Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Datum minimální trvanlivosti je datum, které se povinně uvádí na všech potravinách, které se rychle nekazí (např. oplatky, těstoviny,…). Uvádí se slovy: „Minimální trvanlivost do…“, případně: „Minimální trvanlivost do konce…“. Vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.

Toto datum se nemusí uvádět na některých ve vyhlášce vyjmenovaných potravinářských výrobcích jako na lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a bramborách, čerstvém pečivu. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu pouze v případě, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé zřetelně označeny a umístěny odděleně. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťovou a výživovou kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Datum použitelnosti, Označování potravin

Aktualizováno: 16. září 2013

Datum použitelnosti se uvádí na potravinách, které jsou z mikrobiologického hlediska velmi náchylné ke kažení a musí být proto rychle spotřebovány. Potraviny, kterých se to týká, jsou stanoveny vyhláškou. Patří mezi ně jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazená drůbež, výrobky studené kuchyně a další. Datum použitelnosti se uvádí slovy: „Spotřebujte do…“. Datum se uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok ukončení této doby. Je-li potravina takto označena, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách skladování. Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě uvádět do oběhu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Datum minimální trvanlivosti, Označování potravin

Aktualizováno: 16. září 2013

Speciální diabetické potraviny známé pod označením „dia“ jsou dnes již doznívající minulostí. Při novelizaci vyhlášky č. 54/2004 Sb. bylo toto označení dokonce vyloučeno ze skupiny potravin pro zvláštní výživu a legislativně tedy „dia výrobky“ už neexistují. Důvodem k takovému kroku bylo jejich nevhodné složení. Místo cukru sice obsahovaly náhradní sladidla, ale chuť a objem potravin byly často dosaženy zvýšeným množstvím tuků, tudíž vyšší celkovou energetickou hodnotou výrobku. Jelikož je u většiny diabetiků žádoucí redukovat tělesnou hmotnost, jsou takové potraviny zcela nevhodné. Při diabetické dietě je možné konzumovat běžné potraviny s ohledem na režim a způsob léčby.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Diabetes mellitus je skupina chronických metabolických onemocnění různého původu, jejichž společným znakem je zvýšená hladina krevního cukru neboli hyperglykemie. Důvodem vzniku diabetu je porucha tvorby nebo funkce hormonu inzulinu. Inzulin má za úkol hospodařit s cukrem v lidském těle, respektive jeho hladinu snižovat na optimální úroveň. Pokud má tělo málo inzulinu, případně je jeho účinnost snížená, dochází k dlouhodobě zvýšené hladině krevního cukru. To vede k narušení metabolismu hlavních živin a k poškození jednotlivých orgánů. Léčba diabetu spočívá v dodržování diety, užívání léčiv a v nejtěžším případě v aplikaci inzulinu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Diabetes mellitus 1. typu je onemocnění vzniklé v důsledku absolutního nedostatku inzulinu. K poškození, až úplnému zničení buněk slinivky břišní, které tento hormon tvoří, dochází z různých důvodů. Bez inzulinu není možné regulovat hladinu krevního cukru, která nekontrolovatelně roste (vzniká hyperglykemie). Typické příznaky (nadměrná žízeň, časté močení přes den i noc, slabost, únava, hubnutí, nevolnost, zvracení, až porucha vědomí či kóma) nemocného rychle přivedou k lékaři. Po určení diagnózy zahájená jediná možná léčba tohoto typu diabetu – aplikace inzulinu. Na rozdíl od DM 2. typu se toto onemocnění vyskytuje spíše u mladších jedinců a úpravou životního stylu mu nelze předejít.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Přes 90 % léčených diabetiků nese diagnózu diabetes mellitus 2. typu. Toto onemocnění je způsobeno relativním nedostatkem inzulinu, tzv. inzulinovou rezistencí. Ve skutečnosti to znamená, že slinivka břišní je schopná inzulin tvořit (oproti nemocným DM 1. typu), avšak příslušné tkáně na působení inzulinu nereagují (jsou rezistentní). Tím dochází ke zvyšování hladiny krevního cukru, změně metabolismu živin a postupnému ničení jednotlivých tkání. Léčba se řídí dle aktuálního stavu nemocného. Volbou číslo jedna je diabetická dieta, dále podávání léčiv, v nejtěžším případě přímá aplikace pro život nezbytného inzulinu. Diabetes mellitus 2. typu patří do kategorie chronických onemocnění neinfekčního charakteru (laicky řečeno „civilizačních chorob“), tudíž je možné a žádoucí vzniku diabetu předcházet správným životním stylem.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Výměnná jednotka, Dia výrobky, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Mezi jednoduché cukry řadíme i sloučeniny ze dvou cukerných jednotek, tzv. disacharidy. Z pohledu chemického složení jsou disacharidy řazeny pod skupinu oligosacharidy (dvě až deset cukerných jednotek). Mezi disacharidy patří sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (sladový cukr) a další. Disacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se v mléce a mléčných výrobcích (laktóza), v ječném sladu (maltóza) či jako běžně používaný bílý cukr (sacharóza).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Dna je zánětlivé kloubní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi (odborně hyperurikemie) a vede k akutnímu zánětu kloubů. Tato akutní dnavá artritida se vyznačuje výraznou bolestí, otokem a zarudnutím kloubu především na palci dolní končetiny. Dna může přejít do chronického stádia. Postupně začínají bolet všechny klouby a v podkoží ušních boltců, v blízkosti kloubů palce nohy, loktů a drobných kloubů ruky se objevují útvary s obsahem solí kyseliny močové (těmto útvarům se říká dnavé tofy).

