacházení s potravinami je nutné dodržovat hygienické zásady, aby byla zajištěna zdravotní nezávadnost. Mezi hygienické zásady patří dodržování osobní hygieny (mytí rukou), dokonalá tepelná úprava potravin (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), zabránění styku syrových a tepelně upravených potravin, uchovávání potravin při teplotách neumožňujících množení mikroorganismů (nelze-li potravinu po tepelném opracování ihned zkonzumovat, musí být uchována při teplotě vyšší než 70 °C, nebo nižší než 5 °C), opětovná důkladná tepelná úprava tepelně upravených a uskladněných potravin před konzumací (ve všech částech potraviny musí být dosaženo teploty nejméně 70 °C po dobu alespoň 10 minut), udržování kuchyňského zařízení v naprosté čistotě, chránění potravin před hmyzem a hlodavci a používání pouze pitné vody při veškeré manipulaci s potravinami.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli

Aktualizováno: 16. září 2013

Zvýšená hladina krevního cukru se nazývá hyperglykemie. Jedná se o charakteristický znak a akutní metabolickou komplikaci u všech onemocnění ve skupině diabetes mellitus. Příčinou vzniku hyperglykemie je nedostatek či snížený účinek inzulinu v těle. Vysoký nárůst hladiny krevního cukru s sebou nese typické příznaky jako nadměrnou žízeň, časté močení ve dne i v noci, slabost, únavu, hubnutí, až poruchy vědomí či kóma. Tyto příznaky jsou často patrné u nově diagnostikovaných diabetiků 1. typu, kteří se bez podávání inzulinu neobejdou. Oproti tomu mírnou hyperglykemii nedoprovází žádné viditelné příznaky, nemocného nic nebolí a k lékaři se dostane až při vážnějších komplikacích bez včasné léčby. Tento případ je typický pro diabetiky 2. typu, proto je žádoucí dbát o své zdraví, navštěvovat preventivní prohlídky a především si osvojit zásady správného životního stylu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013