Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Bezlepková dieta je dnes jediná účinná léčba celiakie (nesnášenlivosti lepku). Jedná se o plnohodnotnou stravu s dostatečným obsahem všech živin, včetně vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Zcela vyloučena je pšenice (vč. špaldy), žito, ječmen a veškeré výrobky z nich (pečivo, cukrářské výrobky, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, rostlinné maso seitan apod.), některá doporučení zakazují i oves. Je třeba číst etikety potravin a dát si pozor na ne zcela zřejmé zdroje lepku (kečup, hotové omáčky, puding, kypřicí prášky, jogurty apod.) a popřemýšlet nad recepturou pokrmů (př. složení použité uzeniny, vysypání plechu moukou apod.). Základem diety jsou přirozeně bezlepkové potraviny (brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, houby, maso, mléko a mléčné výrobky, sýry, tvaroh, smetana) doplněné speciálními bezlepkovými potravinami (BLP pečivo, těstoviny, mouka apod.). Přísné dodržování bezlepkové diety zabraňuje vzniku dalších komplikací celiakie.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Lepek

Aktualizováno: 16. září 2013

Bigorexie je typ poruch příjmu potravy, která je spojená s narušeným vnímáním vlastního těla. Vyskytuje se především u mužů, ale také u žen kulturistek. Postižení jedinci si připadají nedostatečně vyvinutí a drobní. Proto, aby získali svalovou hmotu, tráví mnoho času v posilovnách a konzumují nadměrné množství bílkovin a doplňků stravy. Takový způsob života může mít negativní důsledky na lidské zdraví. Příliš časté a vydatné posilování bez potřebné regenerace vede k poškození pohybového aparátu, nadměrné množství svaloviny je zátěží pro kosti a klouby, extrémní příjem bílkovin narušuje funkci ledvin a jater.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Poruchy příjmu potravy, Mentální anorexie, Mentální bulimie, Orthorexie

Aktualizováno: 16. září 2013

Bílkoviny (proteiny) patří mezi základní živiny. Jsou důležité pro růst a obnovu všech buněk a tkání těla, k činnosti svalů, tvorbě hormonů, enzymů, protilátek a dalších biologicky významných látek. Denní potřeba pro dospělého člověka je asi 0,8 gramu bílkovin na kilogram ideální hmotnosti těla a den. Potřeba bílkovin se však liší dle věku, pohlaví a závisí také na aktuálním stavu jedince. Těhotné a kojící ženy, nemocní lidé a osoby v rekonvalescenci, mají potřebu bílkovin zvýšenou.

Dle původu dělíme bílkoviny na rostlinné a živočišné. Živočišné bílkoviny jsou obsaženy ve vaječném bílku, mléce, mléčných výrobcích, mase a rybách. Zdrojem rostlinných bílkovin jsou především obiloviny, luštěniny a ořechy. Živočišné a rostlinné bílkoviny bychom měli přijímat přibližně v poměru 1:1 a z celkového denního energetického příjmu by bílkoviny měly tvořit 10-15 %.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Aminokyseliny, Esenciální aminokyseliny, Plnohodnotné bílkoviny, Neplnohodnotné bílkoviny, Bílkoviny kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Kravské mléko obsahuje přibližně 3,5 % bílkovin. Ty se dělí na dvě skupiny – kasein a syrovátkové bílkoviny. Kasein je hlavní bílkovina kravského mléka, tvoří v něm asi 80 % mléčných bílkovin. Mezi hlavní syrovátkové bílkoviny řadíme α-laktalbumin a β-laktoglobulin. Syrovátkové bílkoviny vykazují řadu příznivých účinků na lidský organismus. Jsou výborným zdrojem esenciálních aminokyselin, mají prokázané antivirové a antibakteriální vlastnosti. Na druhou stranu se uvádí, že až 8 % kojenců má alergii na některé bílkoviny kravského mléka. S věkem dítěte alergie na bílkoviny kravského mléka ustupuje. V dospělosti se alergie na bílkoviny kravského mléka objevuje přibližně u 0,2 % populace.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Bílkoviny, Aminokyseliny, Esenciální aminokyseliny, Plnohodnotné bílkoviny, Neplnohodnotné bílkoviny, Potravinová alergie, Alergie na bílkovinu kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Blanšírovat znamená krátce spařit potravinu ve vroucí vodě a následně ji ochladit. Krátkodobým působením vysoké teploty se v potravinách zachovají vitaminy, chuť i barva, ale dojde ke zničení mikroorganismů. Pojem blanšírování pochází z Francie. Výraz blanchir znamená bělit nebo čistit a byl určen pro úpravu ovoce, zeleniny i masa. Důvodem blanšírování ovoce a zeleniny je snadnější odstranění silné a tuhé slupky např. u rajčat, meruněk, broskví, mandlí. Spařením ztrácejí některé potraviny nežádoucí pach (špenát), u jiných naopak dojde ke zlepšení chuti a zvýraznění barvy (mražená zelenina). Maso zase spařením zbělá a při delším tepelném zpracování zůstane šťavnatější.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Grilování, Pražení, Smažení, Uzení, Vaření, Gratinování