Léčba dny spočívá v podávání léčiv. Současně je třeba dodržovat dietní opatření a omezit příjem potravin s vysokým obsahem purinů (maso, vnitřnosti, zvěřina, silné masové vývary, luštěniny, kakao, káva), omezit konzumaci alkoholu, dodržovat dostatečný pitný režim a snížit tělesnou hmotnost.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Puriny, Metabolický syndrom

Aktualizováno: 16. září 2013

Doplňky stravy jsou potraviny, které se od potravin pro běžnou spotřebu odlišují vysokým obsahem vitaminů, minerálních látek nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem. Na trh jsou uváděny ve formě kapslí, tablet, kapek a jiných. Nemají nahrazovat pestrou stravu, ale pouze ji doplňovat v případě, že organismu chybí některé živiny, které nezískává v dostatečné míře v potravě. Při procesu schvalování doplňků stravy není kontrolována jejich účinnost ani kvalita. Doplňky stravy musí splňovat veškeré platné normy kladené na potraviny a jejich dodržování kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Dle platných právních předpisů nemohou doplňky stravy deklarovat vlastnosti prevence, léčby nebo vyléčení onemocnění, ani na tyto vlastnosti odkazovat.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Potraviny pro zvláštní výživu, Koenzym Q10, Karnitin, Kreatin

Aktualizováno: 16. září 2013

Draslík je minerální látka důležitá pro správnou funkci nervového systému, svalů a srdce. Jeho nedostatek způsobuje únavu a nespavost, slabost kosterních svalů, poruchu srdeční činnosti, zhoršení nervosvalové dráždivosti, zpomalení střevní peristaltiky s důsledkem zácpy. Při těžkých průjmech, zvracení nebo silném pocení se draslík nadměrně ztrácí z těla. Tyto ztráty je nutno vyrovnat zvýšeným příjmem. V dostatečném množství se draslík vyskytuje především v potravinách rostlinného původu (banány, sušené ovoce, brambory, špenát, žampiony, luštěniny). Při vaření přechází do vody a jeho obsah v potravinách klesá. 

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Fosfor, Chrom, Selen

Aktualizováno: 16. září 2013

Droždí patří mezi houby. Jedná se o kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které jsou průmyslově vyráběny jako pekařské, potravinářské a krmné droždí. Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě bílého pečiva a chleba. Vyrábí se jako lisované, sušené a v malé míře i zmrazené. Potravinářské droždí nevykazuje žádnou aktivitu, vyrábí se zejména v sušené formě a používá se jako přísada do polévkového koření a instantních polévek. Krmné droždí se přidává do krmiv jako bílkovinný doplněk. Droždí je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Houby, Bílkoviny, Vitaminy skupiny B

Aktualizováno: 16. září 2013

Džem spolu s marmeládou patří do skupiny ovocných pomazánek. Význam těchto výrobků spočívá v konzervaci ovoce, čehož je dosaženo zvýšením obsahu sušiny (odpařením vody a přidáním cukru). Džem má řídce rosolovitou, neroztékající se strukturu a je vyroben z jednoho či více druhů ovoce. Kousky ovoce obsahovat může, ale nemusí.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ovocné pomazánky, Marmeláda, Konzervace

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento pokrm je původem z Německa. Název lze přeložit jako jeden hrnec. Jeho vznik se připisuje hlavně chudobě za světových válek. Suroviny potřebné pro přípravu pokrmu jsou různé. Jedná se o velice hustou polévku, do které se původně dávalo vše, co dům dal. Nejčastěji se k přípravě používá mrkev, čočka, pórek, hrášek a brambory, ale můžeme použít i další druhy zeleniny. Do polévky se přidávají různé druhy masa nebo párky a buřty. Příprava je podobná jako u jiných polévek. Nejdříve z masa uděláme vývar, přidáme pepř, sůl a další koření, poté přidáme připravenou zeleninu a vaříme.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Enchiladas je pokrm pocházející z Mexika, odkud se rozšířil do celého světa. K přípravě enchiladas potřebujeme maso, cibuli, česnek, rajčata, kukuřici, chilli, vejce, mléko, tortily, sýr, sůl a pepř. Dříve se místo masa používaly fazole, aby byl pokrm levnější. V dnešní době se připravují různé formy enchiladas, například zeleninové. Ze všech surovin (kromě tortil) vyrobíme směs, kterou osmahneme na mírném ohni. Směsí pak plníme tortily, zarolujeme, poklademe do mísy na pečení, posypeme sýrem a necháme na chvíli zapéct.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Carpaccio, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen

Aktualizováno: 16. září 2013

Množství celkové energie přijaté ve stravě ukazuje tzv. energetická hodnota. Energetická hodnota se udává v jednotkách kilojoule (kJ) či kilokalorie (kcal) a je vždy vztažena na určité množství potraviny (většinou 100 g či 100 ml). Hodnota energie dané potraviny se liší dle složení. Zdrojem energie jsou hlavní živiny (sacharidy, tuky, bílkoviny) a alkohol, které z jednoho gramu poskytnou různé množství energie (1 g sacharidů poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g bílkovin poskytne 4 kcal = 17 kJ, 1 g tuků poskytne 9 kcal = 37 kJ, 1g čistého alkoholu poskytne 7 kcal = 29 kJ). Energetickou hodnotu potravin lze zjistit z energetických tabulek potravin, z obalů potravin či z internetových databází.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energie, Joule, Kilokalorie, Metabolismus, Bazální metabolismus, Živiny, Alkohol

Aktualizováno: 16. září 2013

Energetické nápoje jsou nealkoholické nápoje poskytující energii za účelem zlepšení fyzického a duševního výkonu člověka. Tvoří významnou část výroby nealkoholických nápojů. Jako hlavní složku obsahují kofein, aminokyseliny (např. taurin) či rostlinné extrakty s povzbuzujícím účinkem. I přes svůj název mohou mít obsah energie nízký. V české ani evropské legislativě nejsou žádné speciální požadavky na označování energetických nápojů. Výrobci se řídí obecnými požadavky, které platí pro běžné nealkoholické nápoje. V některých evropských zemích existují speciální požadavky na označování energetických nápojů, například varování před pitím energetických nápojů pro děti, těhotné a kojící ženy a nevhodnou kombinací energetického nápoje s alkoholem.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Nápoje, Alkohol, Čaj, Káva

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní definice udává energii jako schopnost hmoty (látky) vykonat nějakou práci. Dle zákona zachování energie se může energie měnit z jednoho druhu na jiný, avšak v uzavřeném systému její celkové množství zůstává stálé (nelze ji zničit, ani nově vytvořit). Tento fyzikální princip lze snadno převést do oblasti výživy a lidského zdraví. Pro zachování rovnováhy a stávající tělesné hmotnosti je zapotřebí udržovat vyrovnanou energetickou hladinu. Zjednodušeně řečeno, kolik energie je přijato, tolik jí je třeba také vydat. Pokud je energetický příjem vyšší než výdej, nadbytečná energie se ukládá do zásob (vzniká nadváha a obezita). Naopak při převyšujícím energetickém výdeji dochází k čerpání stávajících zásob a tělesná hmotnost klesá.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Energetická hodnota, Joule, Kilokalorie, Metabolismus, Bazální metabolismus, Malnutrice, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Entomofágie, nebo také pojídání hmyzu, je již dlouho známá praktika. Hmyz byl konzumován lidmi již na samém počátku naší existence. V Řecku a Římě kolem 4. století př. n. l. byl hmyz vyhledáván jako náhražka masa pro chudé obyvatelstvo. Nekonzumovali ho ale jen chudí. Bohatí si pochutnávali například na cikádách. Postupem času ovšem z jídelníčků v Evropě vymizel a to hlavně po stěhování obyvatelstva do měst. Stále se však konzumuje v Jižní Americe, Africe a Asii. Je velmi dobrým zdrojem bílkovin. Nelze ovšem konzumovat jakýkoliv hmyz. Většinou je zapotřebí jej před konzumací upravit. V Evropě není dosud uznanou potravinou a jeho prodej je povolen pouze jako krmivo pro zvířata.

Oblast: Výživa

Aktualizováno: 16. září 2013

Escherichia Coli je bakterie, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu lidí a je potřebná pro správný průběh trávicích procesů. Rozeznáváme několik kmenů této bakterie. Některé z nich mohou být za určitých podmínek, jako je například oslabení organismu, pro lidské zdraví nebezpečné. Potraviny mohou být nakaženy lidmi, kteří vylučují nebezpečné kmeny E. Coli a podílejí se na výrobě nebo distribuci potravin či pokrmů.

K onemocnění může dojít především po konzumaci infikovaných hotových jídel, která byla ponechána delší dobu při pokojové teplotě. Projevy onemocnění jsou různé, dle typu kmene bakterie. Nejzávažnějším projevem je těžký zánět střeva doprovázený krvavými průjmy a hemolyticko-ureický syndrom, který je hlavní příčinou akutního selhání ledvin u dětí do pěti let. Ochrana před infekcí spočívá především v dodržování základních hygienických pravidel.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou bílkovin. Existují dva typy aminokyselin, tzv. esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny si tělo neumí samo vytvořit a musí být dodávány potravou. Naproti tomu neesenciální aminokyseliny si organismus může vytvořit z jiných aminokyselin obsažených v potravě. Bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou velmi kvalitní – mají vysokou biologickou hodnotu. Takové bílkoviny se nacházejí především ve vejcích, mase, rybách a mléce.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Aminokyseliny, Plnohodnotné bílkoviny, Neplnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013