Aktualizováno: 16. září 2013

Index tělesné hmotnosti označovaný jako BMI (z anglického Body Mass Index) je číslo, které slouží pro orientační zjištění, zda je naše tělesná hmotnost v pořádku. BMI se vypočítá vydělením hmotnosti člověka (v kilogramech) druhou mocninou jeho výšky (v metrech). Jednotkou BMI je kg/m2. Za normální hmotnost se považuje BMI 18,5-24,9. Osoby s hodnotou BMI <18,5 trpí podváhou. Naopak BMI 25-29,9 svědčí pro nadváhu a BMI >30 pro obezitu. BMI se používá především jako statistický nástroj v průzkumech velkého vzorku populace. Pro posouzení stavu tělesné hmotnosti konkrétního jedince je BMI příliš jednoduchým nástrojem, protože nezahrnuje důležité faktory jako složení a stavba těla. Limitujícím faktorem je také věk.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Malnutrice, Nadváha, Obezita

Aktualizováno: 16. září 2013

Botulismus je vzácné, avšak velmi závažné onemocnění vyvolané konzumací potraviny obsahující tzv. botulotoxin (nejúčinnější bakteriální jed, někdy též zvaný klobásový jed), který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Největší riziko představují konzervované, podomácku vyrobené potraviny. Nejčastěji se jedná o masové, zeleninové a ovocné konzervy.

Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci závisí na množství požitého toxinu a pohybuje se v rozmezí asi 5 hodin až 5 dnů. Nejprve se objevují příznaky v podobě malátnosti, bolesti břicha a zvracení. Následují typické příznaky související s postižením nervového systému, jako potíže s polykáním, sucho v ústech, dvojité vidění, poruchy dýchání. Účinnou léčbou je podání specifického antiséra. Neléčené onemocnění může končit smrtí. Prevence spočívá v důsledném dodržování technologických a hygienických zásad přípravy pokrmů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Původcem tohoto onemocnění je bakterie Salmonella Typhi. Člověk se nakazí potravinou nebo nápojem, které byly kontaminovány prostřednictvím infikované osoby. Ta vylučuje bakterii ve výkalech. Onemocnění je nejvíce rozšířené v krajinách s teplým klimatem, kde bývá nízký hygienický standard. Doba mezi vstupem nákazy do organismu a vypuknutím nemoci bývá 7-14 dní. Mezi typické projevy břišního tyfu patří vysoká horečka (39-40 °C), malátnost, břišní křeče a bolesti hlavy. Léčba spočívá v podávání antibiotik. Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména striktní dodržování osobní hygieny. Turisté cestující do rizikových krajin by měli pít pouze balenou nebo převařenou vodu a neměli by používat ani kostky ledu z místní vody do nápojů.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Escherichia Coli, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013

Bulgur je ve své podstatě předvařené, nalámané zrno pšenice tvrdé (Triticum durum). Bulgur je lehce stravitelný, má oříškovou chuť, dlouhou dobu údržnosti a výborné nutriční složení (nízký obsah tuků, dostatek vitaminů, minerálních látek a vysoký obsah vlákniny). Jeho příprava je velmi jednoduchá, protože nevyžaduje složitou tepelnou úpravu. Stačí ho předem namočit a po nabobtnání je nachystán k servírování nebo dalšímu zpracování. Bulgur se připravuje podobně jako rýže či kuskus, je součástí exotických salátů (tabouli) nebo masových jídel (pilaf, falafel, kibbeh). V našich podmínkách lze bulgur přidat do nádivek, polévek, karbanátků, pekařských výrobků či jako přílohu k masu.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Lipidy, Vitaminy, Minerální látky, Vláknina, Rýže, Kuskus

Aktualizováno: 16. září 2013

Čaj je nápoj pocházející z Číny. Pravý čaj se připravuje z lístků čajovníku čínského. Rozlišujeme čaj černý, zelený a bílý. Rozdíl je pouze ve způsobu zpracování. Černý čaj se vyrábí z lístků čajovníku, které byly před sušením upraveny tzv. fermentací, u zeleného čaje jsou lístky sušeny rovnou. Bílý čaj se vyrábí z nerozvitých pupenů listů čajovníku a stejně jako zelený čaj neprochází fermentací. Čaj obsahuje třísloviny, které mu dodávají hořkou chuť a negativně ovlivňují vstřebávání železa z potravy. Čaj je často konzumován pro obsah kofeinu, díky kterému má povzbuzující účinky. Dále obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před působením volných radikálů a řadu jiných látek. Další skupinou jsou čaje bylinné či ovocné, které se však nevyrábějí z lístků čajovníku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Káva, Nápoje, Energetické nápoje, Železo, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Tento pokrm pochází z Itálie, a to konkrétně z Benátek. Vznikl jako pokrm pro komtesu, která požadovala jídlo ze syrového masa. Jeho příprava je naprosto jednoduchá, jelikož se jedná pouze o tenoučké plátky masa s omáčkou. Původně se používalo syrové maso z hovězí svíčkové, postupem času se ale na tento způsob začaly upravovat různé druhy masa, a to především mořské ryby jako je losos a tuňák. Začalo se používat i maso marinované. Možnou podobou je vegetariánské carpaccio ze zeleniny nakrájené na velmi tenké plátky. Omáčky se také postupem času měnily. Původní omáčka byla vytvořena z majonézy, smetany, citrónové šťávy, worcester omáčky, soli a pepře. V dnešní době se používá místo majonézy především olivový olej.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ratatouille, Hummus, Falafel, Eintopf, Gaspachio, Fondue, Raclette, Sushi, Paella, Musaka, Ramen, Enchiladas

Aktualizováno: 16. září 2013

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Přítomnost lepku v konzumované stravě způsobuje tvorbu protilátek proti buňkám tenkého střeva, vzniká zánětlivý stav a dochází k postupnému ničení střevní sliznice. Mezi typické příznaky celiakie patří průjem, u některých naopak zácpa, snížená chuť k jídlu, nadýmání, křeče v břiše nebo úbytek tělesné hmotnosti. Kromě zažívacích problémů se může celiakie projevovat i mimostřevními potížemi – kožní problémy, řídnutí kostí, afty, porucha skloviny, bolest kloubů, únava, psychické problémy a další. Celiakie se může objevit v kterémkoli věku. V současné době existuje pouze jediná účinná léčba celiakie – bezlepková dieta. 

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na lepek, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Celozrnné pečivo je takový pekařský výrobek, který obsahuje nejméně 80 % celozrnných mouk. Obilné zrno se skládá ze tří částí – otruby (oplodí a osemení), endosperm (jádro obsahující škrob a bílkoviny) a klíček. Celozrnná mouka obsahuje všechny tři části zrna ve stejném poměru jako před rozemletím, zatímco běžná bílá mouka (hladká, polohrubá a hrubá) obsahuje samotné jádro bez obalů. Celozrnná mouka má vyšší obsah vlákniny, vitaminů (hlavně vitaminy skupiny B, vitamin D a E), minerálních látek, stopových prvků a enzymů. Menší nevýhodou celozrnné mouky je nižší doba údržnosti, protože v mouce může docházet ke žluknutí tuku obsaženého v rozemletých klíčcích. Celozrnnou mouku lze použít na přípravu různých pekařských výrobků (chléb, koláče, běžné pečivo, těstoviny apod.).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Vláknina, Vitaminy skupiny B, Vitamin D, Vitamin E, Minerální látky, Žluknutí tuků, Těstoviny

Aktualizováno: 16. září 2013

Celulóza je nejrozšířenější organickou látkou v přírodě, patřící do skupiny polysacharidů. Její nevětvené řetězce jsou složeny pouze z glukózových jednotek a tvoří stěnu rostlinných buněk. Vlákna bavlníku představují téměř čistou celulózu, zatímco technická celulóza se získává ze dřeva. Celulóza je nerozpustná ve vodě a pro člověka a většinu živočichů nestravitelná, protože nemají příslušné štěpící enzymy. Přestože z ní tělo nezískává energii, ani jiné látky, měla by být celulóza součástí vyváženého jídelníčku (jako vláknina). Čistá celulóza se uplatňuje ve zdravotnictví jako obvazová vata, dále je používána v textilním a papírenském průmyslu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Glukóza, Energie, Vláknina, Beta-glukany

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem cereálie je synonymum k českému slovu obiloviny. Jedná se o produkty (zrno) získané z plodiny, která se obecně nazývá obilnina (obilí). Správně by se mělo místo cereálií používat slovo obiloviny, protože cereálie mohou svým označením mást. Někteří lidé se mylně domnívají, že všechny cereální výrobky jsou zdravé, případně vyrobené z celozrnné mouky. Ve skutečnosti označení cereálie neříká nic víc, než že je produkt vyroben z obilovin. Mezi obiloviny patří pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, proso, rýže. Obiloviny představují základnu výživy. Lidskému organismu dodávají hlavní živiny (sacharidy, bílkoviny), tím pádem energii, dále vitaminy, minerální látky, vlákninu a spoustu dalších prospěšných látek.

Upozornění: neplést si pojmy obilovina, obilnina a cereálie!

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Pseudocereálie, Celozrnné pečivo, Semolina, Oves, Špalda, Rýže, Těstoviny, Jáhly, Pohanka, Kuskus, Bulgur, Polenta, Amarant, Quinoa, Bílkoviny, Sacharidy, Energie, Vitaminy, Minerální látky, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013

Cholesterol je látka tukové povahy, která je součástí každé buňky v těle. Pro lidský organismus je nepostradatelný, v nadměrném množství nám ale může uškodit. Zdrojem cholesterolu jsou potraviny živočišného původu. Největší množství obsahují vnitřnosti, tučné maso a tučné mléčné výrobky, máslo, vaječný žloutek.

Při zvýšené hladině cholesterolu v krvi dochází k jeho ukládání do cévních stěn, které se ztlušťují, omezuje se průtok krve cévou a tím i zásobování určité části těla kyslíkem a živinami. Následkem je zvýšené riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může být způsobena nezdravým životním stylem (nesprávná strava, kouření, nedostatek pohybové aktivity), ale také může být dána geneticky. Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi by neměla překročit 5,0 mmol/l.

Oblast: Výživa

Příbuzné: HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, Lipidy, Ateroskleróza

Aktualizováno: 16. září 2013

Cholin je základní stavební látkou acetylcholinu, který přenáší vzruchy mezi nervovými buňkami. Nedostatek cholinu se může projevit poruchami paměti a je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby. Další aktivní formou cholinu je fosfatidylcholin, který zpracovává v těle cholesterol a tuky a zabraňuje jejich hromadění. Zpomaluje tím rozvoj aterosklerózy a jejich důsledků, jako je vznik srdečně-cévních onemocnění. Organismus cholin získává rozštěpením lecitinu nebo z potravy. Největší množství cholinu obsahují vaječné žloutky, játra, luštěniny, listová zelenina a arašídy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lecitin, Ateroskleróza, Cholesterol, Lipidy

Aktualizováno: 16. září 2013

Chrom patří mezi stopové prvky. Nachází se v ovzduší, ve vodě, půdě a v malém množství i v mnoha potravinách. Jeho hlavní funkcí je pomáhat hormonu inzulinu přepravovat glukózu z krve do buněk. Tento proces je důležitý pro udržení optimální hladiny cukru v krvi. Dobrými zdroji chromu jsou maso, ryby, drůbež a celozrnné výrobky. Významné množství obsahují také sýry, tmavá čokoláda, houby, některé druhy zeleniny (zelená paprika, zelené fazolky, špenát), ovoce (jablko, banán, pomeranč, grep) a koření (skořice, bobkový list, kurkuma). Obsah chromu v rostlinných potravinách závisí na jeho množství v zemědělské půdě. Nedostatek je v populaci zdravých osob vzácný. Vyšší potřebu mají pacienti s onemocněním srdce a diabetem mellitem (cukrovkou).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Selen, Inzulin, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Základní surovinou pro výrobu čokolády je kakaové máslo a umletá opražená kakaová směs, které se dále smíchávají s cukrem, případně s dalšími surovinami (přídatné látky, aromatické látky, sušené mléko, oříšky, kokos, kandované ovoce apod.). Směs se následně zjemňuje rozmělňováním na válcových stolicích. Jemným hnětením čokoládové hmoty se docílí sametové hebkosti a kvalita čokolády stoupá. Čokoláda se nakonec nalévá do temperovaných nádob, promíchá, chladí a plní do forem.

Pravá čokoláda neobsahuje jiný tuk než kakaové máslo. Bílá čokoláda se vyrábí z čistého kakaového másla, mléka nebo mléčných výrobků, sladidel a případně dalších složek. Díky obsahu antioxidantů a alkaloidů theobrominu a kofeinu vykazuje přiměřená konzumace kvalitní čokolády pozitivní účinky na lidské zdraví, zejména na snižování rizika srdečně-cévních onemocnění.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kakaové boby, Karob, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Cyklamát je náhradní sladidlo s označením E 952. Chemicky se jedná o sodnou nebo vápenatou sůl cyklamové kyseliny. Sladivost je 30-50x vyšší než sladivost cukru, což je oproti ostatním náhradním sladidlům podstatně méně. Kvůli své nepříjemné pachuti je používán ve směsi s jinými sladidly (nejčastěji se sacharinem). Při vysokých teplotách je cyklamát stabilní. Jako náhradní sladidlo je v současné době schválen v 55 zemích, včetně zemí Evropské unie. V USA však jeho použití při výrobě potravin bylo zakázáno již v 60. letech a dosud toto rozhodnutí nebylo změněno.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013